fbpx
Сегодня
Возможности 08:50 26 Фев 2020

Что делать, когда вернулся с войны. Как общественные организации помогают ветеранам ООС

Возвращаться с войны к мирной жизни может быть очень не просто. Часто людям нужна в этом помощь и поддержка. Где ее искать и как помочь — читайте в материале (укр.)

Фото Facebook Veteran Hub

Сьогодні річниця початку війни Росії проти України. Вона триває вже 6 років. За цей час близько 380 тисяч українців пройшли через війну та отримали статус учасника бойових дій. Повертаючись додому, вони інтегруються у звичайне, цивільне життя. Проте, навіть без травматичних розладів, досвід війни змінює людей, їх характери та поведінку.

Від самого початку війни потужностей держави для підтримки ветеранів не вистачало. Тому волонтери та громадські організації в Україні і до сьогодні підтримують ветеранів та військових у процесі адаптації, надають їм підтримку та допомогу.

Veteran Hub

Veteran Hub

Івона Костина працює з ветеранським рухом з 2014 року: у 2015 стала заступницею голови ГО "Побратими". В 2018 році, разом з "Побратимами" та Фондами Віктора та Олени Пінчук, Івона заснувала Veteran Hub і стала головою правління в ньому. Veteran Hub — це спільний простір для громадських організацій, створений задля централізованого надання послуг ветеранам, працівникам сектору безпеки, їх рідним та близьким, а також підтримки процесу їх інтеграції в цивільне життя. 

"Ідея з Veteran Hub'ом виникла в 2016 році — як і більшість інших громадських організацій, ми тоді перебували в доволі складному фінансовому становищі. Міжнародний дискурс змінився в бік безумовно важливих гендерно-скерованих рухів на кшталт #HeForShe, а ветеранські справи були менш профінансовані. Нас цей період застав посеред роботи з ветеранської групою з 16 чоловік, ми перебували в терапевтичному процесі і, не маючи інших опцій, обрали взяти борг на себе. Спонсор на продовження цієї діяльності не знайшовся, а той, що був, відмовився спонсорувати цю діяльність надалі з якихось особистих причин, які нам так і не пояснили. Власне, після цієї кризи ми почали думати, який інструмент потрібен для того, щоб не піддавати такому ризику клієнтів, з якими працюють громадські організації. Veteran Hub став відповіддю, ми розробили модель, за якою є адміністративний простір, який ділять різні організації. Він забезпечує їм фінансову стабільність адміністративних витрат — ми покриваємо офісні витрати, комунальні витрати і т.д. Але все, що стосується зарплатні і подальших витрат організації, вони знаходять самостійно. При цьому, навіть якщо їм не вдається знайти це фінансування і вони все одно хочуть працювати на волонтерських засадах — у них є така можливість", — каже Івона. 

ГО "Побратими" вийшли з цією пропозицією до Фонду Олени Пінчук, і через декілька місяців отримали підтвердження, що обидва фонди — фонд Віктора Пінчука і фонд Олени Пінчук — зацікавилися цим проектом. Наступні два роки Івона з колегами вели перемовини про партнерство з Фондами. Вони зголосилися фінансувати проект у Києві, тому Veteran Hub — це спільний проект ГО "Побратими" і фондів Віктора та Олени Пінчук. Івона каже, що це не єдине джерело фінансування проекту: 

"Спільно з IREX ми також отримали фінансування в рамках грантової підтримки від Держдепу США. Нещодавно був софт ланч цього проекту, а вже за декілька місяців буде більше публічної інформації про його діяльність".

Veteran Hub

У Veteran Hub і організації-резиденти, і сама команда хабу влаштовують спеціалізовані заходи для ветеранів. Простір для інших організацій надається безкоштовно. Команда хабу організовує переважно освітні івенти та  більш довготривалі освітні програми: "Деякі формати, які ми започаткували самі, — це public talk. Різні відомі люди, сидячи на диванах разом з ветеранами, просто обговорюють різні тематики і відповідають на їхні запитання, напряму, без зайвої модерації чи цензури. Другий формат — це expert talk, коли ми збираємо ключових гравців у сфері і знайомимо їх з такими ж гравцями з інших країн. Вони можуть познайомитися та обговорити якісь важливі для себе теми."

Хаб відкрився в листопаді 2018 року, і за перший рік вже мав 18 600 відвідувачів. Цього року відвідуваність зросла — щомісяця приходить близько 1600 людей. З них 30-40% — це ветерани, крім них до хабу ходять військові та родичі ветеранів, близько третини відвідувачів становлять цивільні люди. "Часто їм просто цікаво познайомитися або просто перебувати в цьому середовищі. Все ж таки дуже багато є волонтерів, дуже багато людей, які так чи інакше були дотичні до цієї історії. Ми виступаємо за те, щоб цивільні так само входили в цей простір, тому що це така собі точка знайомства, можна сказати, точка контакту. Багато хто хоче чимось підтримати, допомогти, але ми трошки за іншою системою працюємо — ми поки не створюємо волонтерських можливостей для цивільних людей", — говорить Івона.

«Друг Героя»

Veteran Hub

Проте люди, які хочуть долучитись до допомоги ветеранам, можуть звертатись до організацій-резидентів Veteran Hub. Таких організацій поки 10, кожна з них спеціалізується на власному окремому напрямку — юридичному, професійному, психологічному тощо. "Друг Героя" — один з проектів-резидентів хабу, що займається  емоційною підтримкою ветеранів за допомогою собак-терапевтів. Ольга Смірнова, координаторка проекту, пояснює, що робота з собаками ведеться в 2-х напрямках: 

"Перше — це собаки-помічники, які тренуються для певної людини, ветерана, в даному випадку, і вони потім разом з ним живуть, щодня знаходяться біля нього. Другий напрямок — це так звана каністерапія. Це — собаки-терапевти, які працюють в центрах з ветеранами, волонтерами, тимчасово переміщеними особами, дітьми з особливими потребами і так далі. Це собаки наших волонтерів та людей, які приходять до нас в проект. Вони здають тест, і таким чином отримують сертифікат собаки-терапевта, який дозволяє їм відвідувати наша локації. Це досить численна група, там близько 20 собак. Ми з собаками відвідуємо Центр медико-психологічної реабілітації воїнів при НАМН України, Госпіталь ветеранів війни "Лісова Галявина", Центральний військовий госпіталь Міністерства оборони. Також працюємо за індивідуальним запитом, або запитом психологів різних організацій, які займаються реабілітацією ветеранів". 

Ольга каже, що порахувати точну кількість тих, хто працював з собаками-терапевтами складно, але в середньому — це 20-30 людей щотижня. 

"Ветерани про цю послугу знають, коли вони лягають в ці госпіталі, вони цікавляться: «Коли будуть собаки?». На фронті і між собою вони в курсі справи, що така послуга є, вони одне одному передають цю інформацію. Деякі навіть знають наших собак, кожен любить свого, запитують про білу собаку або про маленьку собаку". 

Veteran Hub

Ольга каже, що "Друг Героя" — волонтерський проект, і з цим пов'язані основні складнощі його роботи: 

"Хотілося б, щоб люди були активнішими, розуміли, що це волонтерська робота. Багато хто думає, що це їм допоможе в розведенні або якось прорекламувати своїх собак, але це не про те. Ми дуже вітаємо, коли до нас приходять професійні кінологи — у нас їх велика група. Їм не потрібно розповідати про слухняність собак, вони все це вже знають і вони розуміють, яка має бути собака. Якщо такі люди хочуть принести суспільству користь і допомогти ветеранам адаптуватися — в нашому проекті вони можуть цього досягти. Якщо у звичайної людини є бажання допомагати в реабілітації, бути причетним — вона теж може приєднається до нас. Дуже добре, якщо людина психолог, або має собаку, яка, на її думку, може стати собакою-терапевтом. Всі собаки у нас проходять тест — там багато завдань, які потрібно виконати. Собака повинна бути навченою, керованою, не повинна бути агресивною, повинна любити спілкуватися з людьми і багато інших пунктів. Бажаючі можуть зайти до нас на сайт і заповнити відповідну анкету. Якщо ж це ветеран, його сім'я або його психолог, який хоче завести собаку-помічника, він теж заходить на сайт і заповнює форму"

Собаки проекту "Друг Героя" часто бувають у Veteran Hub, але не перебувають там постійно — чотирилапі терапевти теж мають певний ресурс і потребують відпочинку. 

"Ми буваємо там в режимі вільного спілкування, коли наші собаки присутні в просторі хабу. Іноді вони присутні на якихось заходах — це можуть бути групи психологічної реабілітації, або якісь заходи, де збираються хлопці. Коли відбуваються якісь дуже чутливі для хлопців речі в країні і вони там збираються, собаки можуть більш інтенсивно перебувати в просторі. Є ще форма роботи, коли ми працюємо індивідуально з психологом і ветераном над якимись їх конкретними питаннями і завданнями, але це вже більш глибокий реабілітаційний процес".

Реальна допомога

"Друг Героя" — це лише одна з організацій, що працює у Veteran Hub і пропонує там свої послуги. Але виокремити якісь найпотрібніші напрямки дуже важко. 

"Ми думали, що це покаже такий розрив у послугах, і ми побачимо, що і як дійсно потрібно. Станом на минулий місяць, в нас настільки рівнозначна статистика по всіх послугах, що ми самі здивовані, насправді. Виявляється, що попит на послуги впирається в потужність організації та консультантів. Наприклад, ми не можемо надати більше 130-150 психологічних консультацій на місяць через обмеження простору — в нас є одна кімната, а одна консультація триває від 1 до 1,5 години. Відповідно, ми стабільно проводимо 130 консультацій на місяць, які надаються партнерами організації і супроводжуються кейс-менеджерами з нашого боку. Така ж статистика  і по юридичних консультаціях, і те ж саме зараз йде з працевлаштуванням. Єдине що — з юридичних питань і працевлаштування ми бачимо багато дзвінків по телефону. Людям складно доїхати до Києва, або до дорогожичів у Києві, це не найідеальніша локація. Але ми зрозуміли, що надання таких послуг телефоном, в принципі, теж є доволі ефективним", — каже Івона.  

Veteran Hub

Сама команда хабу не займається медичною реабілітацією, оскільки не має відповідних потужностей. Івона з колегами переконані, що повна психологічна реабілітація (відновлення стану, який людина мала до війни) майже неможлива, тому що люди на війні отримують новий досвід, і мусять адаптуватися з ним до нових умов свого життя. Івона також наголошує, що основна діяльність хабу — не допомога, а саме підтримка: 

"В нашому розумінні, допомога — це коли ти робиш щось замість людини, а не коли ти просто знаходишся поруч і надаєш інформацію. Ми позиціонуємо себе саме як підтримка тому, що основна філософія проекту в тому, що ветеран має все робити сам. Якщо він шукає роботу, то ми підкажемо, як краще скласти резюме, як вписати свій військовий досвід до цього резюме, як його пояснити цивільному HR. Проте ми не будемо дзвонити роботодавцю замість ветерана — ми надамо йому всі контакти, підкажемо, як найкраще це зробити і потім будемо підтримувати у підготовці до співбесіди". 

Зараз проект готується до розширення в регіонах України. Стратегія Veteran Hub — це створення єдиної мережі проектів, які будуть об'єднані єдиними стандартами роботи, корпоративною культурою і, відповідно, єдиним рівнем сервісу для ветеранів та їх родин. 

"Як і для будь-якої організації, це — хороший організаційний виклик. Ми будемо розширюватися цього року, але поки не знаємо, в яких містах, оскільки проводиться дослідження. Наші партнери проводять дослідження в рамках того ж таки партнерства з IREX, і вже на підставі даних ми будемо аналізувати і приймати рішення, в яких регіонах є найбільш доцільним відкриття нашого хабу. Наша модель — не панацея, це доволі складна модель роботи, і вона потребує, по-перше, певних передумов, а по-друге — певного середовища, в якому вона зможе якнайкраще і якнайшвидше відкритися", — говорить Івона.

Veteran Hub

Хоч Veteran Hub і не волонтерська організація в класичному розумінні, допомогти проекту все ж можна. 

"Що ми шукаємо зараз і завжди — це партнерство з компаніями, які готові в рамках своєї соціальної відповідальності надавати певні послуги або підтримку ветеранам. Вони можуть робити це в рамках своєї класичної професійної діяльності, проте на безоплатних умовах. Ми можемо надавати достатнього висвітлення такому партнерству — в нас вже було декілька хороших кейсів такої історії. Ми також надаємо можливості стажування та практики для студентів в рамках нашої організації. Ми намагаємось максимально офіційним робити будь-яке партнерство, щоб люди могли потім це використовувати як своє надбання в тому числі". 

Тож кожен бажаючий може завітати до Veteran Hub в Києві за адресою вулиця Юрія Іллєнка 42. Також можна відвідати сайт простору, щоб дізнатись більше про його діяльність чи переглянути актуальні вакансії, чи відвідати групу Veteran Hub у Facebook, щоб дізнатись про найближчі заходи в просторі.

Дізнатись більше про проект "Друг Героя", записати свого собаку на тестування, долучитись будь-яким іншим способом чи отримати послуги від проекту можна на їх сайті

Крім того, ветерани, їх близькі та рідні завжди можуть звернутись до будь-якої з організацій-резидентів Veteran Hub, перелік та контакти яких можна знайти за посиланням

Фото з Facebook-сторінки Veteran Hub 

Читайте також: Куди піти навчатися після війни? Освітні програми для військовослужбовців та ветеранів

1904

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: