fbpx
Сегодня
How to 15:35 16 Янв 2019

Как выучить немецкий: подкасты, видео и ресурсы для различных уровней

На каком бы этапе освоения немецкой вы ни находились, наша подборка вам пригодиться (укр.).

Якщо серед ваших амбітних новорічних обіцянок десь між пунктами «схуднути на 100500 кг» і «заробити мільйон» причаїлася «вивчити нарешті цю німецьку», запевняю – останній пункт цілком реальний. Щоправда, єдиною перешкодою на шляху до його виконання традиційно залишається брак часу та мотивації.

Вивчення іноземної – це завжди довго, а в нашому уявленні (надійно зацементованому суворими шкільними методиками) – ще й нудно. Ніхто особливо не любить довго сидіти над книжками чи прописувати кілометри слів. Добре, що найрізноманітніші навчальні матеріали сьогодні зосереджені у віртуальному вимірі й легко поміщаються в кишені. Це спрощує життя та дозволяє підтримувати вже отримані знання.

Однак якщо шанувальникам англійської просто ніде сховатися від нескінченних відеоуроків на Youtube, каналів у Телеграмі та сайтів із серіальчиками, то німецькомовний сегмент (принаймні, безкоштовна чи недорога його частина) – значно бідніший.

Але, як відомо, хто шукає, той завжди знаходить. Тож до вашої уваги найпопулярніші (та не дуже) ресурси з вивчення німецької.

Deutsche Welle (Німецька хвиля). У принципі, на цьому можна було б і закінчити список, оскільки дидактичних матеріалів на Deutsche Welle вистачить на ціле життя. Вони розподілені за рівнями, граматичними та лексичними темами, тут можна подивитися легкі та невимушені теленовели, більше дізнатися про життя та побут німецькомовних країн, а завдяки langsam gesprochene Nachrichten (сповільненим новинам) ви ще й будете орієнтуватися у світовій політиці. Крім того, матеріали можна спокійно завантажити на телефон. Усе безкоштовно й максимально інтерактивно. Саме тому цей ресурс обов'язково повинен поселитися серед вкладок у вашому браузері.

 (А1-В1) Леонард Тома (Leonard Thoma). Розповіді сучасного німецького письменника Л. Томи – це короткі, але яскраві твори, у яких звичайні люди опиняються в абсолютно незвичайних обставинах. Лексика доступна та актуальна. А невідомі слова так і заскакуватимуть вам у голову, якщо перед тим, як прочитати самі історії, ви послухаєте їх в аудіозаписі. Рекомендую знайти Das Idealpaar (Ідеальна пара), Die Blaumacherin (Прогульщиця), Die Murmeltiere (Бабаки), Das Wunschhaus und andere Geschichte (Дім бажать та інші історії). За читанням цих творів не лише непомітно пробіжить час, а й суттєво покращиться сприйняття мови.

(А2-В1) Ніколас Спаркс (Nicholas Sparks). Історії американського письменника змусять плакати навіть хто не проринить сльози, ріжучи цибулю. Але німецький переклад знаменитих «Поспішай кохати», «Дорогий Джон» або «Щоденник пам'яті» не додасть вам до душевного болю ще й головний. Читати ці твори досить легко, і знову ж таки, лексика в них буде корисна для повсякденного спілкування.

(А2-В1) 24h Deutsch (Німецька 24 години). Іда, блогер та головна героїня каналу, завжди знаходить пригоди на свою голову, а паралельно доступно пояснює правила німецької мови та особливості вживання слів і виразів. Погодьтеся, нікому не завадить знати, як запитати, коли прибуде наступний потяг, ціну квітів у магазині або ім'я того красеня/красуні за сусіднім столиком. Однак найголовніше – багато уваги приділяється практичній граматиці та правильному використанню різноманітних сленгових виразів.

(B1B2) Peter Heinrich. Ще один граматично орієнтований канал веде блогер Петер Хайнріх. Він не лише дуже детально розбирає мовні структури, а й робить особливий акцент на фонетиці та природньому німецькому звучанні. На каналі також можна знайти записи на різноманітні побутові теми.

(В1-В2) Slow German mit Annik Rubens (Повільна німецька з Аннік Рубенс). На сайті блогера та журналістки з Мюнхена Аннік Рубенс у вільному доступі розміщено майже 200 підкастів про серйозні та не дуже речі. Тут і німецькі традиції, і побутові діалоги, і доступне пояснення квантових теорій та архітектурних течій. Кожен аудіозапис супроводжується текстом,  значить, жодне незнайоме слово не прослизне непоміченим. Самі ж подкасти також можна спокійно завантажити на будь-який гаджет.

(B2-C1) MrWissen2go (Наука із собою). Журналіст та блогер із Карлсруе Mirko Drotschmann вже більше 5 років веде один із найпопулярніших каналів про історію та суспільство в німецькомовному Youtube. Wissen2go спеціалізується на роз'ясненні надзвичайно складних та резонансних тем людською мовою. Це міні-лекції з елементами документального кіно. Автор каналу періодично бере інтерв'ю у спеціалістів із найрізноманітніших галузей та ділиться додатковими матеріалами по темі.

Як функціонує біржа, чому стався Brexit, звідки походять хіпстери, чи довго Африка залишатиметься бідним регіоном і яким буде світ через 50 років – відповіді на ці та інші хвилюючі питання можна знайти у випусках Wissen2go.

(B2-С1) Dinge Erklärt – Kurzgesgt (Коротке пояснення речей). Назва каналу говорить сама за себе. Лаконічні пояснення виникнення вірусів, причини згасання зірок і теорій появи людства – усе зібрано тут. Відео систематизовані за категоріями, тому глядач з легкістю порине як у світ чорних дір, так і в тонкощі давньогрецької міфології. Попри специфічність окремих тем лексика доступна та гарно сприймається на слух. Такі міні-курси найкраще підійдуть тим, хто постійно намагається розширити кругозір, але не має для цього багато часу.

(С1-С2) Simpleclub (Просто клуб). Декілька років тому двоє друзів із підозріло слов'янськими іменами Александр та Ніколаі вирішили, що сучасна система освіти – це катастрофа, і вони збудують власну…із блекджеком і навчальними відео. Амбітну ідею реалізували у великому курсі лекцій, що отримав назву Simpleclub. Насправді, переглянувши весь їх контент, можна непогано скласти ЗНО, TestDaF та вступні іспити в медичний університет. Simpleclub об'єднує майже десяток каналів, присвячених різноманітним наукам, від біології до економіки. Однак і рівень знання мови та самого предмета має бути відповідний. Цей канал сміливо рекомендуйте тим, хто збирається складати міжнародні тести з німецької.

(С1-С2)  GEDANKENtanken. По суті, це – німецькомовний аналог легендарного TEDx. Професіонали з найрізноманітніших сфер діляться своїм досвідом, переживаннями та думками у досить тривалих (до 20 хвилин і більше), але захопливих промовах. Переважна більшість із них присвячена мотивації, саморозвитку, щастю та здійсненню впливу в суспільстві. Серед спікерів – провідні лікарі, тренери, викладачі, актори й політики. Тож паралельно можна ще й познайомитися з німецькою інтелектуальною елітою. Такі відео ідеально підійдуть тим, хто хоче навчитися сприймати на слух величезні обсяги матеріалу й виділяти з нього головне.

 (C1) МЕМИ ТА СТОРІНКИ ПОЛІТИКІВ У СОЦМЕРЕЖАХ

Для любителів Instagram і всіх тих, кому навіть для Youtube бракує часу, дуже рекомендую підписатися на сторінки німецьких політиків – Ангели Меркель, Хайко Маасаа (Heiko Maas, міністра закордонних справ), Сари Вагенкнехт (Sahra Wagenknech, представниці лівих політичних сил), Крістіана Лінднера (Christian Lindner, голови Вільної демократичної партії) тощо. І не забудьте про те, що сусідня Австрія теж говорить німецькою. У канцлера Себастіана Курца (Sebastian Kurz), наприклад, теж є Інстаграм-аккаунт. По-перше, так ви завжди будете в курсі останніх перепитій політичного життя в Берліні чи Відні, а по-друге, матеріали до фотознімків та відео з представниками уряду та партій завжди супроводжуються ідеальною німецькою, максимально простою та доступною для пересічного користувача.

Якщо ж у своїх політичних уподобаннях ви досить скептичні, рекомендую підписатися на сторінку ZDF heute-show. Тут просто купа німецькомовних мемів, присвячена всіляким сильним світу цього. Висміюють усе і всіх. Ви знаєте кращий спосіб вивчити якесь нове слово, ніж періодично зустрічаючи його в різних прикольних картинках? Я – ні.

Ще можна підписатися на сторінку Faktastisch – і кожного дня ви не просто дізнаватиметеся нові факти про наш світ, а ще й розвиватимете свою німецьку. Тому наступний раз, коли несвідомо будете скролити стрічку в Instagram, можете потішити себе тим, що пасивно, але все ж вчите обрану мову. Не можете подолати залежність від соцмереж та мемчиків – перетворіть їх на навчальні матеріали! Сучасні проблеми потребують сучасних рішень.

І наостанок декілька порад:

  • Не беріться одразу за безсмертну класику. Звичайно, Ремарк та Белль в оригіналі абсолютно неповторні, однак настільки ж і незрозумілі. Якщо взятися за занадто складну (у всіх сенсах) книгу, то можна швидко здатися й закинути не лише її, а й весь навчальний процес.
  • Комбінуйте канали на Youtube. До голосу та манери ведучого легко пристосуватися. Звикаючи до одного тембру й темпу ми перестаємо прогресувати в плані сприйняття мови. Тому не загострюйте увагу на чомусь одному.
  • Учіться слухати одразу. З різних причин у школах традиційно найменше уваги приділяється саме аудіюванню. Ми можемо ідеально писати, читати й говорити як Фауст, але який від цього сенс, якщо не розуміємо ні слова у відповідь? Не забувайте слухати німецьку. Так, вона специфічна, так, носії говорять нею із космічною швидкістю. Однак поступово в нескінченному потоці ви чутимете все більше знайомих слів та виразів, аж поки одного дня не стане ясно практично все, що необхідно для ефективної комунікації.

Німецьку слід вивчити з декількох причин. По-перше, це одна з найпоширеніших європейських мов. По-друге, нею можна гучно і страшно говорити, коли сердитий. По-третє, стрункість та логічність німецької вражає навіть найзатятіших критиків.

Не слухайте Марка Твена, який казав, що на її вивчення знадобиться 30 років і тільки у небіжчиків є для цього час. Краще слухайте підкасти, дивіться захопливі відео, практикуйте знання на кожному кроці та вірте в себе. Viel Spaß beim Lernen!

19578

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: