fbpx
Сегодня
Розбір 18:37 05 Фев 2019

Буллинг против учителей: как противостоять агрессии в школах

Почему возникают конфликты между родителями и учителями, и что с этим делать (укр.)

Фото artisticco/Depositphotos

Днями «Рубрика» разом з експертами з галузі освіти та психології розбирала, що змінить  новий закон проти булінгу, і що робити батькам та постраждалим від агресії одноліток дітям.

Сьогодні ми продовжуємо тему насильства у школі, і хочемо поговорити про його іншу вразливу сторону – вчителів.

17 січня вчителя фізкультури одного з київських ліцеїв побив батько учня. Вчитель із був госпіталізований, медики діагностували у нього гематоми, надрив легень і струс мозку.

Цей випадок викликав суспільний резонанс, зокрема очільниця МОН Лілія Гриневич засудила «безпрецедентний прояв насильства», а українські вчителі вимагали законодавчо захистити їх від побоїв та принижень.

ПОЗИЦІЯ ВЧИТЕЛІВ

На думку вчителів, така ситуація склалася через не завжди правильне розуміння батьками сенсу нового закону про освіту. Він став краще захищати дітей від можливих зловживань у школі. І це дійсно добре.

Але той же закон, на їхню думку, суттєво обмежує їхні права, прописуючи лише їхні обов'язки.

Вчителі столичного ліцею №157, який опинився в центрі скандалу, нагадали про декілька нещодавніх випадків нападу на вчителів у Києві, Одесі та Полтаві.

«Всі ці жахливі події стали наслідком безправ'я вчителів і відсутності дієвого механізму захисту наших прав. Але сил мовчати більше немає. Досить! Прийшов час захистити вчителів», — заявили вони.

Спільна заява педагогічного колективу НВК №157 щодо побиття нашого колеги Матвієнка Ігоря Миколайовича! ( робіть репост)Уточнення: флешмоб відбудеться 23.01.2019 року о 7.40 просимо всіх небайдужих долучитися до акції .Мітинг орієнтовно відбудет 4лютого. Час повідомимо додатково..#ЗАХИСТІМО_ВЧИТЕЛІВ

Posted by Сергій Берендєєв on Monday, January 21, 2019

ПОЗИЦІЯ «БАТЬКИ SOS»

«Насправді ж і батьки, і вчителі мають розуміти, що мета у них однакова: виховання, навчання і захист дітей. І новий закон про освіту чітко гарантує як дітям, так і вчителям захист від насильства. Адже вчителі теж вдаються до крику, цькування, агресії.

Потрібен цілком новий підхід у виховання на рівні не лише шкіл, але й суспільства загалом. Це держава повинна багато років пояснювати своїм громадянам і змінювати установки, які є в кожного з нас із дитинства: що дати по шиї малій дитині – це нічого страшного, а ремінь – це взагалі, мовляв, так і треба. У нас з таким переконанням живе більшість населення. І це треба ламати», — пояснює в коментарі DW співголова ГО «Батьки SOS» Олена Бондаренко.

Експертка вважає, що необхідно ламати і системне замовчування проблем у школі і з боку вчителів, і з боку батьків. За її думкою, у більшості випадків буть-який серйозний конфлікт у школі є ознакою того, що між його учасниками вже давно щось не так. І це «щось не так» просто вчасно не помітили, або не захотіли помічати.

ЧОМУ ВИНИКАЮТЬ КОНФЛІКТИ У ШКОЛАХ?

Заочні висновки

Кожна людина має свій характер і звички. Але часто ми трактуємо дії іншого, виходячи з власного досвіду, замість того, щоб уважно вислухати позицію. Через це ми вигадуємо деталі, яких не існує, і заочно ставимо штамп «поганий вчитель» чи «грубий батько»

Підвищена роздратованість

Часто при спілкуванні батьків та вчителів одна зі сторін (а іноді й обидві одразу) знаходяться у поганому настрої через зміст розмови. Наприклад, вчитель незадоволений, що дитина зірвала заняття, або батьки вважають, що їхню дитину оцінюють необ'єктивно.

Конфлікт очікувань

Для більшості батьків їхня дитина найкраща. Через це батьки учнів можуть емоційно реагувати на будь-які зауваження щодо їхньої дитини.

Або вчителю не сподобається, що його роботу критикують. Особливо, якщо людина не схильна до сприйняття критики.

Невідповідність очікувань тої чи іншої сторони може викликати роздратованість і агресію у бік того, хто «не розуміє» як має бути.

ЯК УНИКНУТИ КОНФЛІКТУ «БАТЬКИ-ВЧИТЕЛІ»?

Вміти вислухати

Для запобігання або мирного вирішення конфлікту важливо уважно вислухати те, що хоче донести до вас інша сторона. Всебічне розуміння ситуації, а не лише бажання доказати свою правоту і помилковість судження інших, дозволить запобігти спалахам агресії.

При цьому, не варто казати емоційній людині щось на кшталт «Насправді ніякої проблеми немає! Ви гарячкуєте» чи одразу доказувати її неправоту. Краще сказати: «Мені зрозуміла ваша позиція. Давайте разом подумаємо, як можна вирішити ситуацію, що склалася».

Бути терплячими

Якщо у батьків чи вчителів з'явилася причина для незадоволення, не варто одразу бігти прояснювати стосунки, кидатись звинуваченнями чи вимагати зробити по-вашому. Треба «остудити» голову та спокійно обговорити ситуацію, що склалася. Як зазначалося вище, часто причиною конфліктів стає непорозуміння, особливо коли сильні емоції затуманять погляд.

Будувати партнерські стосунки

Багато кому відомо, що освіта у Фінляндії визнана однією з кращих у світі. Крім того, у фінських школах майже не буває конфліктів. Це пов'язано з тим, одна з базових основ освіти – педагогіка партнерства.

Вчителі і батьки будують партнерські стосунки, бо ж мета в них одна – всебічний розвиток дитини. Тому з самого початку між батьками та вчителями визначаються правила конструктивної взаємодії.

78091

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: