fbpx
Сегодня
Экорубрика 10:09 17 Янв 2019

Говори «по-зеленому»: как современному человеку не заблудиться в эко-терминах

Краткий словарь основных понятий «зеленого» движения (укр.).

За даними ресурсу Worldometers, що збирає світову статистику, з початку 2019 року людство вже сформувало 172 мільярдів тон викидів CO2, і втратило 223 тисячі гектарів лісів. Вдумайтеся – це ще навіть січень не закінчився. Протидіяти зміні клімату потрібно вже зараз, тим більше, з 2020 року вже діятиме Паризька кліматична угода, покликана втримати стрімкий поступ глобального потепління.

До «зеленого» руху долучається і бізнес: це не тільки економічно доцільно, але і допомагає сповільнювати зміну клімату.

Greencubator підготував короткий «зелений» словник, в якому тлумачить основні поняття напрямку. Сподіваємось, відтепер терміни на кшталт «сталий розвиток», «відновлювані джерела енергії» стануть для вас зрозумілими та не викликатимуть подиву.

СТАЛИЙ РОЗВИТОК

Весь напрям розвитку сучасного світу можна охарактеризувати терміном «сталий розвиток». Це назва загальної концепції подальшого розвитку країн, що має на меті турботу про спадок, який ми залишимо після себе. Сталий розвиток передбачає, що ми не тільки будемо задовольняти власні потреби, але і економно споживатимемо природні ресурси, намагаючись зберегти планету. Всі «зелені» та кліматично дружні ініціативи є частиною концепції сталого розвитку, скорочення негативного впливу на довкілля, протидію зміні клімату тощо.

ВІДНОВЛЮВАНІ ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ ТА КЛІМАТИЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Вагомою складовою такого розвитку є розробка технологій, завдяки яким зменшується об'єм шкідливих викидів в атмосферу, зростає енергоефективність і поширюється використання відновлюваних джерел енергії. Такі рішення звуться кліматичні технології. Вони об'єднуютьширокий спектр напрямів, від сортування і переробки сміття до реформування металургії та аграрного сектору і перехід на ВДЕ. Нагадаємо, що відновлювані джерела енергії існують в природі та залежать тільки від об'єктивних природних умов. Це енергія Сонця, вітру, води, природна теплова енергія. В рамках сталого розвитку вони мають повністю замінити енергоносії, що забруднюють довкілля. Однак, відновлювані джерела є нестабільними, тому особливого значення набувають технології зберігання «зеленої» енергії. Якщо ви винайдете ефективний спосіб збереження та акумуляції енергії, згенерованої сонячними панелями чи вітряком, — знайти інвесторів вам буде нескладно.

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ І ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ: В ЧОМУ РІЗНИЦЯ?

Однією з найважливіших характеристик сталого розвитку і всього бізнесу сьогодення є енергоефективність — доцільне та ефективне використання енергії. Це коли підприємство забезпечує повноцінні виробничі процеси з максимально ефективним розподілом енергії. Багато хто плутає енергоефективність і енергозбереження. Так от: енергозбереження має на меті зменшення енергоспоживання, а енергоефективність спрямована на заощадження ресурсів, підвищення продуктивності промисловості з одночасним зменшенням викидів парникових газів у атмосферу. Для прикладу: використовувати світлодіодні лампи замість жарівок — це про енергоефективність. Вимикати світло в кімнаті, виходячи з неї — це енергозбереження.

ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПЕРЕХІД — КВАНТОВИЙ СТРИБОК ДЛЯ СУЧАСНОГО СВІТУ

Використання енергії взагалі та збільшення частки енергії з ВДЕ — це один з головних пріоритетів сучасного суспільства. Власне, є навіть спеціальний термін — «енергетичний перехід», що означає відмову від застарілих джерел енергії, які негативно впливають на довкілля, та перехід до сучасних, альтернативних й екологічних джерел. В Європі енергетичний перехід активно розвиває Німеччина, яка в грудні 2018 року офіційно закрила останню шахту з видобутку вугілля. Окрім того, щороку країна проводить конкурс серед стартапів, які пропонують рішення для енергетичного переходу. Українські компанії також можуть взяти участь у ньому — деталі за посиланням.

Ще одна програма підтримки «зелених» підприємців в Україні пропонує отримати кліматичний інноваційний ваучер — це назва гранту, який ЄБРР видає компанії на впровадження дружньої до довкілля ініціативи. Вже 26 українських компаній отримали гранти загальною сумою 870 000 євро на свої «зелені» інновації. Подати заявку на отримання інноваційного ваучера можуть різні компанії – від розробників кліматичних технологій до тих, хто прагне їх використати для скорочення свого впливу на довкілля чи скорочення витрат енергії. В Україні програму впроваджує Greencubator. Деталі можна дізнатися на сайті проекту.

ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА ТА ЗЕЛЕНИЙ ЕКСПОРТ

Всі підприємства, що створюють кліматично дружні проекти й «зелені» продукти, формують «зелену» економіку. Вона базується на тому, що економічний розвиток не може ігнорувати необхідність збереження довкілля. Компанії, які здійснюють підприємницьку діяльність і при цьому борються зі зміною клімату, формують цей економічний напрямок. Вагомою його складовою є «зелений» експорт, орієнтований на поширення продуктів і сервісів, що протидіють зміні клімату. Поки більшість тільки вивчає це поняття, в Україні вже є активні «зелені» експортери: український «зелений» експорт, за даними ЄБРР, у 2018 році досяг $350 млн, але має великий потенціал для розвитку. Глобальний обсяг «зеленої» торгівлі, за прогнозами того ж ЄБРР, до 2020 року виросте щонайменше до $2-3 трлн. Тож, напрямок має грандіозний потенціал, а українські компанії мають великі шанси долучитися до глобального економічного тренду.

3211

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: