fbpx
Сегодня
Советчик 11:44 29 Июл 2019

Путешествие за границу на машине: что нужно знать?

Ілюстрація: autopapo.com.br

Отримання безвізового режиму з ЄС значно спростило українцям можливість подорожей європейськими країнами. Так, за 2 роки безвізом скористалися понад 2 млн наших громадян. Проте подорож Європою на власному авто дуже відрізняється від поїздок на автобусах, потягах чи літаках. Просто біометричного паспорта, туристичної страховки та квитків для цього буде недостатньо, тож подорож на машині потребує більш  ретельної підготовки.

«Рубрика» розповідає все, що потрібно знати для успішної автоподорожі в інші країни.

ОБОВ'ЯЗКОВІ ДОКУМЕНТИ

📌 Національне водійське посвідчення / Міжнародні водійські права

Подорожувати Європою на машині можна з національними правами.

Але в ідеалі, для виїзду за кордон необхідні Міжнародні водійські права. Наприклад, 5 європейських держав (Австрія, Кіпр, Мальта, Ірландія та Ісландія) вимагають не національне, а саме Міжнародне посвідчення водія.

Оформити Міжнародні водійські права можна у будь-якому Сервісному центрі МВС. Знайти адресу сервісу можна на сайті відомства.

Повний список країн, в яких потрібні міжнародні права, також можна подивитися на сайті МВС.

📌 Техпаспорт (свідоцтво про реєстрацію автомобіля)

З собою у подорож обовязково потрібно взяти техпаспорт (свідоцтво, що автомобіль зареєстрований на водія).

Якщо ж ви маєте намір подорожувати на чужому авто або посадити за кермо іншого водія — попередньо потрібно оформити «право користування і/або розпорядження транспортними засобами» в сервісному центрі МВС.

Якщо ж машина в лізингу, то необхідно отримати дозвіл лізингодавця на виїзд за кордон.

📌 Міжнародну страхівку «Зелена карта»

З лютого 2019 року в Україні почали суворо дотримуватись вимог законодавства щодо умов перетину державного кордону на автомобілі. Тепер для поїздки за кордон на машині обов'язковим пунктом є страхування транспортного засобу.

Кожен український автовласник, який прямує на автівці за кордон, зобов'язаний мати чинний міжнародний страховий сертифікат «Зелена картка». Звичайна страховка не підійде!

Вартість «Зеленої карти» і сума страхового внеску відрізняється в залежності від періоду страхування і типу транспортного засобу. Середня вартість Green Card на мінімальні 15 днів подорожі для легковика становить від 500 до 700 гривень, залежно від страхової компанії і виду послуг.

Її можна оформити у страховій компанії або ж безпосередньо на кордоні.  Перелік таких страховиків, що мають право укладати договори міжнародного страхування, можна уточнити на сайті МТСБУ: http://www.mtsbu.ua/ua/about_us/full_members_list/.

📌 Номерні знаки

Виїжджати за кордон можна тільки на державних номерних знаках. Це означає, що господарі автівки з індивідуальними номерами (наприклад, серія ДОКТОР) перед виїздом за кордон мають повернути звичайні номери.

📌 Розпізнавальний знак UA на авто

Крім того, потрібна наліпка «UA» на білому фоні у чорному овалі. Її наявність обов'язкова на автомобілях, що беруть участь у міжнародному русі.

ЩО ВАРТО МАТИ В АВТО?

Зазвичай співробітники прикордонної служби вимагають лише закордонний паспорт і документи на автівку. Проте машину потрібно укомплектувати стандартним набором, у який входять:

  • запасне колесо
  • вогнегасник
  • аптечку
  • буксирувальний трос
  • жилет зі світловідбиваючими вставками
  • стандартний ремонтний набір (лампочки, запобіжники, інструменти)
  • відеореєстратор та GPS навігатор, на якому завантажені карти автомобільних доріг необхідної країни
  • рідину для омивача
  • порожню каністру
  • моторне масло потрібної марки (якого може не виявитися на придорожних заправках)
  • п'ятилітрову пляшку чистої води

авто кордон

ПЕРЕВІРКА МАШИНИ ПЕРЕД ВИЇЗДОМ У ПОДОРОЖ

Перед поїздкою обов'язково необхідно перевірити технічний стан автомобіля.

Візуально машина повинна бути без істотних пошкоджень кузова, тріщин на склі, а на шинах має бути нестертий протектор.

Лобове і передні бічні стекла мають бути повністю прозорими. Тонування допускається лише на задніх бокових і на задньому склі.

Крім того, перед подорожжю на авто рекомендуємо переконатися, що його технічний стан відповідає вимогам країн, якими ви подорожуєте.

Важливо! Якщо ви подорожуєте з дитиною, крім звичайних правил перевезення дітей, важливо пам'ятати, що в деяких країнах можуть бути заборонені так звані «бустери» або різного роду адаптери, які дозволяють пристебнути дитину звичайним ременем безпеки.

Для маленьких дітей зростом до 125 см має бути встановлено повноцінне крісло, зі спинкою, підлокітниками й окремим кріпленням або системою ременів безпеки.

ЯК НЕ ЗАСТРЯГНУТИ У ЧЕРЗІ НА КОРДОНІ?

Ідеально розрахувати час свого прибуття та проїзду кордону не вийде, тому що все залежить від обставин.

Проте мінімізувати шанси застрягнути у черзі на кордоні реально. Для цього варто під час планування маршруту врахувати завантаженість пропускних пунктів на кордоні.

За допомогою онлайн-сервісів від Держприкордонслужби можна в реальному часі відстежувати ситуацію на пограничних пунктах пропуску. Інтерактивна мапа покаже завантаженість усіх пропускних пунктів.

Так, веб-камери сервісу «Кордон online» показують стан черги на пункті пропуску.

черги на кордонах

УТОЧНЮЙТЕ ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ ЗАЗДАЛЕГІДЬ

Як це не банально, але особливості ПДР іншої країни варто вивчити до того, як заїдете на їх територію. Інакше можете стикнутися з серйозними проблемами.

У європейських країнах до ПДР ставляться дуже суворо, а штрафи за порушення великі та обов'язкові. Камери з відеофіксацією документують усі порушення. Навіть, якщо за порушення вас не зупинять місцеві поліцейські, штраф ви можете отримати і по приїзду в Україну. І тоді за послуги пересилання і конвертації валют платити потрібно буде ще більше.

Загальні правила швидкісного режиму в ЄС: в населених пунктах — до 50 км/год, поза населеними пунктами — до 90 км/год, на автомагістралях — до 130 км/год.

За перевищення швидкості, непристебнутий ремінь, рух з вимкненим ближнім світлом, безоплатний проїзд по автомагістралі тощо можна отримати штраф до 1000 євро.

Важливо! У більшості країн Європи немає «зазору» для перевищення швидкості. У країнах, Скандинавії, наприклад, вас можуть зупинити навіть за перевищення на 2 км/год.

Більше про те, які закони дорожнього руху діють в Європі, читайте у нашому матеріалі.

19747

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: