Что происходит

Второй штурм Иловайска 18-20 августа. Предтеча «коридора смерти»

Перша спроба входу в Іловайськ з двох напрямків відбулась 10 серпня і стикнулась з замаскованим укріпленим районом сепаратистів і замінованими ділянками. Втрати убитими в батальйоні «Донбас» склали 4 людини. Іншою колоною наступав батальйон «Шахтарськ», посилений двома протитанковими гарматами.

Такий несприятливий розвиток подій і збереження в тилу важливого стратегічного пункту під контролем противника зовсім не входило в плани штабу АТО, і було вирішено зібрати все, що тільки можна. А це батальйони спецпризначення МВС і резерви ЗСУ.

Армійці перед штурмом

Станом на 18 серпня, коли був призначений остаточний штурм, до Іловайська вдалося стягнути:

— добровольчі батальйони «Донбас» (220 осіб), «Дніпро-1» (78 осіб), «Азов», «Шахтарськ»;

— зведену роту з 51-ї механізованої бригади;

— ротно-тактичну групу 17-ї танкової бригади (4 танка, 4 БМП, 82 людини);

— групу «Правого сектора».

Всього це близько 600 осіб, з яких більша частина були добровольцями. Крім того, на блокпостах від Амвросіївки до Старобешеве знаходилися бійці 39-го і 40-го батальйонів територіальної оборони.

Бойова цінність батальйонів (деякі не дотягували і до роти) була різною. Найбільш боєздатним був, без сумніву, був батальйон «Донбас», який мав досвід взяття Попасної та Лисичанська, інші формувалися виключно для дій в третій лінії і мали лише легку стрілецьку зброю. Однак керівництво МВС розглядало взяття Іловайська такими великими силами як «легку прогулянку», тому боєкомплектом і сухпайками бійці були укомплектовані на 1-2 доби.

Керівництво батальйону «Донбас» перед штурмом Іловайська. У центрі — Семен Семенченко, зліва — Тарас Костанчук

Потужним ударом 18 серпня бійцям угруповання вдалося увійти в місто, зайнявши кілька опорних пунктів: залізничне депо, школу і дитячий сад.

Як згадував один з бійців батальйону «Дніпро-1», «нам з доданими силами ЗСУ дали один танк, БМП і інженерно-саперного підрозділу і сказали зайти в місто з півдня. Там була одна дорога, оточена посадками; обійти було проблемно. Зайшовши з боку депо, ми виявили, що дорога була повністю перекрита бетонними блоками і проїзд був утруднений. Спроба танка обстріляти блоки не увінчалася успіхом: блоки були серйозні. Було прийнято рішення повернутися назад і обійти цей шлях. Висунулися назад, знайшли польову дорогу, згорнули колоною туди. Виходячи з полів, ми нарвалися на укріпрайон, до якого не могли підійти: чисте поле, все прострілюється.

Мінометним обстрілом зашкодило танк, заклинило башту. Потім ще був і обстріл «Градами». Ми зазнали перших втрат, було чимало поранених. У підсумку ми відступили в вихідний район. В цьому бою загинуло двоє людей, це були перші втрати «Дніпра». Більше у нас 18-го числа бойових дій не було».

Бойовикам вдалося швидко (за допомогою електричок) перекинути резерви з Донецька, Ясинуватої, підтягнути артилерію, і почалися «в'язкі» вуличні бої, в яких головне – наявність великого числа бронетехніки і чисельна перевага, чого у наших бійців явно не було.

Згадує Тарас Костанчук: «Ми вели бій три години і на четвертій побачили, що з Харцизька прибуває допомога ворогові. Це я точно знаю: відрізати їх не вдалося. Прибули БТРи, КамАЗи, в яких були як «деенеровці», так і «кадировці». Останні пройшли не одну війну. Це було відразу помітно. Один снайпер тримав нас, поки його з РПГ не накрили. Це були професіонали».

Бійці батальйону «Шахтарськ» у Іловайську

19 серпня розгорнулися запеклі вуличні бої по всьому Іловайську. Ось що згадує один з офіцерів батальйону «Азов» Юрій Єрьоменко: «Вранці 19 серпня 2-га сотня в кількості 40 чоловік на чолі з командиром «Гуманістом» пішла на Іловайськ. …

Батальйон «Азов» разом з «Дніпро-1» пішли на Іловайськ від блокпоста 40-04 в селищі Покровка. Нас посилили танком і БМП-2. Зачистивши гусячу ферму, ми вирушили на селище Виноградне. Зачистивши Виноградне, зайшли в Іловайськ. Нам необхідно було дістатися до вулиці Мартинова і взяти лінію розмежування на розі вулиць Мартинова і Гвардійської.

На в'їзді в Іловайськ у БМП-2 раптово потекла солярка з бака і бойова машина піхоти була змушена повернутися назад до опорного пункту 40-04. Так вийшло, що ми зайшли в тил блокпосту, який в той момент штурмував батальйон «Шахтарськ».

Узгодивши дії з «Шахтарськом», ми підтримали його з тилу вогнем. В цей час противник на іншому березі ставка почав розгортати міномет. Його нібито відігнали декількома залпами нашої артилерії з 39-06, але, як виявилося, ненадовго. Противник став обстрілювати нас з міномета. Просуваючись по вулиці Гвардійській, у танка відмовила гармата, і танк також повернувся на блокпост 40-04. Ми залишилися без підтримки техніки, але поставлене завдання ми виконали і закріпилися на зазначених позиціях. Противник підвозив на свій блокпост біля цвинтаря припаси на жовтому вантажному автомобілі з надписом «Аварійна служба газу».

20 серпня, провівши нараду, батальйони «Азов», «Шахтарськ» і «Дніпро-1» вийшли з Іловайську. Після понесених втрат та з огляду на різке посилення бойового потенціалу противника почалися розбрід і хитання серед підрозділів, які безпосередньо брали участь в боях. У тому ж «Дніпро-1» «близько тридцяти осіб склали зброю, сказавши, що «під таке ми не підписувалися», і поїхали до Дніпропетровська».

Вуличні бої

Батальйони «Азов» і «Шахтарськ» без наказу штабу АТО, але за погодженням з радником міністра внутрішніх справ Антона Геращенко, покинули район боїв: бійці першого повернулися до Маріуполя, другого – були відведені в місто Комсомольське (нині — Кальміуське) Старобешівського району, де відзначилися жорсткими зачистками місцевих активістів «Російської весни».

Крім того, в ніч з 23-го на 24-е серпня почалося масове вторгнення в Україну російських регулярних військ. А після самовільного відходу з позицій бійців батальйонів «Прикарпаття» та «Горинь» і втрати Амвросіївки доля іловайського угруповання була фактично вирішена. І кривавою точкою в цій операції став розстріл колон армійців і добровольців в «зеленому коридорі» 29 серпня.

Свіжі дописи

  • Кейсы

“Создаем сообщество, где место есть каждому”: как в Одесской области работает театр “Толерантность”

Здесь молодежи с ментальной инвалидностью помогают самореализоваться, открыть новые таланты и найти свое сообщество. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Что происходит

Ограничение консульских услуг для мужчин призывного возраста: объясняем, что с этим не так

Находящимся за рубежом украинским мужчинам призывного возраста ограничили доступ к услугам украинского консульства. Такие ограничения… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Мы не просто место трагедии, мы хотим быть местом украинского успеха”: главные решения с идеатона Unlock Bucha

В Буче 18-20 апреля 2024 года провели идеатон Unlock Bucha. Он объединил представителей общественного сектора,… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Инвестиционные решения

Инвестиции в искусство: как это работает в Украине и сколько средств нужно для старта

“Рубрика” объясняет, каким может быть инвестирование в искусство, на каких украинских художников следует обратить внимание… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейсы

В Пуще Водице хотят отстроить теплицу для детей: зачем это решение и как помочь?

“Рубрика” рассказывает о маленьком, но важном кейсе восстановления, которому еще предстоит состояться. Приобщиться к помощи… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоровье

Что дают тейпы и как не потратить время и средства на недейственное лечение? Объясняют врачи

Тейпы продолжают набирать популярность. Однако так ли она заслужена? “Рубрика” решила разобраться, что такое тейпы… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.