fbpx
Сегодня
Хроника 10:43 30 Окт 2018

"Эдельвейсы" на острие атаки. История 10-й отдельной горно-штурмовой бригады

30 октября была создана легендарная ОГШБр – пока единственная в Украине (укр.).

Досвід війни на Донбасі призвів до серйозних змін у деяких підрозділах ЗСУ – аеромобільні бригади були переформатовані в десантно-штурмові, отримавши важке озброєння. З'явилися і зовсім нові – наприклад, мотопіхотні бригади. Ще однією новинкою стало формування гірсько-штурмової бригади – такого собі симбіозу гірсько-піхотного і десантно-штурмового типу. Поки в Збройних Силах України є тільки одна така бригада – 10-та окрема з базуванням в Івано-Франківській області.

Її історія розпочалася 1 вересня 2015 року, коли в місті Біла Церква був сформований 10-й окремий гірсько-піхотний полк. Який вже через місяць – 30 жовтня – було переформовано в 10-ту окрему гірничо-піхотну бригаду.

ОГШБр

Нарукавний знак 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади

Командиром бригади був призначений Герой України підполковник Василь Зубанич, який до цього командував 15-м гірсько-піхотним батальйоном 128-й гірсько-піхотної бригади і відзначився в ході боїв на луганському напрямку влітку 2014 року і під Дебальцеве взимку 2015 року.

До складу бригади були передані 8-й окремий гірсько-піхотний батальйон (фактично переформований 8-й батальйон територіальної оборони Чернівецької області, який був сформований влітку 2014 року), а також два легендарних підрозділа, які на той час вже знаходилися на фронті: 24-й окремий штурмовий батальйон «Айдар» та 46-й окремий батальйон спеціального призначення «Донбас-Україна». Останній був клоном славетного батальйону НГУ, який покрив себе славою в ході боїв літа 2014 року.

Його формування почалось у лютому 2015 року. Командиром 46-го ОБСпП батальйону «Донбас-Україна» став колишній в.о. командира батальйону НГУ «Донбас» полковник  В'ячеслав Власенко («Філін»). Вже з 12 серпня підрозділи «Донбас-Україна» ввійшли в зону АТО.

БМП-1 бригади

БМП-1 бригади

Дуже скоро 10-та бригада була передислокована в місто Коломию Івано-Франківської області. У лютому 2016 року підрозділи бригади приступили до занять на Рівненському полігоні.

З квітня бригада вирушила у своє перше бойове відрядження. Так, 16 квітня в район, південніше Мар'їнки, відправився 24-й ОГШБ, а в кінці травня район Мар'їнки займають 8-й ОГШБ та 46-й ОБСН «Донбас-Україна». Перші втрати бригада зазнала 23 травня, коли в результаті підриву на протитанковій міні автомобіля «Айдара» загинули двоє бійців.

У перших числах червня бригада (яку вже почали неофіційно називати «едельвейсами») втратила ще двох військовослужбовців в боях. 23 червня в Мар'їнці прямим попаданням була знищена БМП-1 8-го гірсько-піхотного батальйону бригади. Всього за червень «едельвейси» втратили 5 чоловік загиблими.

У жовтні бригада була переформатована. «Айдар» і «Донбас-Україна» були передані до складу 53-ої механізованої бригади. Натомість були сформовані 108-й окремий гірсько-штурмовий батальйон (переформатований 3-й мехбатальйон 53-ї механізованої бригади) в смт. Делятин та 109-й огшб в с. Крихівці (3-й мехбатальон 54-ї механізованої бригади). Починається непростий процес бойового злагодження. Приблизно в цей час формується танковий батальйон на Т-72, ​​бригадна артилерійська група (САУ 2С1 «Гвоздика») та зенітно-ракетний дивізіон (ЗСУ-23-4 «Шилка» і ЗРК «Стріла-10»).

Бійці бригади на фронті

Бійці бригади на фронті

Друге відрядження на Донбас почалося для 10-ї бригади в другій половині липня 2017 року. На цей раз зоною її відповідальності були позиції в Луганській області в районі Попасної на лінії Новозванівка – Новоолександрівка – Катеринівка – Золоте. Тут «Едельвейсам» довелося витримати досить жорсткий тиск з боку бойовиків – постійні обстріли, атаки диверсійних груп приводили до втрат особового складу і техніки.

Найбільш резонансною втратою став інцидент 20 лютого 2018 року – в районі села Катеринівка бойовики вразили протитанкової ракетою БРДМ-2, в якому загинула 24-х річна старша медсестра Сабіна Галицька.

У травні 2018 року бригада повернулася на місце постійної дислокації, втративши за ротацію 8 бійців загиблими і померлими.

137
8918

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: