fbpx
Сегодня
Полезности 17:20 12 Июл 2021

Июльская подборка: 5 познавательных книг для юных читателей и их родителей

English version here

Фото Depositphotos

Час відпусток — це нагода провести більше часу з родиною. Після активних розваг та спекотного дня можна відпочити в сімейному колі разом з цікавою книгою. Що ж почитати зі своїми дітьми-підлітками, які активно цікавляться світом та стосунками? Пропонуємо п'ять пізнавальних книг у різних жанрах. Тут ви знайдете цікаві історичні факти, помандруєте світом фентезі, дізнаєтесь про дива тіла та зануритесь у почуття юнаків та дівчат, які тільки вчаться відносинам.

«Міра. #друзі, #кохання, #рік мого життя» Сабіне Лемір, Расмус Брейнгой

"Ох-х-х, доцю, ти вже та-а-ака-а-а доросла й самостійна! Але ти завжди будеш моєю маленькою дівчинкою".

Непроста пора дорослішання потребує уваги з боку батьків, які прагнуть гармонійно розвивати емоції своїх дітей. Графічний роман про юні почуття від данських авторів Сабіне Лемір та Расмуса Брейнгоя сповнений радостями і хвилюваннями, які переживають більшість дітей-середньокласників. Щира кумедна історія про взаємини з друзями-однолітками та намагання осмислити приваби й складнощі стосунків між дівчатами та хлопцями. 

«Вітрова гора» Анна Багряна

"Дейвові хотілося ще так багато сказати цій дивній дівчині з блакитно-зеленими очима, у яких вигравали дніпрові хвилі. Хотілося поцілувати її, ніжно обійняти, міцно притулити до себе і навіки застигнути із нею на цій галявині, серед старих крилатих велетів, які, можливо, ще пам'ятають ті часи, коли він був вітром, а вона — водою".

Яскраве українське фентезі, базоване на стародавній українській міфопоетиці, але напрочуд сучасне. Дейв народився в Канаді та мусить пройти непростий шлях, перш ніж осягне своє прадавнє українське коріння. Хлопець не в змозі опиратися вітровим млинам на Дніпрових пагорбах, які манять його, та відкриває своє справжнє покликання. Книга для батьків та дітей-підлітків, які цікавляться українською міфологією та історією, яка переплітається з сучасністю.

«Історія світу в 100 предметах» Ніл Макґреґор

"Якщо повернутися в минуле на кількадесят тисяч років, головним предметом для подорожі виявится кам'яне рубило (або ручна сокира). То був складний ніж кам'яної доби, необхідний мультифункціональний інструмент".

Ніл Макґреґор — історик і журналіст, у 2002–2012 роках — директор Британського музею. Його книга не просто про історичні факти, а більш глибока з рівномірним охопленням експонатів Британського музею різних епох і континентів. Автор показує на істоичних феноменах, як люди формували світ і світ формував людей. Деяким експонатам, про які йдеться у книзі, 2 мільйони роки, а деякі — наші з вами сучасники. Що ви знаєте про лотарів кристал, олдувайське рубило чи кам'яний чопер? З цією книгою вас очікує захоплююча екскурсія музеєм серед ста предметів історичного значення.

«Проста фізика. Від атомного ядра до межі Всесвіту» Волтер Левін, Воррен Ґольдштейн

"Виявляється, що явища, яких ми одразу не помічаємо і які сприймаємо як належне, наприклад, сила тяжіння чи атмосферний тиск, чи не найбільш захопливі в природі. Це нагадує анекдот про двох риб, які весело собі пливуть річкою. Одна риба повертається до другої і скептично запитує: "Що це останнім часом за балачки про якусь "воду"?".

Чи знали ви, що рухаючись у ліфті, людина стрімко втрачає та набирає кілограми? Або що коли ми лежимо, то наш зріст стає більшим? Зрозуміти навколишній світ та його властивості досить просто: фізика розкриває всі секрети. У нашому житті безліч маленьких див, які залишаються непоміченими. Які властивості має світло? Чим відрізняється вага від маси та яка магія пиття через соломинку? Усе це і навіть більше демонструють на експериментах автори книги. Тут немає нудних формул, лише цікаві життєві приклади в розрізі фізики, підкріплені гумором.

«Тіло. Інструкція з використання» Білл Брайсон

"Мозку потрібна купа часу, щоб повністю сформуватися. Нейрони в мозку підлітка працюють лиш на 80 відсотків. Хоча й найбільше мозок виростає в перші два роки життя, а до десяти вже має 95 відсотків від кінцевого обсягу, синапси продовжують з'єднуватися ледь не до тридцяти років. А отже, підлітковий вік триває набагато довше, ніж нам здається".

Наше тіло — це щось більше, ніж біологія і набір хімічних елементів. Чи знаєте ви, що якщо з'єднати всі кровоносні судини, ними можна обігнути Землю аж два з половиною рази? А скільки дірок у нашій шкірі? За результатами досліджень наше тіло налічує від двох до п'яти мільйонів волосяних фолікулів. Ще один вражаючий факт — усі ми залишаємо після себе близько півкіло пилу на рік. Ми щодня живемо у власному тілі, але зовсім не знаємо безліч дивовижних загадок про нього. Тож, книга "Тіло. Інструкція з використання" може стати для вас справжнім відкриттям  та навчить цінувати своє тіло й уміло ним користуватися.

Даруємо читачам «Рубрики» книжки з цієї добірки! Для цього треба взяти участь у розіграші на сторінці «Рубрики» в Facebook, допис тут

Партнерська публікація

Переходьте сюди, якщо хочете розмістити свою рекламу на сайті «Рубрика»

1
1428

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: