Что происходит

Хроника боя под Первомайском. Борьба за Пески

Підписання Мінських мирних угод 5 вересня 2014 року не означало остаточного припинення бойових дій. Проросійські бойовики продовжували свою терористичну діяльність, яка, крім раптових обстрілів позицій наших військ на Донбасі, включала і відправку диверсійних груп на прифронтові території.

Найбільші втрати наші військові у вересні 2014 року зазнали 14-го числа в ході засідки диверсійної групи противника на дорозі Нейталове – Піски.

Приблизна карта боєзіткнення 14.09.2014 р.

Судячи з наявної на сьогодні інформації від безпосередніх учасників, події в цей день розгорталися наступним чином.

В обід на позиції «Дніпро-1» в Пісках (опорний пункт «Міст») поверталися бійці, які їздили в Красноармійськ (нині – Покровськ) за продуктами. На зворотному шляху під селищем Первомайське їх мікроавтобус був обстріляний невідомими людьми з припаркованого на узбіччі позашляховика.

Було вирішено організувати рейд для знищення цієї диверсійної групи. Були зібрані всі наявні сили – танк від 93-й бригади, пікап і ще один автомобіль. Приблизно в тому ж місці група потрапила у грамотно організовану засідку. Першим був розстріляний пікап, в якому загинули Віталій Українцев та Віталій Кисловський. Водій машини – Степан – був поранений.

Було зроблено кілька пострілів з гранатомета по танку – в результаті був поранений Грачов, що сидів на броні. Отримавши попадання і пошкодження, танк розвернувся і пішов на базу.

На звуки бою з «Мосту» була надіслана БМП, яка з гармати почала відпрацьовувати лісопосадку, в якій засіли диверсанти.

Бійці батальйону «Дніпро-1», літо 2014 р.

У цей момент з боку Карлівки пішла колона з чотирьох танків. Як згадував один з учасників бою в інтерв'ю автору: «…танки теж почали з гармат і кулеметів "обробляти" лісополосу. Бій припинився. Думаю, ті вороги злякалися трохи. Ми поранених позбирали, і я особисто підійшов до механіка-водія БМП і попросив, щоб він висунувся в бік наших позицій. Аби могли своїх загиблих або на «броню» або «в броню» завантажити. Механік погодився, і ми акуратно пішли ланцюгом за бронею. Тільки їх завантажили, як знову почався щільний вогонь по нам. Ми розосередилися і почали відстрілюватися. Олексій Чернишов був десь то в районі посадки і те ж відстрілювався».

В результаті один з танків залишився з бійцями «Дніпро-1», а решта розвернулися і пішли на Карлівки назад. Здавалося, що бій завершився. Всі завантажились на БМП і під прикриттям танка стали повертатися на базу.

Однак міні-колона змогла проїхати лише близько кілометра, і потрапила у нову засідку.

Двома гранатами з РПГ була вражена БМП: «Я всередині в десантному відсіку сидів. Степан злетів, йому сильно зашкодило ногу і руку. Всіх з броні поскидало. У цей момент Чернишов Олексій відбіг кудись, у нього було три кульових поранення. Відстрілювалися ще хвилин сорок, поки боєприпаси були».  Слідом диверсанти вкрай вдало вразили танк, в результаті детонації боєкомплекту у нього зірвало башту, загинув один з танкістів. Бійці прийняли рішення відходити самостійно.

Танк 17-ї ОТБР, знищений бойовиками

«Ми зайшли в кінець посадки, поклали Степана на три автомати, взяли і понесли. Ми майже дійшли до входу в село, коли побачили пікап полку, який був, імовірно,посланий нам на допомогу. Пікап виїхав на городи через посадку і забрав нас. Кілометр до моста залишалося. Два кілометри ми, грубо кажучи, пройшли.

Підкріплення приїхало 4 людини, людей більше не було. Ми в кузов пікапа залізли, Степана завантажили. Коли почали виїжджати навздогін нам почали стріляти ці диверсанти».

В результаті двох зіткнень загинули п'ятеро бійців:

— Навідник-оператор танку 17-ї отбр солдат Олег Габінет (1989 р.н.);

— старшина міліції 2-го взводу 5-ї роти БПСМОП «Дніпро-1» Віталій Українцев (1968 р.н.). Приймав участь у війні в Афганістані у складі угруповання радянських військ в Афганістані (1979-1989 рр.);

— старшина міліції 4-го взводу 4-ї роти БПСМОП «Дніпро-1» Віктор Кісловський (1969 р.н.). Приймав участь у війні в Афганістані у складі угруповання радянських військ в Афганістані (1979-1989 рр.);

— рядовий міліції 4-го взводу 4-ї роти БПСМОП «Дніпро-1» Сергій Грачов (1973 р.н.);

— рядовий міліції 4-го взводу 4-ї роти БПСМОП «Дніпро-1» Олексій Чернишов (1979 р.н.).

Загиблі у бою 14 вересня 2014 р. українські бійці

Про заздалегідь підготовлену акцію свідчить і той факт, що група бійців 3-го полка спецпризначення, яка виїхала на допомогу з Донецького аеропорту, також попала у засідку.

Як згадував боєць полку Вадим Довгорук (псевдо «Вадос»): «Ми сіли поїсти, хтось займався своїми справами, хтось пив каву. Раптом зайшов наш командир і каже: «Одягаємось, батальйон «Дніпро-1» потрапив у засідку недалеко від аеропорту, потрібна допомога. Ми висунулись колоною: БМП, «Урал», ЗУ і «таблетка». Та до «Дніпра» ми не доїхали, бо терористи влаштували нам засідку за злітною смугою, у відкритому полі».

«Десь на 20-й хвилині бою я отримав поранення. Куля пройшла навиліт, пробивши кевларову частину бронежилета. Мій товариш отримав осколкове поранення в руку трохи раніше за мене.

Доки хлопці вели бій, мене перев`язали прямо в полі, а потім усі завантажились у «таблетку» і поїхали назад до аеропорту. Там лікар поставив крапельницю.

Буквально через 15 хвилин «Уралом» привезли хлопців з «Дніпра-1». Був один «двухсотий» і, напевне, троє «трьохсотих». Пораненим теж надали першу медичну допомогу, завантажили в БМП й вивезли».

Після цього випадку було суттєво посилена охорона усіх військових колон у прифронтовій полосі. Батальйон «Дніпро-1» обороняв Піски ще до серпня 2015 року. Були й втрати, але це зовсім інша історія.

Нині на місці другого бою стоїть невеликий обеліск в пам'ять про загиблих.

Свіжі дописи

  • Кейсы

“Создаем сообщество, где место есть каждому”: как в Одесской области работает театр “Толерантность”

Здесь молодежи с ментальной инвалидностью помогают самореализоваться, открыть новые таланты и найти свое сообщество. “Рубрика”… Читати більше

Monday April 29th, 2024
  • Что происходит

Ограничение консульских услуг для мужчин призывного возраста: объясняем, что с этим не так

Находящимся за рубежом украинским мужчинам призывного возраста ограничили доступ к услугам украинского консульства. Такие ограничения… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • УрбанРубрика

“Мы не просто место трагедии, мы хотим быть местом украинского успеха”: главные решения с идеатона Unlock Bucha

В Буче 18-20 апреля 2024 года провели идеатон Unlock Bucha. Он объединил представителей общественного сектора,… Читати більше

Friday April 26th, 2024
  • Инвестиционные решения

Инвестиции в искусство: как это работает в Украине и сколько средств нужно для старта

"Рубрика" объясняет, каким может быть инвестирование в искусство, на каких украинских художников следует обратить внимание… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Кейсы

В Пуще Водице хотят отстроить теплицу для детей: зачем это решение и как помочь?

“Рубрика” рассказывает о маленьком, но важном кейсе восстановления, которому еще предстоит состояться. Приобщиться к помощи… Читати більше

Thursday April 25th, 2024
  • Здоровье

Что дают тейпы и как не потратить время и средства на недейственное лечение? Объясняют врачи

Тейпы продолжают набирать популярность. Однако так ли она заслужена? “Рубрика” решила разобраться, что такое тейпы… Читати більше

Wednesday April 24th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.