fbpx
Сегодня
Полезно 15:35 10 Мар 2022

Как помочь ребенку справиться с войной: полезные ресурсы и советы

Дети — одна из самых уязвимых категорий населения, страдающих от войны. Помочь им справиться с этими событиями могут взрослые. Рассказываем, что здесь пригодится (укр.)

У чому проблема?

Поки ЗСУ мужньо бореться з російською навалою, найбільше страждають діти. Під час військових дій діти є однією з найбільш вразливих категорій і потребують психологічної підтримки. Українські діти сидять в укриттях, по підвалах, в таборах для біженців. Не на таке дитинство вони заслуговують. 

Яке рішення? 

Якщо ви в укриттях, бомбосховищах чи в евакуації, психологи радять не тільки заспокоювати дітей, а й створювати для них якомога комфортніше і звичне емоціональне середовище. Розважати їх іграми і завданнями, читати книжки. Ігри відволікають і перемикають мозок, книжки заспокоюють, заколисують, знижують тривожність. Пам'ятайте: ви — маячки для своїх дітей! Організуйте дозвілля дітей так, щоб у них не було часу на переживання. Грайтеся, спілкуйтеся, творіть, рухайтеся, читайте і слухайте.

Ми зібрали для вас ресурси, які допоможуть вам і вашим дітям пережити жахи воєнного часу. 

Як це працює?

Аудіо-казки від Павлуші і Яви

Студенти Карпенка-Карого створили канал для сімей з дітьми, що зараз у бомбосховищах. Творці каналу Павлуша і Ява вважають, що якщо хоч одна дитина під час артобстрілу зможе замість звуків війни слухати в навушниках українську казку, це вже добре.

Наразі на каналі записано більше 150 різних казок. Розмір файлу не надто великий. Аудіофайли з казками можна скачати та слухати офлайн. Слухати запис можна з заблокованим екраном, тож заряд батареї буде витрачатися дуже економно. 

Приєднатися до каналу можна за посиланням: https://t.me/pavlushaiyava

Якщо Ви маєте бажання долучитися до запису казочок/колискових тощо — будь ласка, пишіть на цю поштову адресу: [email protected]

Казки від Суспільного

Як допомогти дитині впоратися з війною: корисні ресурси та поради

Не забувайте також про UA:Казки від Суспільного, записані найкращими українськими голосами — відомими акторами, письменниками, співаками: https://kazky.suspilne.media/list.php

Безкоштовні аудіо від Yakaboo 

З початком війни всі аудіо та е-книжки в додатку книжкового інтернет-магазину Yakaboo стали безкоштовними для всіх українців. Тут можна знайти аудіокниги не тільки для малечі, а й для підлітків, і для дорослих.

Завантажити додаток:

Добрий контент від "Казкозвук" 

Дитячі аудіоказки, що навчають бути добрими та чесними, можна знайти на youtube-каналі kazkozvuk . "KAZKOZVUK" був створений для діток з особливостями зору. Тепер нові казки, які ніколи не були опубліковані та озвучені раніше, стали у пригоді всі дітлахам. 

За допомогою звукових та музичних спецефектів та озвучення слів героїв казок різними голосами, діти зможуть намалювати в уяві казку, сформувати для себе образи героїв.

Читаємо дітям 

Видавництво "Ранок" виклало у вільний доступ макети своїх книжок для дітей 3-10 років.

"Ранок" закликає заохочувати колективні читання в групах, де люди збираються для безпеки, залучати голоси дорослих різного віку та старших дітей.

 

А "Освіторія" зібрала в одному місці українські казки про силу та віру, заколисуючі історії та мультики про хоробрих героїв та героїнь. Котигорошко та Кирило Кожум'яка не дадуть втратити віри у перемогу України!

Телеграм-канал "Підтримай дитину"

Як допомогти дитині впоратися з війною: корисні ресурси та поради

Педагоги та психологи створили Telegram-канал "Підтримай дитину" для підтримки дітей у складні часи легкими вправами. Їх можна виконувати в дорозі, вдома і під час перебування у сховищі. Це допоможе мінімізувати можливі наслідки психологічної травми у дитини. 

На каналі є все: аудіо оповідання і казки, техніки і чарівні слова для заспокоєння дитини, практичні поради щодо дозвілля в обмеженому просторі, ігри, арттерапія та розвиваючі вправи. Оскільки адміністратори зараз перебувають у районі активних бойових дій, то періодично опиняються на довгий час без зв'язку. Але викладати вправи й цікавинки для ваших дітей вони намагатимуться якомога частіше. 

Цікавинки від вчителів

НУШ запускають серію пізнавальних онлайн-зустрічей з педагогами для дітей. Вони не будуть формальними уроками, а міститимуть цікаві історії та факти, щоб допомогти переключитися від тривожних новин та страшної реальності.

Зустрічі безоплатні. Щоби долучитися, потрібно заповнити анкету.

Окрім цього, ресурс запрошує учителів-практиків, які зараз перебувають у безпечних умовах і які також можуть приєднатися. Заповнити анкету на участь можна за посиланням.

 

А тут радіовистави за творами шкільної програми, і крім того, 7 радіовистав за творами шкільної програми зарубіжної літератури.

Ще більше корисних рішень!

Томас Вебер — травматерапевт з Австрії, який багато років працює в Україні. Він дає практичну моральну підтримку з найновіших досліджень перебування у воєнних діях, щоб українці, великі й малі, змогли пережити цю війну:

  1. Якщо ви перебуваєте в укритті, підвалі або в квартирі, а гучна сирена завиває, і ви боїтеся, то почніть затикати вуха, актуалізовуйте мелодію національного гімну та підспівуйте другим голосом. Спів заспокоює нервову систему. Таким чином постійно повторювані звуки сирени не застрягатимуть в душі. Важливо, щоб ви пояснили іншим людям, які не знайомі з цією захисною вправою, для чого вона корисна, щоб інші також могли брати участь у ній.
  2. Діти. Поки лунають сирени тривоги, ви можете попросити їх уявити, що вони маленькі вовченята у вовчій зграї, які виють, як вовки, щоб усі триматися разом.
  3. Коли темрява і тиша в укритті чи підвалі стають нестерпними, пригорніться до своїх дітей і дозвольте їм разом гойдатися. Колихайте їх вперед-назад — це допомагає заспокоїти вашу нервову систему і допоможе вам краще впоратися з проблемами. Якщо хтось поруч із вами не може сам заспокоїти свій страх чи заціпеніння, сядьте навпроти одне одного – натискайте по черзі руки людини – натискайте праву руку, натискайте ліву руку, праву руку – ліву руку протягом 2 хвилин. Потім змінюйте руки, інша людина по черзі натискає вашу праву і ліву руку протягом 2 хвилин. Це за короткий час заспокоїть вашу нервову систему та нервову систему ваших ближніх.
  4. Що робити, якщо у вас клаустрофобія і відчуття стиснення? Розпізнати це в людях можна по тому, що у них широко відкриті очі та зіниці. Нехай постраждала людина вдихає і видихає повільно і спокійно протягом кількох хвилин без паузи. Це знову ж таки заспокоює нервову систему. Обережно! Не намагайтеся тримати або обіймати людину до завершення вправи.
  5. Що робити, якщо сталася панічна атака? Ви можете розпізнати напад паніки, коли ваше серце раптово починає швидко битися, з'являється страх і відчуття стиснення в грудях або горлі. За певних обставин це може статися у здорових людей за перебування в закритих приміщеннях. Це не загрожує життю, це не серцевий напад, але сама панічна атака відчувається як загроза життю. Що ви можете з цим зробити? Покладіть руки людини, у якої атака, в руки людини, що поруч, тримайте їх спокійно і паралельно показуйте людині з панікою, як дихати спокійно і повільно, повторюйте з потерпілою людиною спокійне та повільне дихання протягом 5 хвилин або доки ви знову не заспокоїтеся. Інший варіант — покласти руки на обличчя так, щоб подушечки долонь рук були на очах. Тепер масажуйте 15 секунд очні яблука дуже, дуже ніжно – будьте обережні! Якщо ви носите контактні лінзи, ця вправа не працює! — Повторюйте цю вправу в міру необхідності, але лише по 15 секунд за раз. Ця вправа для очей активізує заспокійливу систему в мозку, яка нормалізує серцебиття і регулює дихання.
  6. Це нормально і здорово, коли в когось починається шокова реакція – тремтіння. Але обережно! Не намагайтеся зупинити або перешкодити комусь тремтіти. Тремтіння – це природна регуляція організму, яка зазвичай виникає хвилями, щоб вийти з заціпеніння. Тремтіння в довгостроковій перспективі корисніше, ніж заціпеніння. Тільки коли тремтіння вщухає, ти обіймаєш когось руками або ніжно тримаєш в руках.
  7. Що робити, коли голодний? Під час війни буває, що на короткий час не вистачає ні їжі, ні води. Ви можете подолати цей надзвичайний стан ефективним способом: якщо ви голодні і вам не вистачає їжі, випийте склянку води за 15 хвилин до їжі, якщо це можливо. Пережовуйте кожен шматочок у роті 36 разів і безшумно рахуйте. Це призводить до сильнішого відчуття ситості. Коли їжа довше залишається на слизовій оболонці рота, організм може краще засвоювати поживні речовини з їжі та перетворювати їх в енергію. Більше енергії від меншої кількості їжі.
  8. Що робити, коли відчуваєш спрагу? Якщо мало води, зробіть ковток води в роті і прополощіть рот кілька секунд, перш ніж проковтнути. В результаті слизові оболонки ротової порожнини вбирають воду і в роті не так швидко пересихає.
  9. Що робити, якщо ви не можете рухатися і вам доводиться годинами перебувати в одному місці; якщо ви погано почуваєтеся, маєте болі в м'язах, або почуваєтеся притупленим, відмежованим чи сповільненими? Спочатку міцно притисніть до підлоги підошву лівої ноги, потім підошву правої ноги — по черзі ліву і праву. Продовжуйте стискати кулак лівою рукою, потім знову розкрийте кулак, стисніть кулак правою рукою, знову розкрийте руку і продовжуйте робити це по черзі. Натискайте лівою-правою ногою і стискайте лівий-правий кулаки по черзі. Вдихніть свідомо глибоко і повільно і видихайте — повільно вдихайте — повільно видихайте. Якщо ви будете виконувати цю фізичну вправу протягом кількох хвилин, ви повернете своє тіло в гарний стан. Інший варіант – глибоко вдихнути, затримати повітря на 2 секунди і сильно і швидко видихнути. Повторіть цю дихальну вправу всього 3 рази. Через деякий час ви можете повторити це, якщо необхідно. Це діє як вихід із заціпеніння, і вам знову стане легше.
  10. Як я можу допомогти собі, якщо поруч вибухнула або контузила мене бомба? Негайно почніть видихати одним довгим звуком, доки у вас не буде більше повітря для видиху. Повторюйте, доки не почуєтеся знову добре. Інший варіант особливо підходить для дітей у кімнаті: попросіть дитину трястися, як собака, що виходить з води. Це дозволяє організму позбутися гострого стресу, що загрожує життю. Робіть це щоразу, коли лунає удар, і кімната навколо вас здригається.
  11. Вправа для здорової профілактики: почуття гніву є добрим від постійного стресу. Усупереч своїй звичці дозвольте собі шумно видихнути будь-яку емоцію гніву, що виникає. Це дозволяє нервовій системі, яка зазнає значного стресу, врегулюватися та відновлюватися знову й знову під час війни.

Дорогі українці та українки, тримайтеся — так переможемо!

1
3164

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: