fbpx
Сегодня
Экорубрика 10:35 13 Фев 2020

ТОП эко-инициатив, которые украинские гостиницы могут использовать уже сегодня

Как заставить туристическую отрасль быть более экологичной? Почему в частных гостиниц сделать это больше шансов? А что делают крупные сети? Собрали все самое главное в одном материале (укр.)

Фото unsplash.com

Ні для кого не секрет, що туризм вважають однією з найбільш динамічних галузей сфери послуг, а концепція стійкого туризму вже давно є не просто галузевим трендом. Проте досі згідно із дослідженнями вчених, туризм виробляє 5% світового діоксиду вуглецю щорічно. Наразі принципи стійкого розвитку та основи збереження довкілля є пріоритетом розвитку туристичної індустрії, тому ми щодня бачимо статті та матеріали про готелі та різноманітні підприємства, що дивують результатами  впровадження концепції zero waste, пропагують відповідальне ставлення до довкілля серед відпочиваючих, відновлюють екосистеми та використовують перероблені матеріали. Ми вирішили дослідити, які перепони та успіхи спіткають готельні комплекси на шляху до омріяної цілі – екологічності.  

Мережеві готелі VS приватні готелі

Працівники галузі погоджуються, що приватні заклади розміщення подорожуючих все ж таки мають провідну роль у впровадженні екологічних технологій у свої підприємства, у порівнянні із готельними корпораціями. Це пояснюється декількома чинниками:

готель

Фото unsplash.com

📌 У приватних готелях відсутня мережева стандартизація. Тут керівник сам собі начальник, йому не потрібно узгоджувати свої рішення з центральним офісом, тому будь-яка ініціатива одразу ж  переходить у стадію розробки. В мережі готелі більше нагадують бюрократизовану державу, де для впровадження нової технології потрібно пройти 9 кіл пекла, щоб узгодити всі питання та стандартизувати нову процедуру. 

📌 Приватні готелі зазвичай новіші та менші, тому нові ініціативи легше впроваджуються саме у приватних закладах. Очевидно, що нові готелі вже будують з урахуванням екологічних стандартів, і у забудовника є вибір, які матеріали використовувати та як навчати своїх працівників. Концепція  закладу може одразу включати в себе екологічні норми і готель може позиціонувати себе на ринку з урахуванням свого власного ставлення до довкілля. Готельним мережам, які існують з 30-х років 20 століття, складніше «перестрибнути» на новий рівень та слідувати світовим тенденціям, адже реновація потребує не тільки коштів з бюджету готелю, але і підтримки з боку головних офісів на регіональному (а іноді і на глобальному) рівні. До того ж, будь-яка зміна може відобразитись на прибутку компанії, тому не всі мережі готові закривати свої прибуткові готелі для реновацій або турбувати гостей нововведеннями, які часто не є узгодженими із філософією концепції готелю. До того ж, концептуальні зміни не завжди можуть знайти позитивний відгук серед клієнтів, тому мережеві готелі є менш динамічними у впровадженні нових ідей та трендів.

📌 Приватні готелі частіше співпрацюють з громадськими організаціями, в тому числі і з екологічними. Мережеві готелі мають контракти з великими гравцями бізнесу, у той час як приватні готелі орієнтуються на локальні компанії та громадські організації. Саме тому екоготелі поширені у невеликих локальних мережах, еко-курортах або у поодиноких випадках, коли управління готелю ставить собі на меті впровадження сучасних еко-технологій. 

Та все ж попри це, деякі великі готельні корпорації мають на меті змінити порядок справ, тому розробляють концепції зі стійкого розвитку своїх мереж. Прикладів є багато, проте ми виділили топ готельних брендів, які надають виняткову роль екологічній складовій готельного обслуговування.

🏨 1 Hotels

Це мережа готелів у Сполучених Штатах Америки (Маямі, Нью-Йорк, Бруклін, Лос-Анджелес), яка використовує тільки екологічні матеріали та вважає  пропагування дбайливого ставлення до природи метою свого існування у галузі гостинності. Модерні номери декоровані деревиною та оздоблені натуральним світлом, конопляними матрацами та живою зеленню. Мережа веде потужну комунікацію зі своїми гостями, що цінують природність у поєднанні із вишуканістю, високу  якість оздоровчих послуг та відповідальність за довкілля разом із ретельною переробкою відходів. 

екологічний готель

🏨 Hyatt corporation 

Корпорація Hyatt є одним із лідерів світового ринку готельних послуг, маючи більше 850 готелів по всьому світу то об'єднуючи більше 15 брендів зі своєю власною концепцією та метою існування. Думаючи про таку велику акулу бізнесу, точно не спадає на думку стійкий розвиток та екологічність. Проте менеджмент компанії  намагається йти в ногу з часом та випереджати своїх конкурентів. З 2011 року працює корпоративна платформа Hyatt Thrive. Щороку у квітні команда кожного з 850 готелів мережі готує проекти, що надають екологічну, освітню чи суспільну підтримку місту, у якому знаходиться готель. Також була прийнята Стратегія-2020 з екологічної стійкості, яка фокусується на скороченні відходів та води та залучення зацікавлених сторін в екологічні проекти. Корпорація має високий рейтинг CRS (sustainable management tools) у порівнянні з аналогічними готельними мережами, що надає їй абсолютну перевагу на подальше впровадження еко-ініціатив. Не може не радувати представництво корпорації готелем в самому серці столиці Hyatt Regency Kyiv, який успішно впроваджує програми та нові стандарти готельної мережі.

екологічний готель

🏨 Accor Hotels

До цієї корпорації нещодавно приєднались мережі Fairmont, Raffles та Swissotel. На додачу до цих новин, було прийнято Accor's Planet 21 programme. Основні положення мають на меті підвищення кваліфікації персоналу, залучення гостей готелів, впровадження інновацій локальних компаній та робота з громадами. Пріоритетами є також впровадження екологічної косметичної продукції та акцент на якості локальної їжі та напоїв. Мережа Accor Hotels також представлена в Україні – ексклюзивним Fairmont Grand Hotel 5* Kyiv на Поштовій площі столиці. 

екологічний готель

🏨 Sandos Hotels

Це мережа all-inclusive курортів, розташована у найбільш шикарних куточках світу від Монако до Канкуну. Девізом компанії є «бути лідерами all-inclusive курортів, які є інноваційними, стійкими та відрізняються від решти». Що ж, гарно сказано, до того ж Sandos Hotels крокують саме у цьому напрямку. Окрім фокусу на історично-культурному надбанні та громадському розвитку, компанія акцентує увагу також на таких екологічних програмах як переробка, дбайливе споживання води та заощадлива електроенергія. У 2009 році біло створено Sandos Eco Club – багатопрофільну групу з впровадження еко-практик у готелях по всьому світу, враховуючи програми з порятунку видів, що знаходяться під загрозою, озеленення готелів та «зелені» гостьові кімнати, які повністю відповідають екологічним стандартам та дозволяють скоротити об'єм використання діоксиду вуглецю на 70%. 

екологічний готель

Такі великі та маленькі ініціативи готельних мереж не можуть нас не радувати, адже подібні приклади є зразком відповідального ставлення до свого бізнесу, довкілля та людства.

Українські підприємства лише розпочинають гонитву за екологічним майбутнім і кожного дня стикаються з великою кількістю перепон: складності у законодавстві, великі ціни на імпортні зелені технології, відсутність масового сортування та відповідних заводів з переробки сміття. Авжеж, ситуація покращується з кожним роком, все більше людей та підприємств починають опікуватись станом екосистеми, тому дуже важливо надолужувати кожного дня та розбивати стереотипне мислення. Тож проаналізувавши стан речей в українській готельні галузі, ми визначили ТОП світових еко-ініціатив, які українські готелі можуть використовувати вже сьогодні

як зробити екологічний готель

Фото unsplash.com

1. Переробка твердих відходів

Неймовірно, але факт – сортування є першим кроком на шляху до екологічності. Чому цього досі не роблять в Україні? У розвинених країнах це є вже нормальною практикою не тільки на підприємствах, але і в побуті. Відповідь полягає в тому, що в Україні недостатня кількість підприємств, де є можливість перероблювати папір, пластик, скло і т.д. Проте, чим більше буде якісного відсортованого матеріалу, тим скоріше з'являться відповідні підприємства, що будуть не тільки піклуватись про екологію, але і приносити прибуток власникам. Варто нагадати шокуючи цифри – звичайний офісний папір розкладається протягом двох років, консервні банки –10 років, фольга та батарейки – більше 100 років, пластикові пляшки  – 180-200 років, алюмінієві банки – 500 років та скло протягом 1000 років. Ці цифри є вже вагомою причиною для сортування, а готелі як великі комплекси, через які проходять тисячі людей щороку, мають великі важелі впливу. З трендових ініціатив можна відзначити заміну пластикових карток-ключей від номерів на паперові та дерев'яні аналоги, які насправді є не тільки «зеленими», але й естетично приємними. 

2. Екологічні  косметичні та хімічні засоби

Багато готелів в Україні оснащують номери косметичними засобами, а також використовують багато хімічних засобів для прибирання та прання білизни. Тож готелі в праві обирати якісну екологічну косметичну продукцію для своїх гостей. Існує безліч брендів, які не використовують сульфати, що не тільки забруднюють воду, але і негативно впливають на шкіру людей. В ідеалі треба звертати також увагу на те, чи тестують продукцію на тваринах. Для скорочення використання пральних порошків та води багато готелів в Україні вже ставлять інформаційні  картки, щоб гості самі регулювали необхідність зміни постільної білизни та рушників. У цьому правильно побудована комунікація з гостем – це справжній ключ до успіху.

3. Відповідальне ставлення до якості їжі та її відповідна утилізація

Одним з елементів стійкого розвитку є підтримка локальних брендів, яка в готельній індустрії відображається у співпраці з постачальниками їжі та напоїв. Загалом в Україні харчова промисловість розвинута і можна закупити майже будь-яку продукцію локально, крім певних делікатесів (червона та чорна ікра, морепродукти, деякі сорти м'яса). Але в цьому пункті варто наголосити на правильній утилізації. Компостування не є поширеним в Україні, проте в готелях та ресторанах – це одне з найкращих вкладень в переробку органічного сміття. Компостні баки існують різних розмірів, є герметичними та забезпечують переробку органічного сміття рослинного та тваринного походження. Також разом із органікою можна пускати на переробку паперові серветки.  Вартість в Україні – від 2000 гривень і вище в залежності від виробника, розміру і т.д.

4. Енергозберігаючі технології 

Енергозберігаючі технології є також загальнодоступним в Україні, тому їх впровадження є доволі прийнятним. По-перше, автоматичне ввімкнення світла у приміщеннях не тільки зменшує рахунок за електроенергію, але й є проявом дбайливого використання ресурсів. Також встановлення сонячних батарей, особливо у південних регіонах країни, є давно економічно виправданою інвестицією. 

5. Ставлення гостей до еко-ініціатив

Без підтримки гостей будь-який готель ніколи не буде на 100% екологічним. Комунікація та взаємодія персоналу є ключовим моментом у роботі будь-якого готелю. Нині у світі є поширена практика «безпаперового гостя» — скорочення використання паперу на гостя шляхом впровадження електронних підписів на реєстраційних картках, надсилання рахунків на електронну пошту замість друкованого екземпляру та надання всієї необхідної інформації через мобільні додатки, сайти та електронну пошту. Змінюється відношення гостей до споживання їжі – на курортах «all-inclusive» активно пропагують брати стільки їжі, скільки Ви реально можете з'їсти. Ні, не тому що шкода або готель хоче зекономити, просто важко уявити скільки відходів залишається після готелю на 200 номерів, що працює за системою шведський стіл. Іноді ця цифра доходить до 500 кг органічних відходів за день. До того ж, готелі вигадують нові фішки з наданням гостям чистої води – кулери на поверхах, скляні пляшки, які наповнюють знову і т.д. Головне мати креативність та відповідати вимогам своїх клієнтів.

7462

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: