fbpx
Сегодня
Выборы 11:09 05 Июн 2019

«Партия мэров»: имеет ли она шанс оказаться в парламенте?

«Доверяй дедам» и «Плохие Гены». Так в соцсетях саркастически называют политический проект Кернеса и Труханова. Разобрались, кому он спутает карты в избирательном забеге (укр.).

Фото з Facebook партії "Доверяй делам"

Щойно стало зрозуміло, що парламентські вибори пройдуть не осінню, як планувалося, а літом, на політичному горизонті один за одним почали з'являтися нові політичні проекти. Щоб встигнути заявити про себе (часу на це залишилося вкрай мало) нові партії оперативно проводять установчі збори та заявляють про свою участь у парламентських перегонах.

Однією з них стала партія «Довіряй ділам», яку 2 червня у харківському Палаці спорту презентували двоє Геннадіїв – мер Харкова Кернес і Одеси Труханов.

Політичний проект, який вже став відомим як «партія мерів», об'єднав навколо себе переважно мерів міст Південно-Східної України, серед яких найвідомішими є саме міські голови Харкова та Одеси. У з'їзді взяли участь також мери Ужгорода, Кропивницького, Чугуєва, Бахмута тощо, а також голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. Ще раніше партія «Довіряй ділам» заявила про співпрацю та об'єднання із партією «Відродження» Віталія Хомутинніка, до якої належить і Кернес, та партією «Наш край».

Кому вигідно і хто програє?

Поки що про плани новоспеченої партії відомо не так багато. Очільник політичної сили Геннадій Кернес заявив, що у першочергових планах партії – потрапити у парламент та «допомагати новому президенту».

«Будемо допомагати новому президенту, щоб Україна стала краще і якісніше», — заявив мер Харкова.

Геннадій Труханов, у свою чергу, заявив, що головне завдання проекту – «захищати інтереси наших громад». Саме він озвучив декілька програмних цілей, а саме – повагу до релігій, приведення мовного закону до європейських норм та завершення війни на Донбасі мирним шляхом.

Очевидно, що нова партія і географічно, і політично є конкурентом тих політичних сил, у яких електоральний потенціал зосереджений саме в Південно-Східній Україні. Це і «Опозиційна платформа – За життя», яку очолює Віктор Медведчук, і «Опозиційний блок» Олександра Вілкула та партія «Наші» Євгена Мураєва. Об'єднання партій «Відродження», «Наш край» та «Довіряй ділам» свідчить і про посилення мобілізації прихильників саме навколо цієї сили, що має перетягнути значну кількість голосів від тих партій з Півдня і Сходу, які вже заявили про себе.

Поява нової партії на політичному горизонті свідчить про подальше роздроблення колись монолітного блоку прихильників Партії регіонів. Однак з усіх партій, які орієнтуються на цей регіон, найбільше постраждає партія Медведчука, яка ризикує втрати декілька відсотків голосів, особливо в таких важливих містах, як Харків та Одеса.

На думку активіста з Кропивницького Дениса Ликова, очільники партії у першу чергу думають про збереження впливу у своїх регіонах. «Партія створена для збереження впливу місцевих феодалів на місцеві бюджети. Більшість закупівель виграють підставні фірми. Це закупівля пального для комунального транспорту, харчів для шкіл і садочків, ремонт доріг. Мери не хочуть втрачати вплив на ці потоки», — коментує він «Рубриці».

Чи є шанси потрапити у парламент?

Основне питання, однак, в іншому – чи має шанс нова партія за менш ніж 2 місяці заявити про себе, отримати популярність і потрапити у парламент.

Поки що, за даними дослідження, проведеного Центром «Соціальний моніторинг» та Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременка, до Верховної Ради з великою ймовірністю потрапляють 4 партії: партія «Слуга народу» (30,8%), Опозиційна платформа – За життя (8,2%), Європейська солідарність (екс-БПП) (7,9%), ВО «Батьківщина» (7%). Решта партій – «Сила і честь» Ігоря Смешка та «Голос» Святослава Вакарчука набирають менше 5%, який станом на сьогодні є мінімальним прохідним бар'єром. Якими будуть шанси партії «мерів» – покаже наступна соціологія.

За словами політолога Володимира Фесенка, хоча Труханов і Кернес мають великий вплив у своїх містах і областях, шанси на успіх у парламентських перегонах у них невисокий. «Навряд чи ця партія зможе подолати 5-відсотковий бар'єр. Максимум їм дістанеться три відсотки», – переконаний політолог.

На думку Дениса Ликова, партія може протиснути своїх людей у парламент, однак її шанси незначні. «Користуючись адміністративним ресурсом, вони можуть пройти по партійним спискам у парламент. Однак, навряд чи наберуть більше 5%. Основна причина – одіозність лідерів і конкуренція з «Опозиційною платформою – За життя».

Натомість директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко вважає, що представники місцевої еліти мають великі шанси перемогти у парламентських виборах завдяки своїй популярності. На його думку, старі парламентські сили виявилися нездатними захищати інтереси міст і регіонів, чим можуть скористатися чиновники регіонального рівня, які мають там вплив.

«Позачерговість парламентських виборів грає на руку амбітним муніципалам. Часу на розкрутку у кандидатів немає. Значить, політики, які працюють на місцях, отримують серйозні переваги. Вони добре розуміють настрої та потреби виборців. У них налагоджений зворотній зв'язок зі своїми потенційними прихильниками. Їм не треба витрачатися на рекламну кампанію – вони та їх справи і так добре відомі. Природно, все це підвищує шанси на успіх лише тих місцевих лідерів, хто користується авторитетом у своїх містах та регіонах. Популісти і авантюристи, яких винесла до влади кривава хвиля «патріотизму», на цей раз напевно пролетять повз корита», – пише політолог на своїй Facebook-сторінці.

На думку політолога Юрія Гаврилечка, партія «Довіряй ділам» може мобілізувати підтримку не лише в базовому – Південно-Східному регіоні, але і в Західній Україні завдяки своїй орієнтації на вирішення соціально-економічних питань.

Політолог Андрій Золотарьов переконаний в тому, що «партія мерів» має шанси подолати 5% бар'єр.

«Сума потенціалів політичних машин мерів і регіональних еліт дозволяє партії розраховувати на подолання 5% бар'єра. Але ж є ще й великий загін мажоритарників. Навіть з урахуванням можливих втрат представництво «ДД» в Раді напевно буде», – вважає керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов.

Об'єднання лідерів двох великих міст може дати «партії мерів» значну перевагу над конкурентами, у першу чергу, таборами колишнього «Опозиційного блоку». Втім, чи зможуть Кернес і Труханов змобілізувати свій електорат за короткий термін, і чи не стане на заваді значний антирейтинг кожного з політиків — залишається відкритим питанням.

7072

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: