fbpx
Сегодня
Знай наших 07:25 19 Май 2018

Ко Дню науки: 10 новых изобретений украинцев

Обзор открытий наших современников, которые получили резонанс в мире (укр.)

Кожну третю суботу травня, починаючи з 1997 року, в Україні відзначається День науки, і цьогоріч він припадає на 19 травня. Впроваджене це свято було з метою популяризації науки і досягнень учених.

І в Україні справді багато видатних науковців, якими варто пишатися. Недарма науковий потенціал Україні вважається одним з найкращих в Європі, і наші вчені є авторами безлічі винаходів в різних галузях науки.

До Дня науки в Україні «Рубрика» зробила огляд найбільш вражаючих винаходів українців останніх років. У чому їх унікальність та користь – читайте нижче 😉

«CARDIOMO» РОМАНА БЄЛКІНА

Українські винахідники на чолі з Романом Бєлкіним, автором ідеї, створили портативний пристрій Cardiomo, який здатен контролювати стан здоров'я користувача та попередити його про хворобу.

«Мій винахід — це портативний пристрій, який відслідковує основні параметри організму людини і передає проаналізовані дані на ваш смартфон, а також інформує користувача, його рідних або лікаря про можливі відхилення у роботі організму. Окрім того, що не менш важливо, ваші рідні можуть отримувати push-повідомлення з пристрою на свої мобільні. Жодні відстані тепер не будуть перешкодою, щоб піклуватися про своїх батьків, бабусь, дідусів або коханих. Адже знати, що з ними все добре, вони здорові і ведуть рухливий спосіб життя — це зігріває душу», — розповідає співзасновник стартапу Cardiomo Роман Бєлкін.

Користуватися цим пристроєм дуже просто: він кріпиться на тіло під серцем людини за допомогою клейких електродів і стежить за життєво важливими показниками здоров'я, як електрокардіограма, температури тіла, робота легенів і серцевий ритм.

Після цього всі дані з сенсора передаються в «хмарний» сервіс. Там система аналізує інформацію та сигналізує родичам чи лікарю про будь-які зміни в здоров'ї пацієнта. Крім цього, вона надсилає професійні рекомендації на мобільний додаток, а в критичній ситуації рекомендує звернутися до лікаря.

Також Cardiomo контролює виконання вправ, стежить за розпорядком дня, рекомендує час і місце для прогулянок та нагадує про прийом ліків.

ПЛАТІЖНИЙ БРАСЛЕТ, ЩО ІДЕНТИФІКУЄ ВЛАСНИКА ЗА КАРДІОГРАМОЮ ВІД MAWI SOLUTION

На міжнародній виставці у Сан-Франциско українські розробники представили прототип платіжного браслета, що ідентифікує власника за серцебиттям.

Творцями винаходу став стартап MAWI Solutions, який займається розробкою подібних біометричних браслетів, спільно з «ПриватБанком» та MasterCard, котрі розробляли платіжні рішення.

За допомогою такого браслета його власник зможе оплачувати покупки безконтактно – приклавши браслет до термінала. Але пристрій працюватиме лише тоді, коли розпізнає господаря за кардіограмою.

Розробники наголошують, що розпізнавання особистості за ЕКГ таке ж точне, як і за відбитками пальців чи скануванням сітківки ока. На нього не впливають ні фізичні навантаження, ні вік, ні психологічний стан власника. Алгоритм вбудованої у браслет програми може розпізнати людину всього за декількома ударами серця.

Технологію розробляли понад рік. Зараз її допрацьовують спільно зі швейцарськими вченими.

ШОЛОМ HELMFON ВІД HOCHU RAYU

Українські винахідники з компанії Hochu Rayu створили звукоізолювальний пристрій для офісних працівників, який покликаний допомогти збільшити концентрацію, захистити себе від сторонніх звуків та шуму, а також стане рішенням для тих, хто часто проводить телефонні переговори таким чином, щоб не заважати іншим.

Пристрій має вигляд шолома, який можна одягати, кріпити на стіну або стелю. Для зовнішнього корпусу виробники використали скловолокно та покрили шолом нітро фарбою. Для ізоляції звуку використовують пінопласт та поліетиленове покриття.

Також гаджет оснащений мікрофоном та динаміками, акумулятором та системною платою, лупою та місцем для смартфону.

«ТЕПЛІ ГРЯДКИ» ВОЛОДИМИРА РОЗУМА


Володимир Микитович Розум – це український винахідник, який розробив та успішно випробував спосіб, який дозволяє створити родючість землі буквально на порожньому місці.

Ідея «теплих грядок» полягає в тому, щоб не удобрювати рослини, а створити оптимальні умови для життєдіяльності ґрунтової біоти, нагодувати її, і вона сама створить родючість –чорнозем. Природі потрібні десятки тисяч років, щоб його утворити, а «теплі грядки Розума» дають можливість створити 20-сантимтровий шар чорнозему на «вбитих» ґрунтах за три місяці!

Таке швидке формування родючої землі пов'язано з тим, що у процесі використання технології Розума в ґрунті відбуваються процеси бактеріального розкладу органічної відмерлої речовини. За рахунок цього відбувається вироблення тепла, тому створюється оптимальний тепловий режим для рослин.

УКРАЇНСЬКИЙ DELFAST EBIKE, ЯКИЙ МОЖЕ КОНКУРУВАТИ З TESLA


У 2017 році на а Interbike International Expo у Лас-Вегасі українські розробники представили гібрид мотоцикла і гірського велосипеда під назвою Delfast Ebike.

За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, унікальним проект робить запас ходу у 380 км, що більше, ніж в електрокарі Tesla.

Крейсерська швидкість Ebike становить 45 км / год. Максимальна швидкість — 55 км / год.

Виготовлена в США батарея розрахована на три тисячі циклів і підтримує рекуперацію енергії. Від двох USB-виходів електродвигуна можна підзарядити смартфон і планшет.

За безпеку Delfast Ebike відповідати іммобілайзер, GPS-трекер, кнопка старт/стоп, сигналізація, віддалений запуск, а також мобільний додаток.

ЕКЗОСКЕЛЕТ, ЩО ТРЕНУЄ М'ЯЗИ ПРИ ПАРАЛІЧІ ЧИ ПЕРЕЛОМАХ ВІД АНТОН ГОЛОВАЧЕНКО

Молодий український інженер Антон Головаченко створив прототип екзоскелета: він розробив модулі, які одягаються на пошкоджені кінцівки і допомагають тренувати м'язи в разі переломів або паралічу рук або ніг.

Штучні руки і ноги з серводвигунами, датчиками і програмним забезпеченням можуть піднімати і опускати біологічні кінцівки стільки разів і в такому режимі, як їх запрограмували.

Пластикові елементи спеціально зроблені подібними залізним зовні, бо винахідник є фанатом кінострічки «Залізна людина».
При написанні програм під кожного окремого клієнта враховується багато чинників, зокрема визначена лікарем кількість вправ і навантажень на конкретні м'язи, тиск, пульс. Винахід вже тестують у Гонконзі.

РОЗУМНА РОЗЕТКА MEREDOT


Компанія Meredot з Чернігова випустила розумну розетку, якою можна керувати дистанційно.

У пристрої немає звичного штепселя – замість цього штепсель примагнічується, як в зарядці MegaSafe від Apple. Завдяки магнітному з'єднанню вилку можна підключати в важкодоступних місцях.

Обидві частини з'єднання (як вилка, так і розетка) не мають оголених контактів, не бояться вологи, абсолютно безпечні для дітей.

Винахід використовує технологію бездротової зарядки, але при цьому має високий ККД — до 90%. Втім, через те, що обидві складові частини нагріваються під час роботи, Meredot не рекомендується застосовувати для навантаження вище 200 Вт.

Meredot також можна підключити до домашнього Wi-Fi і при виході з будинку відключити її через додаток в смартфоні.

One of the most powerful features of Meredot power outlet is easy to use magnetic connection. Just bring the plug or adapter closely to the energy node and it will be connected by means of magnets. Comfy, as #MagSafe .

Posted by Meredot on Thursday, May 3, 2018

ЗУБНА ЩІТКА ІЗ ПЕРЕРОБЛЕНОГО ПАПЕРУ ВІД EFFA

У 2018 році українські винахідники з проекту Effa створили екологічну одноразову зубну щітку із переробленого паперу, в яку вже вбудована зубна паста. З цією ідеєю розробники перемогли в українському фіналі міжнародного конкурсу кліматичних інновацій Climate Launchpad і заручилися підтримкою інвесторів.

Автор ідеї – промисловий дизайнер Ілля Кичук. Кофаундер Effa Дарина Василенко відповідає за PR і розвиток проекту на зовнішніх ринках, а Костянтин Щербина – CTO. Еко-щітка виготовлена із переробленого паперу і вкрита тонким шаром ламінації на основі органічного пластика, що захищає її від передчасного розмокання. Навіть якщо щітку не утилізувати, а викинути, вона стане корисним добривом для ґрунту.

Щетина зроблена з нейлону, адже за рекомендаціями Асоціації стоматологів, інші матеріали в щітках не можна використовувати. Однак щетинки будуть відділятися і утилізуватися. А використовуваний у екологічній щітці нейлон розкладається швидше за інші види пластику. Упаковка Effа теж екологічна – вона зроблена з тонкого шару переробленого паперу і розчиняється в воді. Вартість зубної щітки становитиме менше 7 євроцентів.

Більше про цей проект читайте у матеріалі «Рубрики».

ТЕПЛІ ЖАЛЮЗІ SOLARGAPS ВІД ЄВГЕНА ЕРІКА


Український підприємець Євген Ерік створив "розумні" жалюзі, які генерують електрику від сонця. Його стартап називається SolarGaps.

"Жалюзі просто можна включити в домашню розетку. І вони будуть забезпечувати квартиру електрикою", – каже винахідник.

Прототипи віконних жалюзі, сонячних панелей на них і контролери розроблені та вироблені в Україні в рамках акселератора IoT-Hub. Цей винахід є аналогом сонячних батарей для власників квартир, які не мають можливості встановити їх на даху. Жалюзі нагріваються від сонця та підтримують комфортну температуру в кімнаті. Регулювати опалення можна змінюючи кут нахилу обігрівача.

Винахідник запевняє, що установка такого пристрою у звичайній квартирі обійдеться у 300 доларів. А квадратний метр теплих жалюзі виробляє від 100 до 150 Ват на годину, в залежності від місця розташування.

Енергію можна використовувати для опалення, освітлення та роботи побутової техніки.

УКРАЇНСЬКИЙ ДРОН ДЛЯ АГРОСЕКТОРУ ВІД KRAY TECHNOLOGIES


Український стартап Kray Technologies презентував на iForum-2018 унікальний дрон для агросектору. Основне завдання приладу — внесення добрив на полях малих та середніх фермерських господарств, які не можуть собі дозволити купівлю чи оренду літака.

Фішка винаходу полягає в комбінації октакоптера та літака. 8 гвинтів забезпечують вертикальний зліт та посадку, а тяговий гвинт та крило дозволяють йому літати зі швидкістю до 110 км/год на висоті усього 1 м над землею. Апарат здатний працювати в автоматичному режимі, облітати перешкоди без участі оператора, злітати та приземлятися на майданчик діаметром близько 5 м.

90% усіх компонентів агродрону створені українськими розробниками. Заряду батареї вистачає на 15-20 хвилин, за один цикл апарат обробляє до 14 га. Ємність бака для хімікатів – 22,5 л і 15 кг. У конструкції дрона передбачено дві розкладні штанги з оприскувачами, які забезпечують смугу нанесення у 5 м. Крім цього, український коптер обладнаний системою розпізнавання рельєфу і роторними атомайзерами, які забезпечують точне внесення концентрованих засобів захисту.

Стартап орієнтується на американський і канадський ринки та вже отримав інвестиції у розмірі $350 тис.

Наприкінці кінці 2018-го Kray Technologies планує запустити свої дрони у комерційну експлуатацію, вартість складе $50 тис.

А ще варто нагадати, що молоде покоління українців також створює вражаючі винаходи! Читайте в матеріалі "Рубрики" про те, як юні генії з України творять нову реальність 😉 

28
11341

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: