fbpx
Сегодня
Интервью 09:08 19 Янв 2021

Не только авто и электросамокаты: как работает Bolt Food в Украине

А еще рассказываем о том, что больше всего заказывают украинцы, и как эти предпочтения изменились всего за год

English version here

2020 рік став роком стрімкого злету сервісів доставки їжі — таким був один з ефектів пандемії коронавірусу, локдаунів і карантинів. Коли ресторани і кафе працюють лише на виніс, а соціальне дистанціювання диктує обмежитися в пересуваннях, варіантів і справді залишається не багато — замовити ресторанну їжу на дім. Мабуть, усі пам'ятають: коли вулиці столиці спорожніли минулого березня, на них стало натомість з'являтися все більше яскравих наплічників із лого Raketa та Glovo. Сьогодні до двох найбільших сервісів доставки в Україні приєднався ще один.

Наразі немає сумнівів у тому, що 2021 рік продовжить тренди свого попередника. Ми ж поговорили з Ігорем Шрамко, регіональним менеджером Bolt Food, що нещодавно став новим гравцем у сфері доставки їжі в Україні, запустивши Bolt Food. Про те, як карантин можна перетворити на можливість, як розвиватиметься доставка їжі у нас в країні і що найбільше замовляють українці — в ексклюзивному інтерв'ю.

Ігор Шрамко

Ігор Шрамко

— Сервіс Bolt Food запустився в Україні цієї осені. Україна стала п'ятнадцятою країною, де працює послуга доставки їжі з ресторанів — Bolt Food. Чому ви вирішили зайти з кур'єрською доставкою їжі саме зараз?

— Послуга з'явилася у 2019 році у країнах Балтії та Східної Європи. Сервіс розвивався та поступово розширювався. Весною 2020 року під час пандемії COVID-19 ми зрозуміли, що попит на доставку швидко зростає, тому почали стрімку експансію послуги в інші країни Східної Європи. Ми ретельно досліджували ринок та попит на послуги кур'єрської доставки їжі в Україні. Після ретельного аналізу ми вирішили запустити сервіс Bolt Food в Україні, а з травня 2020 року ми почали підготовку до запуску в Києві.

— Тобто можна сказати, що карантин — це ідеальний час для розквіту сервісів кур'єрської доставки та доставки їжі?

У цілому, так. Карантин сприяє формуванню звички користуватися сервісами доставки їжі та продуктів. З іншого боку, під час локдауну через порушення економічної діяльності у багатьох сферах, може зменшитись платоспроможність користувачів. Проте в цілому весняний локдаун призвів до стрімкого розвитку ринку доставки і протягом року попит на кур'єрську доставку продовжував зростати.

Bolt Food Київ

— Як ви думаєте, чи продовжиться тенденція до зростання попиту на сервіс доставки їжі під час січневого локдауну? 

— За нашими прогнозами, попит на послугу доставки їжі буде зростати. Під час локдауну робота закладів буде обмежена і можливості провести час в затишному ресторані чи кав'ярні не буде. Доступною залишиться лише доставка їжі або замовлення страви на виніс з ресторану. Користувачі вже оцінили зручність нашого сервісу і ми вважаємо, що попит на Bolt Food продовжуватиме зростати не лише під час карантину, але й надалі протягом всього 2021 року.

— Сервіс Bolt Food працює у Києві вже близько двох місяців. Як ви оцінюєте результати роботи сервісу? Що найчастіше і найбільше люблять замовляти українці? Яку кухню вони полюбляють? 

— Результати запуску сервісу перевищили всі очікування. Послуга Bolt Food стала активною в жовтні 2020 року. За два місяці значно зросла кількість замовлень і споживачів, які зареєструвалися на платформі. Результати, які ми отримали в Києві, перевищили аналогічні показники в інших європейських столицях. Це довело правильність нашого рішення запустити Bolt Food в Україні. Щодо уподобань українців, на початку року ми спостерігали, що існує тенденція замовляти страви азійської кухні, наразі цей тренд змінився. Користувачі охоче замовляють бургери та піцу. Ми також спостерігаємо збільшення кількості замовлень страв традиційної української кухні.  

Bolt Food Київ

— Давайте поговоримо про конкуренцію на ринку в Україні. У Києві вже є два популярні сервіси доставки їжі. Перший — це Raketa, другий — сервіс Glovo, другий також доставляє не тільки їжу з ресторанів, але й інші товари. У чому полягають переваги вашого сервісу. Чому користувач має обрати саме Bolt Food?

— Наше завдання — створити максимально зручний сервіс для споживача. Ми пропонуємо широкий вибір ресторанів з традиційними стравами різних країн світу. Також доставка їжі наразі є безкоштовною, більш того, користувачі отримують знижки від ресторанів. Проте основною перевагою сервісу є безконтактний спосіб доставки. Він є одним з найбільш безпечних під час пандемії коронавірусу, зменшуючи кількість контактів між кур'єром та користувачем. 

— У травні цього року з України вже пішов один із сервісів доставки їжі —  Uber Eats. Це був сервіс, на який довго чекали, але через короткий час він припинив роботу в Україні. Сервіси Bolt Food і Uber Eats споріднює той факт, що з самого початку вони були сервісами для замовлення поїздок. Uber Eats не витримав конкуренції з іншими сервісами, при цьому він втратив співпрацю з McDonalds. Співпраця з цим рестораном приносить чи не найбільше доходів іншим сервісам. Чому ви вважаєте, що з сервісом Bolt Food не може статися подібного?

— Те, що ми пропонуємо на ринку інші продукти, а саме послуги замовлення поїздок та сервіс прокату електросамокатів, дає певні переваги. У нас є напрацьована клієнтська база і доведена часом лояльність користувачів. Споживачі, які замовляли поїздки, з часом починають замовляти доставку їжі. Щодо ресторанів, то заклади швидкого харчування дійсно дуже популярні і кількість замовлень з таких ресторанів чи не найбільша. Тому ми постійно працюємо над збільшенням кількості популярних закладів, які з нами співпрацюють.  

Bolt Food Київ

— Як ви вважаєте, чи можливо сервісу з доставки їжі існувати протягом довгого часу без партнерства з McDonalds, KFC або іншими ресторанами швидкої їжі?

— В Україні є нішеві сервіси доставки їжі, які не доставляють по всьому місту, або орієнтовані лише на преміальний сегмент. Тому існування сервісів доставки їжі без партнерства з McDonalds та KFC можливе. Але якщо ви бажаєте вийти на ринок з масштабним сервісом, потрібно запропонувати якомога більший вибір ресторанів та страв на будь-який смак. 

— Чому з самого початку роботи сервісу Bolt Food у Києві, замовити їжу можна було лише у центральних районах? 

— На відміну від сервісу для замовлення поїздок, сервіс доставки їжі розвивається поступово. Спочатку потрібно налагодити роботу сервісу, знайти партнерів і побудувати зв'язок між користувачем, рестораном та кур'єром. Тому у тестовому режимі ми запустили послугу у центральних районах Києва. Наразі ми розширили зону покриття і доставляємо їжу на лівий берег Києва, а також на Теремки і Петрівку. 

— Чи плануєте ви наступного року запуск Bolt Food в інших містах в Україні? Можливо вже є якісь чіткі плани?

— Так, на 2021 рік у нас великі плани. Ми плануємо запустити сервіс у нових містах. Розраховуємо, що розширення сервісу Bolt Food буде швидким та ефективним. 

Bolt Food Київ

Наступне питання стосується безпеки користувачів сервісу. Чи може бути така ситуація, коли кур'єр  попри те, що в додатку вказана безконтактна доставка, знехтує правилами, та передасть пакунок з рук в руки. Чи відслідковується у Bolt Food дотримання кур'єрами порядку безконтактної доставки? Як це взагалі організовано?

— Під час пандемії нашим завданням було підвищити рівень безпеки. Саме тому ми обрали безконтактний спосіб доставки. Коли споживач замовляє доставку Bolt Food, він має вказати, де залишити замовлення. 

Зі свого боку ми постійно спілкуємося з кур'єрами, нагадуємо про безконтактну доставку, інформуємо їх, як дотримуватися правил безпеки, як використовувати засоби індивідуального захисту. Якщо ми отримуємо повідомлення від користувача, що кур'єр доставив пакунок не у вказане місце, а з рук в руки, ми, отримавши таку інформацію, спілкуємося з кур'єром і нагадуємо про безконтактну доставку. Якщо ситуація повторюється і кур'єр знову не дотримується правил сервісу, його акаунт блокується. 

— Хотілося б ще запитати про умови праці кур'єрів. Якщо я не помиляюся, Glovo і Raketa страхують кур'єрів. Чи є у вас щось подібне, які переваги вашого сервісу для кур'єрів?

— Кур'єр має змогу зареєструватися в сервісі Bolt Food і доставляти їжу та отримувати заробіток у будь-який час, коли йому зручно. До того ж, кур'єри, що співпрацюють з Bolt Food, мають можливість отримувати більший дохід з нашими бонусами, а доставка замовлення застрахована.

— 2020 рік був насиченим для компанії Bolt. Сервіс замовлення поїздок значно розширився і тепер він присутній у 10 містах країни, запустився сервіс Bolt Food та послуга прокату електросамокатів.  Хотілося б запитати, чи планується доставка їжі вашими кур'єрами на електросамокатах? Можливо, наступного року з'явиться така послуга?

— Ми запустили послугу прокату електросамокатів першими Україні і сервіс дійсно показав свою необхідність. Послуга викликала інтерес у користувачів і попит на сервіс прокату електросамокатів перевершив усі можливі очікування. Стосовно використання наших електросамокатів для кур'єрів, така практика здається не дуже ефективною. Для кур'єра найбільш зручним є використання власного транспорту, авто чи мопеду, для швидкої доставки замовлення користувачу. 

— Давайте поговоримо про екологічні ініціативи, зокрема про ініціативу Bolt Food щодо переробки старих кур'єрських сумок. Знаємо, що існує така програма, в рамках якої кур'єр може обміняти свою стару сумку на нову сумку Bolt Food з частковою компенсацією вартості. Чому ця ініціатива для вас важлива і як ви плануєте її розвивати?

— Для нас важливо оцінювати вплив компанії Bolt на навколишнє середовище. Саме тому була розроблена ініціатива Green Plan. Green Plan — це довгострокове зобов'язання, яке допоможе нейтралізувати вуглецевий слід компанії. Всі наші зелені ініціативи мають на меті зменшення наслідків впливу бізнесу на навколишнє середовище. Одна з ініціатив, яку ми в Bolt Food впровадили в Україні, — це переробка старих кур'єрських сумок. Ми дали можливість нашим кур'єрам після реєстрації у сервісі здати свою стару сумку та отримати нову сумку Bolt Food. 

— А що планується робити з тих сумок, які вам принесли кур'єри?

Наша ініціатива в Україні стосовно обміну старих кур'єрських сумок на нові отримала значний розголос. Чимало кур'єрів принесли нам свої старі кур'єрські сумки. У подальшому ми плануємо переробити їх на нові вироби. Матеріал, отриманий після переробки, можна буде використати на пошиття поясних сумок або сумок-шоперів.

Bolt Food сумки

— Чи можна принести до вас стару кур'єрську сумку і при цьому не реєструватися  кур'єром  Bolt Food? 

— Поки що ініціатива існує лише для кур'єрів Bolt Food. Проте, оцінивши ефективність, цілком ймовірно, що надалі ми будемо її розширювати. 

— Хотілося б наостанок запитати про плани стосовно розвитку сервісу Bolt Food в Україні. Можливо, у вас є ще якісь наміри, окрім запуску сервісу в інших містах України?

— На 2021 рік у нас значні плани щодо розвитку. Крім запуску сервісу в інших містах України та розширення зони доставки в Києві ми плануємо збільшити перелік наших послуг. Ми розглядаємо запуск доставки продуктів і тестування інших новітніх концепцій.

Також повідомлялося, що Bolt інвестує в розвиток екологічного транспорту в Європі, надаючи в прокат 130 тис. нових електричних самокатів і велосипедів.

7245

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: