fbpx
Сегодня
Решение 14:31 11 Ноя 2022

"Смелые восстанавливать": как команда волонтеров и волонтерок помогает отстраивать Киевщину после российского вторжения

Лопаты, молотки, доски, шурупы, штукатурка, кирпичи, мешки со строительным мусором и куча энтузиазма помочь и отстроить! Уже более четырех месяцев в Украине действует инициатива “Смелые восстанавливать”, которая объединяет неравнодушных людей для помощи тем, у кого разрушен дом.

English version here

У чому проблема?

31 березня в результаті успішної оборони Збройних Сил України російські окупанти були змушені відвести свої війська з півночі України, у тому числі з міст Буча, Ірпінь, Гостомель, північних кордонів Києва, а також з Чернігівської та Сумської областей. Уже наступного дня стало відомо про знайдені сліди масових вбивств та страт цивільного населення у цих населених пунктах російськими загарбниками. Трагедія, що відбулась у Бучі, Ірпені, Гостомелі, показала всьому світу, що справді являє собою російська федерація та які "цінності" несе у світ — сотні вбитих, закатованих мирних українців. 

Наслідки російських обстрілів ЖК

Наслідки російських обстрілів ЖК "Ірпінські липки". Фото: @olehryvko

Станом на липень у звіті KSE Institute повідомлялось, що в Бучі загалом зруйновано та пошкоджено 861 приватний будинок, 122 багатоквартирні будинки та 875 господарських будівель. В Ірпені кількість зруйнованих будівель загалом сягала близько 3200 одиниць, говорив мер міста у серпні цього року. Приблизно така ж ситуація була в Гостомелі, сусідніх селах та областях. Люди залишились або взагалі без житла, або з пошкодженими домівками, велика частина яких була не придатна до житла. Наближалась зима, і вже навесні було зрозуміло, що вона буде складною для жителів зруйнованих міст та селищ. Люди потребували допомоги в облаштуванні та ремонті домівок, в розборі завалів, у прибиранні помешкань. 

Яке рішення?

Спостерігаючи за ситуацією в деокупованих містах та селищах на початку квітня, українці Віталій Селик та Альона Крицук наважились на створення власної ініціативи, направленої на допомогу жителям постраждалих населених пунктів. Під порядкуванням Благодійної організації "Благодійний фонд "Янголи.юа" та Громадської організації "Рада з урбаністики Києва" їм вдалося наприкінці травня зібрати команду небайдужих людей, які були готові їхати на розбір завалів, ремонтування будівель, прибирання територій. 

"Перший раз ми поїхали в Бучу наприкінці травня. Це було десь десятеро людей, які зібрались через друзів, знайомих наших знайомих, сусідів і так далі. Ми не афішували, вирішили самостійно спробувати зібрати команду. Почали співпрацювати з місцевою владою Бучі, тому що ідея ходити по домівках та просто пропонувати свою допомогу не виявилась успішною", — розповідає координаторка волонтерів і волонтерок ініціативи Олександра Луцак. 

Робота волонтера. Фото: @kyraa97

Так почала працювати ініціатива "Сміливі відновлювати". Наразі проєкт працює в містах Буча, Ірпінь, Гостомель, у селах Блиставиця, Синяк, Озера, Горенка та Мощун. 

"Ми бачили, що в людей не було світла, були великі руйнування, і зрозуміли, що треба діяти. На початку травня дістали професійні інструменти, зібрали першу команду волонтерів і почали працювати", — розповідає одна з ініціаторок та засновниця проєкту Альона Крицук. 

Як це працює? 

Діяльність волонтерів "Сміливі відновлювати" відбувається в три етапи. Перший — це розбирання завалів. Під час цієї роботи учасники збирають пошкоджені плити, цеглу, будівельне сміття, розчищають території для подальшої відбудови та підготовки будинку до зимування. Другий — це тимчасова консервація. Відбувається процес закриття дірок у стінах будинків, вікон та дверей, що повилітали від вибухової хвилі. Сюди входить і перекриття дахів будинків, які були зруйновані або вибиті. Останній, третій етап, — так звана "велика відбудова". Тут працюють  волонтери з певними будівельними навичками й невеликим досвідом у цій справі. Вони можуть забити діри, вставити нові вікна, перебудувати дах, відремонтувати пошкоджені стіни. Врешті будівлі проходять неповний, але необхідний ремонт, завдяки якому жителі населених пунктів можуть у них перезимувати.

Робота волонтерів. Фото: @kyraa97

Співпраця з місцевою владою принесла свої результати. Тепер місцеві ради складають та надають представникам ініціативи списки ушкоджених приміщень, які потребують втручання. Ведеться комунікація з жителями, внаслідок чого волонтери легко отримують доступ до об'єктів. 

У першу поїздку вдалося зібрати десять волонтерів, пізніше координатори почали працювати через соціальні мережі, зокрема, надсилати форму через платформу "Підмога.gov.ua". Зараз кількість волонтерів, що виїжджають у вихідні, може сягати ста осіб у день.

"Перший час ми працювали тільки вихідними.  Їхали на повний робочий день. Там були десь об 11 годині ранку. Зараз, восени, працюємо до 4-5 години вечора, влітку залишались трошечки довше. Станом на сьогодні робота ведеться і в будні дні, але збирається менше людей через їхню основну працю. Транспорт до місць призначень також організовуємо з місцевою владою Бучі та Ірпеня, якщо це власне авто волонтерів — намагаємось відшкодувати витрати на пальне", — каже Олександра Луцак. 

Закупівля матеріалів для роботи відбувається за допомогою грантів, проєктів та донатів,  а також шляхом співпраці та реклами. 

Команда волонтерів. Фото @olehryvko

Потрібна та корисна справа збирає довкола себе відважних та працьовитих волонтерів та волонтерок, які працюють тут уже на постійній основі та готові допомагати стільки, скільки це потрібно. Зокрема, волонтерка Діана Гончарова розповідає, що про ініціативу дізналась у соціальних мережах,  вперше побувала на толоці в серпні на ЖК "Ірпінські липки".

волонтерка Діана Гончарова

Діана за роботою. Джерело: особистий архів Діани

"Я тоді була вражена, ми заїжджали в Ірпінь, я думала: "Блін, таке красиве місто, серед лісу, і так сильно постраждало". Мені дуже хотілось бути корисною для держави, підтримувати тим, чим можу, підтримувати людей, які постраждали від воєнних дій. Наразі я розбираю завали, ношу цеглу, набираю завали у мішки, скидаю їх з будинків, щось мию, щось ламаю. Роблю все, що вмію і можу. Особливо подобається працювати з лопатою", — сміється Діана. 

А це точно працює?

Станом на середину жовтня завдяки роботі волонтерів в ініціативі "Сміливі відновлювати" була надана допомога 180 родинам з населених пунктів, потерпілих від окупації та обстрілів з боку російської федерації. Були розібрані завали у 91 приватному будинку, а також в Ірпінському стадіоні. Розчищено 116 квартир, побудовані та облаштовані 3 модульні будинки. Прибрані від наслідків пожежі одну цілу пʼятиповерхівку, відремонтували 11 дахів, допомогти підготувати до навчального року школу в Ірпені. Загалом, ініціатива охопила допомогою населені пункти Буча, Ірпінь, Гостомель, села Блиставиця, Синяк, Озера, Горенка, Мощун, Мостище та інші.

Робота волонтерів. Фото: @olehryvko

"Ми будемо продовжувати працювати та допомагати стільки, скільки буде потрібно, — каже Олександра Луцак, — поки є матеріали, поки будуть охочі, будемо їздити, готувати домівки до зими, просто допомагати тим, хто цього потребує". 

А волонтерка Марина Леонтьєва додає:

"Про "Сміливих" я дізналась у дочки, яка побачила, що дівчина з її паралельної групи вже волонтерила в Ірпені. У кінці липня і я поїхала на свою першу толоку. Допомагати людям  не важко, ти відчуваєш свою причетність до спільноти, яка робить таку значну, добру справу. Приємно працювати з іншими волонтерами, знайомитися з новими людьми та спілкуватися з власниками домівок, хоча це не завжди легко дається. Кожна толока — це результат, який ти одразу відчуваєш і бачиш. Буду продовжувати, тому що в цьому є потреба. Є сили, бажання і час". 

Марина за роботою. Джерело: особистий архів Марини

Ще більше корисних рішень!

Стати "Творцями змін"

Для підтримки своєї діяльності команда "Сміливих відновлювати" вирішила взяти участь в ініціативі "Творці змін" — щорічній премії для проєктів, які працюють над змінами на краще в Україні та допомагають іншим. За словами Альони Крицук, посилання на реєстрацію їй випадково скинули в Інтернеті, тоді вона заповнила бланки, розповівши про свою діяльність та вже наявні результати роботи. Після відбулося голосування серед українців, які самостійно обрали найкращі ініціативи для перемоги. Серед переможців — і проєкт "Сміливі відновлювати". 

Призом стали 10 тисяч гривень, які надалі допоможуть волонтерам продовжувати свою діяльність та відбудовувати ще більше будинків, які постраждали війни. 

"Отримані кошти підуть ще й на інструменти та елементи захисту для волонтерів, щоб ми могли допомогти більшій кількості постраждалих людей на Київщині та Харківщині, а робота волонтерів була більш безпечною, — розповідає одна з ініціаторів проєкту Альона Крицук.

 Як допомогти?

Якщо у вас є можливість та бажання допомогти "Сміливим відновлювати", ви можете скористатися цими реквізитами: 

Приват Банк: 4149 6293 1114 0743

PayPal: [email protected]

Якщо є бажання долучитися до спільноти та поїхати на толоки — ви можете долучитися до спільноти у Телеграм https://t.me/smylivi.

2702

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: