fbpx
Сегодня
Экорубрика 16:10 24 Дек 2018

Как сделать Рождество и Новый год экологичными: 5 шагов

Простые советы, которые уменьшат количество мусора после праздников

Фото: The Guardian

Різдвяне дерево, прикрашене десятками іграшок та гірляндами, подарунки у святкових обгортках, забиті їжею холодильники, більше світла, більше ілюмінації. Це все – звичні атрибути Різдва та Нового року. Усе красиво, усе помпезно, усе за протоколом.

Але є інша сторона цього святкового настрою, яка може зробити його геть не святковим. Після новорічно-різдвяних свят кількість сміття зростає на 30%. Наприклад, лише у Сполученому Королівстві щороку використовується 300 тисяч тон паперових обгорток для подарунків. Я не беруся точно підрахувати, скільки довелося зрубати дерев в тундрі, Амазонії чи українських Карпатах, але цього паперу вистачило б для того, щоб обгорнути лондонський Біг Бен 260 тисяч разів. І це лише за одне Різдво в одній країні!

Ось ще кілька тривожних фактів про небажані наслідки новорічних святкувань: обгорткового паперу вистачить, аби обійти екватор 9 разів, 365 тисяч кілометрів паперу для подарунків викидається у смітник, 13 тисяч тон скла теж викидається на звалище, щороку використовується 6 млн ялинок. Харчові відходи ще більші: щороку на звалищі після Різдва і Нового року опиняється 2 млн індичок, 74 млн пиріжків з начинкою, 17,2 млн одиниць брюссельської капусти.

Професор екології Кільського університету Джордж Шарон пропонує 5 способів як зробити свята більш екологічними.

екорубрика

  • Правило 1. Зменшити кількість харчових відходів

Сільське господарство – третє найбільше джерело забруднення повітря. Також сільське господарство є загальним лідером за обсягами використання та забруднення води. Щороку для отримання врожаю та вирощування тварин використовуються мільйони тон чистої питної води. Після цього вода, переважно у неочищеному вигляді, потрапляє назад у природні водойми, такі як річки, озера, підземні води тощо.

Не менш актуальною є проблема харчових відходів. Навіть у дні поза Різдвом та іншими святами, 30% їжі викидається на смітник. Харчові відходи утворюють 8% парникових газів. Третина територій у світі використовується для вирощування їжі, яка опиниться на смітнику. Якщо ви викинули у смітник 1 кг яловичини, змарновано 50 тисяч літрів води. Така сама історія і з іншими продуктами харчування як тваринного, так і рослинного, хоча і в меншій мірі, продуктами харчування.

Тому під час Різдва та Нового року краще буде уникати відходів. Для цього потрібно купувати менше, розраховувати скільки потрібно, вибирати лише те, що справді потрібно. По суті, потрібно оптимізувати своє споживання і купувати лише те, що не завдаватиме шкоди ні вам, ні навколишньому середовищу.

  • Правило 2. Зменшити кількість упаковок, або і взагалі відмовитися

Потрібно обирати екологічно чисті види пакування, наприклад папір, до того ж перероблений. Також варто значно скоротити використання будь-якого виду пакування – у першу чергу, зробленого з поліетилену. Один з кращих варіантів – презентувати подарунки у багаторазових еко-торбах, які стануть у нагоді під час походу у магазин за покупками, а не просто після свята опиняться у сміттєвому баку.

  • Правило 3. Купувати вторинне

Наприклад, подарунки можна знайти у крамницях, де продають вже вживані речі, або ж купувати речі, які виготовлені місцевими виробниками. В обох випадках значно зменшується потреба в ресурсах для їхнього виробництва. Наприклад, якщо ви купуєте вживану футболку чи сорочку, ви зберігаєте 2,700 літрів води, які необхідні для її виробництва. Купуючи у місцевого виробника, ви зменшуєте транспортні затрати і викиди вуглекислого газу.

  • Правило 4. Повторно використовуйте різдвяні речі

Більшість речей, які призначені для Різдва, можна використовувати повторно. Не соромтесь надягнути свій єдиний різдвяний светр чи повісити на ялинку старі іграшки. Якщо у вас у будинку є штучне різдвяне дерево, його потрібно використовувати щонайменше 10 років, щоб його вуглецевий вплив став меншим за 1 живе дерево. Перейдіть на LED-лампи та енергозберігаючі вогні і використовуйте їх лише тоді, коли ви знаходитесь у приміщенні.

  • Правило 5. Менше відходів

Головне правило як будь-якого свята, так і кожного дня – зменшувати кількість відходів. Для цього потрібно раціонально планувати покупки, повторно використовувати речі, зменшувати обсяги використаної енергії.

І не забувайте, що найкраще цих порад дотримуватися всі 365 днів у році!

как выбрать ёлку на новый год

Читайте також: Як провести новорічні свята із кристально чистою кармою: 5 порад

6097

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: