fbpx
Сегодня
Дата 08:30 23 Авг 2018

День Государственного флага. 10 особых снимков и историй

Наш флаг много "пережил" на своем пути (укр.)

23 серпня в Україні – День Державного прапора. Синьо-жовтий стяг як офіційний символ країни був затверджений 28 січня 1992 року, однак свято на загальнодержавному рівні з'явилося лише у 2004.

При цьому історія та кольори йдуть коренями ще у давні часи. Жовтий та синій часто використовували на стягах та гербах князів та знаті, у 14 столітті вони були присутні на гербі Галицько-Волинського князівства. А сучасний вигляд синьо-жовтого прапору був вперше публічно зафіксований 25 червня 1848 року у Львові.

Синьо-жовтий стяг став символом свободи та незалежності, яку ми виборюємо великою ціною.

Під цими кольорами воюють наші військові, про нього пошепки говорять на окупованих територіях, з цим прапором в руках стояли на Майданах. За останні роки він став не тільки державним знаком, а й значущим образом любові до країни.

Зібрали десять сюжетів, історії яких варто пам'ятати.

Синьо-жовтий прапор УГА, поч. ХХ ст.

Синьо-жовтий прапор УГА
У 1919 році синьо-жовті прапори було прийнято для підрозділів Дієвої Армії УНР та Української Галицької армії (УГА). На цій світлині зображені солдати Української Галицької армії з таким синьо-жовтим стягом. Варто зазначити, що синій колір на чорно-білих фото з поч. ХХ ст. відображався світлішим від жовтого.

«Злочин» радянських часів, Київ, 1966 рік

«Злочин» радянських часів, Київ, 1966 рік
У радянську добу зберігання синьо-жовтого стягу вважалося злочином, а поява українського прапора у громадських місцях розцінювалася як надзвичайна подія. Органи безпеки докладали всіх зусиль, щоби виявити і покарати «антирадянські елементи». Патріотів за такі дії засуджували на два роки позбавлення волі.

На цьому знімку зафіксований український прапор, встановлений над будівлею Київського інституту народного господарства 1 травня 1966 року уродженцем Одеси майстром-сантехніком Георгієм Москаленком та уродженцем Київщини слюсаром-зварювальником Віктором Куксом, замість скинутого і порваного червоного прапора. Напис на полотнищі: «Ще не вмерла Україна, ще її не вбито! ДПУ».

Український прапор на Олімпійських Іграх 1976 року, Монреаль

У Монреалі на Олімпійських Іграх під час футбольного матчу між збірними Німецької Демократичної Республіки та СРСР (більшість команди збірної становили гравці київського «Динамо») українці вивісили плакат із надписом: «Свобода Україні!». А українець Данило Мигаль, який жив у Канаді, вибіг із синьо-жовтим прапором на футбольне поле і станцював гопака. Тоді чи не вперше весь світ побачив український прапор.

«Мої товариші вирішили підтримати нашу футбольну команду на матчі з НДР. У складі збірної СРСР виступало 9 гравців київського «Динамо». Ми прийшли на трибуни, сіли поруч, кожен з літерою в руках. Таким чином, символічно склали слово «Freedom Ukraine». Також взяли з собою величезний прапор довжиною 30 метрів. Мені здалося, що українським гравцям у складі збірної Союзу буде приємно побачити український прапор безпосередньо на полі. Я просто хотів привернути увагу і нагадати всім, що Україна є незалежною і має свою символіку», — розповідає Данило Мигаль про той день.

На відео можна побачити цей історичний момент (1:15:44)

Український прапор, внесений у сесійну залу Верховної Ради 24 серпня 1991 року

Український прапор, внесений у сесійну залу Верховної Ради 24 серпня 1991 року

На знімку зафіксований історичний момент, коли 24 серпня група депутатів занесла до сесійної зали прапор, розміром 8х4 метри, і накрила ним трибуну.

До речі, цей момент за ініціативою Івана Плюща закарбував художник Олексій Кулаков на картині «Державотворення», розміром 2х5 метрів, яку 22 серпня 2001 року урочисто відкрили на другому поверсі будівлі Верховної Ради України.

Бойовий прапор з Майдану

Цей прапор під час подій на Майдані в Києві був пошматований. Відомий український художник Левко Скоп його підібрав і привіз до Львова.

Він розповідає, що знайшов прапор на барикаді на вул. Інститутській: «Після того, як ми там відбили атаки – в цьому хаосі я його знайшов».

У 2014 році стяг був розміщений на фасаді Ратуші у Львові.

Прапор, що пройшов Іловайськ

На цих знімках – обгорілий та подертий державний прапор. Він був знайдений в підбитій машині, в яку вцілив ворожий снаряд. Весь екіпаж згорів, залишився лише стяг. Світлина цього прапору – це символ трагічних подій під Іловайськом.

Саме з цим прапором «зустрічали» президента Росії Володимира Путіна під час засідання Генасамблеї ООН у Нью-Йорку.

Більше про Іловайськ читайте:

Український стяг на вежі ДАП

Український стяг на вежі ДАП

На цьому знімку видно, як український стяг розвивається на вежі Донецького аеропорту. «Кіборги» демонстративно встановили його під час загострення атак з боку російських бойовиків.

Бої за Донецький аеропорт – одна з героїчних та трагічних сторінок російської агресії на Донбасі. Оборона старого і нового терміналів летовища тривала 242 дні. Зараз українська армія продовжує утримувати оборону інших будівель летовища, а також контролюють навколишні села.

Зазначимо, що в пам'ять про «кіборгів» під Одесою встановлюють пам'ятник у вигляді вежі Донецького аеропорту.

Прапор ціною в життя. Горлівка, 2014 рік

Прапор ціною в життя. Горлівка, 2014 рік
На фото – державний прапор на Софійській площі піднімає 14-річна Марія Рибак – донька закатованого російськими бойовиками депутата Горлівської міськради.

Володимир Рибак навесні 2014 року наодинці боровся за український прапор у місті, що вже потрапило під контроль російських бойовиків. Йому вдалося зняти "триколор" загарбника з будівлі мерії, однак цей героїчний вчинок коштував йому життя.

17 квітня 2014 року його викрали, а тіло знайшли з ознаками катувань лише 19 квітня у річці неподалік від Слов'янська. Разом із ним виявили також тіло зниклого студента КПІ Юрія Поправка. СБУ тоді оприлюднила аудіозапис, де представник ГРУ Збройних сил Росії наказує «нейтралізувати» депутата Рибака.

«Зберегти символ». Краматорськ, 2014 рік

Цій знімок зафіксував, як українець Ігор Лук'янов знімає прапор України з захопленого на той час бойовиками райвідділу міліції Краматорська.

Ігор народився і виріс в Краматорську і коли в його місто увійшли сепаратисти, відразу пішов в партизани.

Він вирішив, що віддасть український прапор з райвідділу міліції Слов'янська новому начальнику, коли дочекається звільнення. Так і зробив — врятований стяг відразу ж був повернутий.

Державний прапор в окупованому Донецьку, 2018 рік

Державний прапор в окупованому Донецьку, 2018 рік
На цих світлинах – синьо-жовтий стяг, який 7 червня 2018 року невідомі українські патріоти розмістили у центрі окупованого Донецька на перетині проспекту Миру та проспекту 75-ліття ФК «Шахтар».

Символічно, що прапор розмістили між готелем «Вікторія» (де живуть російські окупанти) і «Донбас-Ареною».

3712
4368

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: