Инвестиционные решения

Доллар падает, гривна укрепляется, а цены те же: выяснили 4 причины

За останній тиждень курс долара до гривні помітно знизився на всіх сегментах валютного ринку — на 1,2-1,5%.

Так, на сьогодні офіційний курс долара НБУ впав з 24,50 грн до 24,22 грн, попит/пропозиція на міжбанку — з 24,49 / 24,51 до 24,12/24,15 грн, а середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках — з 24,40/24,65 до 24,07/24,33 грн.

Днями «Рубрику» запитали: чому долар падає, а ціни в Україні не змінюються, а інколи – й збільшуються. У пошуку відповіді ми звернулися до віце-президента з економічної освіти Київської школи економіки Олесі Верченко, та дізналися, у чому справа.

Розкладаємо по поличках.

Як формується вартість долара?

Як на будь-якому ринку, це сили попиту та пропозиції. Якщо пропозиція доларів на ринку валютному зростає, то його вартість падає. Якщо в Україні збільшується кількість доларів, гривня зміцнюється. Якщо попит на долар зростає, відносно його пропозиції, тоді долар укріплюється, а гривня падає.

Що зараз відбувається на валютному ринку?

Відбувається приплив долара ззовні.

По-перше, це продаж врожаю за достатньо привабливими для України цінами.

По-друге, є попит на українські цінні папери за кордоном. Тому що усі країни світу в очікуванні кризи. Центральні банки намагаються стимулювати економіки своїх країн.

Це позначається в тому, що відсоткові ставки є дуже низькими. В Україні відсоткова ставка є достатньо високою. І тому інвестори шукають шляхи додаткового прибутку в нашій країні. Це сприяє припливу капіталу ззовні, капітал часто надходить до нас в доларах чи євро. За рахунок цього йде надлишок пропозиції долара відносно гривні, тож вона укріплюється, а іноземна валюта падає у ціні.

Проте Україна є країною з великим ризиком, якщо почнеться криза – то буде відтік, і це потрібно розуміти. Тренд може швидко змінитися.

Олеся Верченко

Як це впливає на рівень цін?

Зв'язок між вартістю долара та рівнем цін в Україні існує. Він достатньо тісний, але не одномоментний. І він не є строго пропорційним.

Прямий вплив на долар йде через імпортні товари. Україна є з дуже відкритою економікою, імпорт у нас дорівнює приблизно 50% ВВП. Будь-які зміни в обмінному курсі відображаються на рівні цін в споживацькому кошику.

Проте, навіть, якщо відбуваються валютні стрибки, імпортери одразу не змінюють ціни. Якщо був долар 28 за гривню, а став 27 або 26 – це не значить, що одразу впаде внутрішня ціна на ці товари чи послуги.

Чому ціни не зменшуються?

☝️ Ціни не люблять падати

Ціни є не гнучкими вниз. Це загальний економічний феномен. Потрібно більше часу, щоб вони знизилися. Зростають ціни швидко, а ось падають дуже повільно.

З іншого боку, якщо б у нас була протилежна ситуація і долар зростав, навіть у цьому випадку ми одразу б не побачили строго пропорційного відображення цього у рівні цін. Тому що є питання попиту від внутрішнього споживача. Якщо підняти ціни пропорційно – внутрішній споживач зреагує, кількість споживання впаде.  

☝️ Для змін потрібно більше часу

Зміна курсу одразу не відображається у рівні цін. Згадайте 2014 рік. Тоді був дуже сильний стрибок долара. У три рази! Проте рівень цін одразу не збільшився в три рази. Було зростання, була інфляція (за півроку 50%), але не в три рази, не в 200%.

Трансмісія у валютному курсі в рівень цін займає час. Це може бути декілька місяців, а інколи – й кілька років. Якщо тенденція притоку капіталу буде продовжуватись, то ми зможемо спостерігати зниження цін.

☝️ Варіативність цін

Ціни не можна змінювати щодня, вони мають бути більш-менш зафіксованими. Якщо вони весь час стрибають вгору-вниз – це поганий сигнал для споживачів, вони не можуть зрозуміти, що відбувається. Це, взагалі, порушує всі підходи до прийняття рішень.

☝️ Виробники товарів можуть встановлювати ціни в залежності від попиту

Окремі види товарів залежать від фактору попиту та пропозиції. Якщо виробники товарів збільшили їхню продажну вартість, незважаючи на те, що курс впав, для імпортерів є сенс підвищувати їхню вартість у гривнях.

Це не означає, що імпортери наживаються на споживачах. Якщо виробник піднімає ціну, логічно, що й імпортер робить те ж саме. Але якщо гривня більш міцна, то підвищення може бути меншим. Наприклад, виробник підняв ціну на 10%, а імпортер – лише на 5%.

Свіжі дописи

  • Кейсы

“Создаем сообщество, где место есть каждому”: как в Одесской области работает театр “Толерантность”

Здесь молодежи с ментальной инвалидностью помогают самореализоваться, открыть новые таланты и найти свое сообщество. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Что происходит

Ограничение консульских услуг для мужчин призывного возраста: объясняем, что с этим не так

Находящимся за рубежом украинским мужчинам призывного возраста ограничили доступ к услугам украинского консульства. Такие ограничения… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Мы не просто место трагедии, мы хотим быть местом украинского успеха”: главные решения с идеатона Unlock Bucha

В Буче 18-20 апреля 2024 года провели идеатон Unlock Bucha. Он объединил представителей общественного сектора,… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Инвестиционные решения

Инвестиции в искусство: как это работает в Украине и сколько средств нужно для старта

"Рубрика" объясняет, каким может быть инвестирование в искусство, на каких украинских художников следует обратить внимание… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейсы

В Пуще Водице хотят отстроить теплицу для детей: зачем это решение и как помочь?

“Рубрика” рассказывает о маленьком, но важном кейсе восстановления, которому еще предстоит состояться. Приобщиться к помощи… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоровье

Что дают тейпы и как не потратить время и средства на недейственное лечение? Объясняют врачи

Тейпы продолжают набирать популярность. Однако так ли она заслужена? “Рубрика” решила разобраться, что такое тейпы… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.