fbpx
Сегодня
Актуально 18:43 22 Май 2018

Без депутата нет праздника, или Как обхаживают избирателей в Донецкой области

Если бы существовала «Энциклопедия вульгаризма», методы присутствия некоторых политиков на востоке туда бы точно попали (укр.)

Один голос на парламентських виборах 2014 року коштував партіям від 6 до 257 гривень. Це офіційні дані ЦВК, що базуються на звіті партій про фінансування у співвідношенні до кількості голосів, які отримала політична сила на виборах. Депутатський мандат, за даними ЧЕСНО, у мажоритарних округах на проміжних виборах у липні 2016 року коштував в середньому майже 950 тис грн. Це вартість офіційної передвиборної кампанії.

Однак партії та кандидати-мажоритарники витрачають набагато більше грошей на участь у телешоу, замовні матеріали у ЗМІ, прямий та непрямий підкуп виборців.

Традиція "засівання округів" для української політики явище не нове. І хоча до наступних парламентських виборів, що відбудуться 27 жовтня 2019 року, залишається ще майже півтора року, потенційні кандидати уже почали активно задобрювати виборців подарунками з агітацією.

За словами юриста руху "Сильні громади" Наталі Рижкової, за підкуп виборців передбачена кримінальна відповідальність. Однак різноманітні політичні технології, які відбувається не під час виборів, як то роздача продуктових наборів, одягу чи великодніх пасок, не підпадають під дію Кримінального кодексу.

"Стаття 160 ККУ передбачає відповідальність за підкуп виборців, згідно з якою до правопорушників можуть бути застосовані різні санкції: від мінімального штрафу до позбавлення волі на строк до семи років", — зазначає юрист.

Але, як підкреслює Наталя Рижкова, на практиці навіть ця норма не працює повноцінно. За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, правоохоронні органи відкрили близько 300 кримінальних проваджень під час виборів до Парламенту, однак судові вироки винесені лише у 13 випадках. Разом з тим, за результатами місцевих виборів у 2015 році винесено втричі більше вироків, при цьому жодного — з позбавленням волі.

Деякі політики не пропускають жодного свята, роздаючи марковані власним іменем подарунки, або привласнюючи здобутки інших собі. І хоча гроші, витрачені на продуктові набори та гуманітарну допомогу окремим категоріям населення, не завжди конвертуються у голоси виборців, такі методи є популярними по всій Україні. Однак на сході політична боротьба напередодні виборів подекуди буває жорсткіша, ніж у інших регіонах.

Тролейбус з бюджету, піар — депутату

Приклад такої боротьби показує депутат від фракції "Блок Петра Порошенка" Олег Недава, який обирався у виборчому окрузі №53 у Донецькій області (частина Бахмутського району). Чимало політиків роздають подарунки до різних свят через власні благодійні організації, фонди та в інший спосіб, щоб ім'я "добродійника" звучало, а формально він не був причетний до таких акцій з ознаками підкупу виборців. Однак Олег Недава відкрито робить це від свого імені та від імені партії "Наш край".

Напередодні Великодніх свят депутат, як і чимало інших його колег, безкоштовно роздавав паски. Щоб отримати подарунок, потрібно було відвідати офіс партії «Наш край» у Слов'янську, членом політради якої є депутат, та взяти талон. Талони на паску видавали лише за паспортом, формуючи таким чином базу даних із потенційних виборців.

Політик також не пропускає нагоди долучитися словом до добрих справ, або привласнити їх собі. Більше того, депутат використовує для власного піару офіційний сайт Слов'янської міської ради.

На сайті дуже багато згадок про Олега Недаву в контексті привітань з різними професійними та іншими святами та офіційними подіями. Депутат відвідує ледь не всі святкування в місті разом із міським головою Слов'янська Вадимом Ляхом. Дуже часто депутат з'являється навіть там, де питання зазвичай вирішується на рівні місцевого самоврядування. І навіть справи, зроблені за кошти міського бюджету, подаються як заслуга народного депутата.

Наприклад, наприкінці квітня у Слов'янську за бюджетні кошти купили новий тролейбус. Однак Олег Недава презентував його як власний здобуток. На склі з'явилася наліпка, що тролейбус придбаний "за ініціативи та сприяння народного депутата України Олега Недави". Також його забрендували написами "Слов'янськ — Наш край".

В іншому випадку Недава записав собі політичних балів, назвавшись ініціатором відновлення занедбаного кладовища та родинного склепу солеварів і меценатів Залеських у Слов'янську.

"Після мого звернення до мера та начальника поліції, ми виїхали на місце […] Тут же прийнято рішення, що відразу після травневих свят силами житлово-комунального господарства територію очистять від густих зарослів і наведуть лад", — написав депутат.

Насправді ж з пропозицією відновлення кладовища до місцевої влади звернулися волонтери Гуманітарної місії «Чорний Тюльпан» та громадські активісти руху "Сильні громади".

Судячи із допису депутата у Фейсбук про передвиборну кампанію в Олександрівській ОТГ, Олег Недава і сам виступає проти різних політичних технологій, пов'язаних із підкупом виборців, однак тим не менше активно їх використовує.

"Кампанія перетворилася в жорстку політичну боротьбу із застосуванням заборонених прийомів і «брудних» технологій. Будівництво дитячих майданчиків, підкуп виборців і роздача ліків, чорний піар, дискредитація і звільнення з роботи із застосуванням адміністративного ресурсу — все присутнє в повній гамі. Ніхто з місцевих лідерів, жодна партія, крім «Нашого краю», не була готова до роботи в таких умовах", — обурюється депутат.

Чимало речей він робить просто заради піару. Одного разу навіть заліз у трактор, щоб зробити фото під час посівної кампанії.

Більше хліба і видовищ виборцям

Трохи по-іншому турботу про виборців розуміє член депутатської групи "Партія "Відродження" Ігор Шкіря, який обирався у Торецьку. У лютому громадська організація депутата роздавала засоби особистої гігієни, одяг та шкільне приладдя багатодітним родинам. Подібні акції за підтримки депутата у Торецьку відбуваються регулярно та підкріплені словами вдячності тих, хто отримав допомогу, активно висвітлюються у соцмережах.

На 8 березня депутат організував безкоштовний проїзд для жінок у громадському транспорті. Хто компенсував перевізникам та місту вартість проїзду пасажирок, депутат не зазначає. Акція відбувалася у Торецьку та прилеглих населених пунктах. Формально її проводила громадська організація депутата "Наш город Торецк", але у привітанні наголошувалося, що це святковий подарунок від Ігоря Шкірі. Окрім безкоштовного проїзду, деяким жінкам у транспорті дарували квіти та вітальні листівки від імені депутата.

Не пропустив нагоди привітати жінок із 8 березня і нардеп від "Опозиційного блоку" Сергій Сажко, який напередодні свята роздавав "цінні подарунки" жінкам у своєму окрузі. Обирався депутат в окрузі №59 у Донецькій області, до якого входять Селидове, Новогродівка та Вугледар.

На офіційному сайті Сажка повідомляється, що в Курахове на запрошення депутата з'їхалися жіночі делегації з Мар'їнського, Великоновосілківського районів, Селидового, Новогродівки, Вугледара.

"Представниці прекрасної половини людства з задоволенням брали квіти, подарунки і привітання на свою адресу", — зазначається на сайті депутата.

Для доїзду на святкування організували транспорт, а після офіційного заходу був святковий бенкет.

Захід з роздаванням подарункових наборів від Сергія Сажка в Кураховому

Депутат також привітав ветеранів з інвалідністю та родини загиблих воїнів-інтернаціоналістів із Днем виводу радянських військ з Афганістану.

Варто додати, що в своїх публікаціях народний депутат опосередковано покладає провину за існування війни на Сході України на українську владу. Тож такі жести "благочинності" та "задобрювання" своїх виборців сприяють тому, щоби ті розділяли бачення депутата зокрема і з цього питання.

У Кривому Розі методи "засівання округів" активно використовують депутати від "Опозиційного блоку". Народний депутат від цієї партії Олександр Вілкул намагається створити образ політика, який турбується про соціально незахищені верстви населення. Але замість того, щоб робити це у Парламенті, роздає продуктові набори пенсіонерам та інвалідам.

Продукти від імені благодійного фонду Вілкула "Українська перспектива" у кульках із символікою фонду та "Опозиційного блоку" роздавали з нагоди різних свят не тільки волонтери та працівники фонду, а й депутати міської і обласної ради від ОБ.

Інші депутати від "Опозиційного блоку" Костянтин Павлов та Андрій Гальченко дарували продуктові набори та солодощі родинам учасників АТО. Також депутати разом із представниками фонду Олександра Вілкула не забули привітати учасників блокади Ленінграду, які живуть у Кривому Розі.

Помічники Андрія Гальченка вітали пенсіонерів та дарували подарунки від імені депутата людям у районних територіальних центрах соціального обслуговування пенсіонерів.

Варто зауважити, що політичні технології із продуктовими кошиками та концертами використовують партії, виборцями яких є переважно люди старшого віку або ті, хто живе із радянською парадигмою мислення, і думають, що держава їм щось винна. Отримуючи подарунки від депутатів, велика частина людей вважають обов'язком проголосувати за них на виборах. Саме тому у Донецькій області перемагають переважно ті, хто має великий фінансовий ресурс.

Однією із речей, що допоможе зменшити практику непрямого підкупу виборців, може бути зміна виборчого законодавства. Виборча реформа, яку 17 травня під Верховною Радою вимагали впровадити широке коло громадських організацій, передбачає скасування мажоритарної виборчої системи та запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками. За рахунок укрупнення округів у кандидатів буде менше шансів, що передвиборчі подарунки гарантуватимуть квиток до Ради, а відкриті списки забезпечать прозорість та більш якісний склад Парламенту. Будемо сподіватися, що здоровий глузд переможе змагання архаїзмів і гаманців, у що перетворюються вибори кожного разу.

105
3384

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: