fbpx
Сегодня
Инструкция 09:00 01 Июн 2019

Что делать ребенку, если обижают? Школа, дома, незнакомцы

Инструкция для детей, как вести себя в случае агрессии и опасности со стороны других (укр.)

За даними Ради Європи, в Україні кожна третя дитина стає жертвою фізичного насильства, а кожна друга – психологічного.

За даними ЮНІСЕФ, в Україні 67% дітей стикалися з булінгом. При цьому 40% дітей ніколи не розповідають батькам про випадки булінгу.

Так не має бути. Цей матеріал ми написали для дітей: як їм себе захистити, якщо будь-хто – батьки, вчителі, інші діти чи незнайомці – принижує чи завдає шкоди.

Дайте прочитати знайомим неповнолітнім, аби вони знали, що робити у небезпечних ситуаціях. Біль не можна терпіти.

Якщо ти жертва булінгу

🔷Не мовчи і попроси допомоги

Якщо ти потрапив у ситуацію, коли тебе ображають, у жодному разі не тримай це в секреті.

Виріши, кому ти довіряєш і можеш про це розповісти: батькам чи іншим родичам, другу або подрузі, вчителю, психологу, тренеру або навіть друзям своїх батьків. З булінгом неможливо впоратися самотужки. Не бійся поговорити про проблему з батьками.

Звернутися за допомогою – не соромно, вона тобі необхідна.

🔷 Пам'ятай, що ти – цінність

Припини звинувачувати себе чи виправдовувати дії інших. Ніхто не має права порушувати твої кордони, примушувати робити щось, принижувати чи ображати тебе. Така поведінка не прийнятна.

🔷Проконсультуйся з психологом

Проконсультуйся зі шкільним психологом, щоб відновити відчуття впевненості у своїх силах та зрозуміти, як діяти далі.

🔷 Дзвони на гарячу лінію

Нема кого попросити про допомогу? Дзвони на Національну дитячу «гарячу лінію». Це анонімно, безкоштовно та конфіденційно. Лінія працює по буднях з 12.00 до 16.00.

Номери телефона: 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарного); 116 111 (безкоштовно з мобільного).

Якщо не можеш чи боїшся говорити, то пиши у Facebook.

Дізнатися більше про булінг та протидію йому можна на сайті ЮНІСЕФ

Якщо ти жертва домашнього насильства

🔷 Скажи про біль тим, кому довіряєш

Жорстоке поводження з дітьми неприпустиме та карається законом. Якщо ти є жертвою домашнього насильства, потрібно повідомити тим, кому можеш довіряти. Родичам, другу та його родині, вчителю, шкільному психологу, адміністрації школи тощо.

🔷 Якщо б'ють – дзвони 102

Якщо ти став жертвою насильства, подзвони у поліцію за номером 102 або на безкоштовну гарячу лінію з попередження домашнього насильства за номером 0 800 500 335 (зі стаціонарного) або 116 123 (з мобільного).

🔷  Звернись за допомогою у спеціальні служби

Якщо ти став жертвою систематичного домашнього насильства і тобі нема в кого попросити допомоги, час самостійно звертатися у відповідні державні служби.

Усне чи письмове звернення можна подати у місцевий Центр соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді, органи Національної поліції, заклади освіти чи охорони здоров'я.

Усі звернення та повідомлення з приводу жорстокого поводження з дітьми реєструються службою, куди було подане звернення, і протягом однієї доби направляються до служби у справах дітей і органу Національної поліції за місцем проживання (перебування) дитини.

Якщо тебе булять вчителі

🔷  Повідом дорослим

Якщо ти стикнувся з жорстоким ставленням вчителя, то про це ні в якому разі не можна мовчати.

Коли вчитель робить твоє життя нестерпним – звернись до батьків. Розкажи батькам більше подробиць, щоб разом розібратися у ситуації. Бо образа на вчителя через зауваження за те, що ти не вивчив урок, і страх перед вчителем за те, що він може тебе вдарити чи настроює проти тебе інших дітей – різні речі, і мають вирішуватися по-різному.

🔷 Не відповідай агресією

Не варто намагатися самотужки побороти вчителя, який над тобою знущається. Якщо вчитель дійсно спрямовано тебе ображає, то він використає твою злість собі свою користь. Наприклад, скаже, що саме ти – агресор, а твої дії стануть його доказом. А тобі можуть вже не повірити.

Варто підключати батьків чи інших дорослих, якім довіряєш.

🔷 Підготуй докази

Люди, які цілеспрямовано принижують інших, часто користуються своїм положенням. Якщо вчитель жорстоко з тобою поводиться і використовує погрози (поставить погану оцінку, поскаржиться на тебе батькам без причини, загрожує тобі фізичною розправою, виключенням з школи, образою твоїх друзів), щоб змусити и мовчати чи робити те, що він хоче, не піддавайся.

Якщо є можливість – зафіксуй такі погрози на аудіо чи відеокамеру. Якщо не можеш сам – попроси допомоги у друзів. Твої слова, підкріплені доказами, матимуть ще більшу вагу, і дорослі не зможуть це ігнорувати.

Якщо ти у небезпеці через незнайомців

🔷 Не вступай у конфлікт 

Деякі дорослі становлять загрозу суспільству. Вони шукають привід розпочати конфлікт з іншими людьми, і для таких людей діти – не виключення. Якщо ти на вулиці, магазині, розважальному центрі чи іншому громадському місці стикнувся з агресією дорослої людини – не вступай у конфлікт. Коли незнайомець безпричинно починає тебе ображати – це вже факт, що він небезпечний та неадекватний.

Ти не зобов'язаний вислуховувати образи незнайомця, хоч яким би дорослим він не був. Якомога швидше залиш таку людину, у громадських місцях, зазвичай, багато людей, і переслідувати тебе такий агресор не має.

🔷 Повідом дорослим про ситуацію

Як тільки будеш на безпечній відстані від неадеквата – термінову телефонуй батькам, родичам, дорослим, яким довіряєш, і розкажи про ситуацію. Вони мають знати, що ти був у небезпеці, щоб попередити такі ситуації у майбутньому.

🔷 У разі небезпеки – тікай та дзвони 102

Відчуваєш, що твоє здоров'я чи життя під загрозою – терміново тікай і дзвони 102.

Небезпечні незнайомці, які погрожують насиллям – це потенційні злочинці, вони реально небезпечні. І в критичній ситуації батьки не зможуть зреагувати так швидко, як поліція.

Повідом поліцію, що твоє життя у небезпеці, скажи, де ти знаходишся і як виглядає зловмисник. А потім дзвони батькам, родичам, друзям – і будь з ними на зв'язку весь час, доки не зустрінеш поліцейських чи знайомих дорослих.

53378

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: