fbpx
Сегодня
Решение 14:44 08 Янв 2024

Мобилизация: как присоединиться к ВСУ по своей гражданской специальности

В армии есть много задач, которые нуждаются в людях не только на боевых должностях. Большое количество задач связано с логистическим обеспечением, медициной, IT и работой в штабе. Сегодня это делает Вооруженные силы Украины одним из самых больших работодателей. "Рубрика" узнала, как можно применить ваши гражданские навыки в рядах сил обороны.

English version here

У чому проблема?

У зв'язку з повномасштабним вторгненням росії в Україні триває режим воєнного стану та загальна мобілізація. Сили оборони постійно потребують долучення нових людей до своїх лав. Проте існує низка причин, які можуть зупинити охочих доєднатись до українського війська.

Перша з них — це страх за своє життя. Мобілізація в багатьох асоціюється виключно з активною участю в бойових діях. І тут цілком природно, що людина боїться. Ніхто не хоче отримати поранення або загинути. Існує також страх перед тим, наскільки добре держава буде опікуватися родиною захисника чи захисниці у випадку його/її поранення або інших непередбачуваних ситуацій. 

Іншою причиною, яка може зупинити людину, керівник військового рекрутингу Lobby X Олексій Руденко називає невідомість.

"Доволі багато перепон стосуються саме невідомості. Тобто куди ти потрапиш, буде це певна лотерея чи ні? В якому саме підрозділі ти опинишся і які завдання ти будеш виконувати?" — говорить він.

Як мобілізуватися за своїм фахом

Олексій Руденко. Фото з мережі

Яке рішення?

Згідно з дослідженнями платформи Lobby X лише 30% розміщених вакансій бойові. Це ті, хто працює безпосередньо на лінії зіткнення або поблизу. Інші ж посади можуть потребувати цілком цивільних навичок. 

"Фактично кожна галузь цивільного життя має свою аналогію у силах оборони. Вона відрізняється за потребами, за специфікою роботи. Це очевидно, оскільки це військо і тут доволі сильно все відрізняється від цивільного життя", — говорить Олексій Руденко.

Зараз загалом є потреба в людях. А людина з мотивацією та певною кваліфікацією точно буде корисною. У лавах Збройних сил України можна бути й без зброї в руках. Армії також потрібні люди, які у цивільному житті працюють айтівцями, відеографами, піарниками, комунікаційниками, юристами, агрономами, механіками, вантажниками чи водіями.

В Україні працює низка платформ, які пропонують альтернативний метод долучення до війська, зокрема Lobby X, Work.ua та Robota.ua. Завдяки їм кандидат самостійно обирає підрозділ і посаду для служби. Ця посада може бути як бойовою, так і не бойовою. 

Як це працює?

Долучення до війська альтернативним шляхом насправді майже не відрізняється від  роботи сучасних платформ з працевлаштування. На сайті можна побачити перелік всіх вакансій. Далі людина обирає ті, які відповідають її фаху або тому, який вона прагне набути. Подається на вакансію та надсилає резюме зі своїми контактами.

"Резюме потрапляє напряму до підрозділу, який цю вакансію опублікував. У них є свій особистий кабінет, куди надходять заявки. Вони переглядають резюме і вирішують, хто із кандидатів пасує їхнім вимогам. Тоді підрозділ контактує із кандидатом та проводить інтерв'ю онлайн чи офлайн", — розповідає як працює платформа Lobby X Олексій Руденко.

Далі кандидат вирішує, чи його влаштовує посада і підрозділ. Можливо людина відгукнулась на декілька вакансій, тоді вона повідомляє про це. Наприклад, кандидат подався у цей підрозділ, але й у ще два. У нього з ними інтерв'ю або він чекає від них відповіді. Врешті-решт він приймає рішення, до якого з них хоче долучитись.

Як мобілізуватися за своїм фахом

Ілюстративне фото Бориса Корпусенка

Коли людина обрала свій підрозділ, той починає займатись її супроводом. Перший крок — долучення до сил оборони. Це може бути підписання контракту, мобілізація чи переведення (якщо це уже чинний військовослужбовець). У перших двох випадках підрозділ готує документи, зокрема лист-відношення. І далі кандидату або кажуть, до якого саме ТЦК звернутися, або узгоджують все у частині.

Підрозділ продовжує супровід і на етапі взаємодії з територіальним центром комплектування та проходження військово-лікарської комісії, і коли кандидата направляють в навчальний центр для базової військової підготовки та для фахової підготовки після, якщо вона необхідна. Тоді військовослужбовець потрапляє у підрозділ. Там також можуть надати фахову підготовку, якщо це така вузька спеціальність, як зв'язківець, оператор РЕБ чи аналітик.

"Так, проблеми можуть бути на етапі проходження ТЦК. Проте ще до початку співпраці ми інструктуємо підрозділи, як ефективно рекрутувати і як зробити так, аби кандидат потрапив саме в їхній підрозділ. Ми також за цим слідкуємо і вирішуємо ці питання, зокрема завдяки співпраці з міністерством оборони. Якщо є якісь проблеми, то ми гарантуємо, що кандидат у будь-якому випадку все одно потрапить на посаду, на яку він подався через Lobby X. У випадку, якщо кандидат має проблеми на певному етапі, то він контактує з підрозділом, і той вирішує це питання", — говорить про можливі труднощі Олексій Руденко. 

Таким шляхом може скористатись кожен охочий, який відповідає правилам, встановленим законом України "Про військовий обов'язок і військову службу". Додаткові вимоги можуть виникати в залежності від специфіки підрозділу. Проте всі обов'язки, вимоги та умови одразу зазначаються у вакансії.

Як потрапити у військо за своїм фахом

Ілюстративне фото

Якщо у вакансії є тег #навчання, то підрозділ більше зацікавлений у людях із бойовим досвідом та обмежено придатних. Йдеться про тих, хто залишається в структурі сил оборони, але вже не може виконувати бойові завдання. Ті, хто отримав бойову травму чи поранення і хотіли б ділитися своїм досвідом. Врешті-решт йдемо за законодавством і за специфікою вимог підрозділів.

Людина, яка вже отримала повістку, також може скористатись такими платформами.  Вона так само подається на бажану вакансію. У цей час підрозділ бачить заявку та контактує з нею. У такому випадку кандидат може додатково зазначити у своєму листі, на якому етапі зараз знаходиться — проходить ВЛК або має на руках повістку та за тиждень йде до ТЦК. 

Проте кращий варіант, коли кандидати завчасно думають і подають свої резюме. Долучення до війська альтернативним шляхом — процес доволі тривалий. Багато військових частин, які публікують посади на сайті, зараз виконують завдання в зоні бойових дій. Їм також потрібен час на підготовку документів, ознайомлення з кандидатами, проведення співбесіди. 

"До нас буквально за крайній тиждень звернулось кілька людей з таким питанням, чи можна подаватись на вакансію, коли отримав повістку. Ми казали: «Так, вибирайте вакансію та подавайтесь». Це буде передано одразу до підрозділів, які вас цікавлять. Далі цю заявку розглядають. Якщо кандидат їм пасує, то підрозділ робить документи, координує і супроводжує його", — говорить Олексій Руденко.

Такий спосіб доєднання до Збройних сил України працює доволі схоже на працевлаштування у цивільному житті. Підрозділ бачить перелік всіх кандидатів, які відгукнулись на вакансію, переглядає їхні резюме та проводить низку інтерв'ю з усіма кандидатами. Також можливе тестове завдання, якщо це специфічна вакансія на кшталт комунікаційника або графічного дизайнера. Далі підрозділ робить внутрішній рейтинг кандидатів та обирає того, хто їм пасує найбільше. Цього кандидата вони супроводжують з моменту долучення до сил оборони й до початку несення служби.

Як цивільні професії застосовують на армійських посадах?

На запитання, чи потрібні зараз війську цивільні професії, начальник київського рекрутингового центру ІІІ ОШБр Данііл Коваль відповідає:

"Безумовно, і перелік таких посад доволі великий в кожній бригаді. Бригада — це величезний організм, який потребує в тому числі матеріально-технічного забезпечення. Ви можете назвати будь-яку професію і на неї знайдеться відповідна посада у війську".

Як мобілізуватися за своїм фахом

Данііл Коваль. Фото з особистого архіву

Армії потрібні люди з професійно-технічною освітою — електрики, слюсарі, столярі, сантехніки. Доцільно можна використати й навички тракториста. Наприклад, електрик у війську може займатись діагностуванням несправностей, ремонтом, монтажем чи модернізацією електромереж та обладнання. Слюсар та механік можуть забезпечувати діагностику, ремонт, відновлення автомобільної чи броньованої техніки та їхніх частин.

"Навіть той самий вантажник. У війську така посада називається такелажник. Коли бригада пересувається, коли відбувається прийом боєприпасів, вивантаження, завантаження, переміщення складів, це ж роблять не роботи. Це також роблять люди", — говорить про ще одну професію, яка має аналог у війську, Данііл Коваль.

Можна згадати й про агрономів та їхні профільні знання. Це люди, які працюють з мапами, а сучасний агроном — ще й зі спеціальним програмним забезпеченням. Вміння читати мапу сільськогосподарських угідь, створювати її чи корегувати — це теж навичка, яку можна використати для захисту держави.

Особливу увагу Данііл Коваль приділяє айтівцям. "Якщо до нашої бригади приходить айтівець, ми 100% знаходимо йому застосування саме згідно з його інтелектуальними даними та навичками. Потрібно буде лише мінімальне перепрофілювання в плані програмного забезпечення. Людина, яка вивчила якусь мову програмування, пише коди та може тестити, точно зможе чудово себе проявити в радіоелектронній боротьбі чи радіоелектронній розвідці", — говорить він.

Також зараз на платформі Lobby X можна знайти вакансії юриста. Люди з такою освітою стануть чудовими кадровиками. Коли у бригаді траплятимуться різноманітні правопорушення, саме юрист допоможе з внутрішнім розслідуванням. Ще вони можуть представляти інтереси військової частини, займатись забезпеченням, тендерами на закупівлі, розв'язанням спірних питань. 

Олексій Руденко розповідає про вимоги до вакансії Повітряних Сил: "У нас нещодавно з'явився запит в одну повітряну ескадрилью. Можна навіть мати цивільну освіту, але розуміти як саме займатись координацією польотів. І ці навички можна відповідно використовувати у військовій галузі. Така посада називається офіцер бойового управління польотом".

Головне мати бажання бути корисним у лавах Збройних сил України. Для людини з досвідом та знаннями — це можливість їх реалізувати в рамках військової служби. Ті, хто ж ще не мають достатньої кваліфікації, матимуть змогу навчитись

"У ІІІ ОШБр ми точно зможемо людину з бажанням застосувати або за її фахом, або зробимо так, що вона знайде ту галузь, яка буде їй найближча. І в межах цієї галузі людина і зросте як особистість, отримавши нові навички та знання, і водночас долучиться до шляхетної справи оборони рідної землі і її відвоювання", — підсумовує начальник київського рекрутингового центру ІІІ ОШБр Данііл Коваль. 

Також за словами Олексія Руденка, багато запитів надходить з різноманітних пресслужб. Зокрема потреба є у відеомейкерах, пресофіцерах та комунікаційниках. Про свій шлях та те, як люди з медійного середовища можуть допомогти роботі війська, розповів колишній маркетолог Сергій. Він доєднався до війська завдяки Lobby X. 

Як цей шлях пройшов маркетолог Сергій

Раніше Сергій працював як SSM-маркетолог та піарник. На початку повномасштабного вторгнення доєднався до добровольчого підрозділу. Тоді він стояв на блокпостах та охороняв важливі об'єкти. Згодом у добровольця почались проблеми зі здоров'ям, пов'язані з давньою спортивною травмою, через які він не зміг продовжувати перебування в добровольчому підрозділі.

"Коли я трішки полікувався, почав шукати підрозділ, який би мене взяв за моїм фахом. Мені хотілося займатися саме тим, чим займався у цивільному житті, бо вмію це найкраще", — згадує Сергій. 

Як мобілізуватися за своїм фахом

Військовослужбовець Сергій. Фото з особистого архіву

Нинішню посаду військовослужбовець знайшов завдяки платформі Lobby X. Сергій пригадує, що доволі довго надсилав своє резюме до різних підрозділів. Поки врешті-решт йому схвально не відповів 228 окремий батальйон логістики. Це батальйон логістики Сухопутних військ, створений за зразком відповідних підрозділів НАТО. Наразі він займається стратегічним забезпеченням бойових частин на сході України.

"Зі мною зв'язалися рекрутери цього батальйону. Ми спочатку провели з ними співбесіду телефоном. А потім у Києві спільно з Lobby X цей батальйон організував відкриту зустріч з командиром. Туди були запрошені люди, які теж подавалися на різні вакансії цього батальйону. Там нам розповіли наші основні задачі та те, як буде проходити процес рекрутингу. Це була дуже ефективна зустріч. Пройшло не так багато часу, як нас запросили до ТЦК. Нас супроводжували спеціалісти з відділу кадрів. Вони зробили велику роботу. І буквально за 4 дні ми вже прибули в навчальну частину", — згадує про початок служби на новій посаді Сергій. 

Тим, хто так само хоче доєднатись сил оборони, військовослужбовець радить не боятися того, що з першого разу може не вийти. Йому теж відмовляли чи казали, що вакансія більше неактуальна.

"Треба пробувати і пробувати, якщо не вийшло з першого разу. У мене вийшло, здається, разу з третього", — закінчує він.

"Зараз ми знаходимося в навчальній частині. Вона забезпечена всім необхідним. Коли мені раніше говорили що хлопці «голі і босі», то зараз ми отримали величезний комплект одягу, починаючи від капців закінчуючи теплою формою, термобілизною.  Офіцери, які знаходяться в цій навчальній частині, виконують свою роботу на всі 100%. Вони людяні, тут нема жодної такої «совкової воєнщини», якої всі бояться", — розповідає військовий про своє навчання. 

Служба Сергія напряму буде пов'язана з його цивільним фахом. "Я займаюся майже тим самим, чим займався в цивільному житті", — пояснює військовослужбовець. Проте на війні можуть скластись різні обставини. Тому він, як і кожен військовослужбовець, має бути готовий воювати у будь-який момент. Для цього в навчальній частині Сергій проходить фізичну та морально-психологічну підготовку. 

Говорячи про необхідність медійних професій у війську, Сергій каже, що війна ведеться і в інформаційному просторі, але вести її мають професіонали: "Зараз кожен батальйон, кожен військовий підрозділ взяв за добру традицію мати свої сторінки в соціальних мережах та робити сайти. Важливо, щоб цим займались професіонали. Роботу повинен виконувати професіонал".

На думку військового, навколо української армії існує чимало негативних мітів. А професійні медійники на військових посадах мають розвінчувати їх. Своєю діяльність вони покращують імідж всього війська. Сергій переконаний, що українська армія це не "совковщина" і про це треба казати.

Наближати перемогу можна і якщо створювати мотиваційний продукт, просувати його чи досліджувати аудиторію, яка його сприймає. Саме так фахівці зі зв'язків з громадськістю позитивно впливають на успіх майбутніх рекрутингових кампаній. Сергій також наголошує на ще одній важливій задачі пресслужби:

"Це досить добра справа для родичів військових, які служать саме в цьому підрозділі. Побачити рідну людину десь в соціальних мережах на фотографіях, почути  історії, як про неї говорять командири. Це частина людяності"

Так на прикладі Сергія можна побачити, що кожна унікальна навичка людини — це вже перевага. Якщо її правильно використовувати, то користь і ефективність цієї людини у війську зростатиме в рази.

532

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: