fbpx
Сегодня
Небайдужа 14:34 15 Авг 2019

Идеальная няня для современной мамы: где найти, как подобрать и о чем говорить на собеседовании

...И при чем здесь татуировки? Собрали советы психолога, опыт мам и разобрались, как воспользоваться новой социальной опцией государства "муниципальная няня" (укр.)

Сучасний світ динамічний, мінливий та вимагає постійного руху. Найважче з цим справитись молодим матусям, які з малям на руках намагаються бути в курсі всіх цих плинних подій. На допомогу в таких ситуаціях приходить няня.

З якого віку дитину можна знайомити з нянею: поради психолога

Психолог Ірина Костенко стверджує, що няню можна наймати з перших днів дитини, проте важливий момент: няня не повинна заміняти маму.

«Більшу частину (80-85% часу) з народження дитині варто проводити час з мамою. Чому це важливо? Тому що до року закладаються основні механізми гармонійного розвитку дитини: соціальна, сімейна, чуттєва сфери. Особливо важливо, щоб з дитиною у цей час контактував хтось постійно: це може бути і мама, і тато», — каже психолог.

Саме через маму до півтора року у дитини формується гармонійний розвиток. Якщо на цей розвиток здебільшого впливатиме няня і виникне ситуація, за якої вона звільнилася, то, вірогідно, у майбутньому в дитини проявляються проблеми через це, зазвичай у підлітковому періоді.

Няня сильно впливає на розвиток дитини, підкреслює психолог. Це по суті друга мама.

«Я б рекомендувала перед тим, як найняти няню, відправити її до психолога для першої консультації. Важливо дізнатись, яким був попередній досвід, чи були конфлікти на минулій роботі і дивитись при цьому, як няня реагує: звернути при цьому варто на мілку моторику рук, що вкаже на хвилювання. Зрачки звужені – десь злякалась ваша майбутня няня або збрехала. Якщо ви наймаєте няню для дитини, яка вже говорить, то дитина дасть вам зворотній зв'язок щодо того, як з нею поводиться няня. При цьому можна використати такий прийом – взяти набір іграшок, де є звірі, і попросити назвати, з ким асоціюється няня», — радить Ірина Костенко.

Обов'язково встановити камеру у домі. Це більше міра безпеки. Важливо навіть у двох містах.

Який вік необхідний для няні? Психолог акцентує на тому, що між дитиною та нянею повинен виникнути здоровий зв'язок. Наприклад, якщо брати у няні людину похилого віку, в якої вже є онуки, то на вашій дитині можливо реалізовуватиметься компенсаторна функція і дитину просто «залюблюватимуть». Цей зв'язок потім хворобливо розривається для самої дитини.

Няню, каже психолог, бажано брати, якщо у неї або такого ж віку дітки, як у вас, або старші. Важливо при цьому, щоб у самої няні було все добре в сім'ї та стосунках, щоб до вашої дитини вона приходила з позитивним настроєм.

Пошук ідеальної няні: де, як та які вимоги

Враховуючи це, мабуть, найскладніше для сучасної мами знайти тих самих ідеальних нянь. В Україні є ряд онлайн-сервісів, які допомагають з цим упоратись. Ми звернулись у Центр підготовки персоналу у сім'ї «Фрекен бок» та запитали, як мами шукають нянь та які вимоги висуваються до них.

«Найпопулярніша вимога у молодих батьків до новоспечених нянь, досвід, — каже нам Наталя з сервісу «Фрекен бок», — та освіта (педагогічна та можливо медична для маленьких дітей). Проте є й особливі вимоги, наприклад, знання іноземних мов, володіння методиками раннього розвитку, вміння водити машину. Загалом вимоги бувають різні, в залежності від самої сім'ї».

Юридичний договір, кажуть у сервісі, обов'язково варто заключати. Для цього необхідний паспорт та трудова книжка. Сервіс перевіряє відомості про майбутнього працівника та тримає все на контролі.

Няня повинна орієнтуватись у вікових особливостях розвитку дитини. На співбесіді це все видно: якщо працівник розповідає про те, як розвивати дитину, які навички повинні бути у будь-якому віці, то значить орієнтується.

«Працівник повинен бути обізнаним в особливостях розвитку дитини, щоб не тягнути дитину туди, де їй ще не час бути», — підсумовує Наталя.

Такі сервіси беруть на себе відповідальність за пошук та працевлаштування нянь та ретельно перевіряють інформацію. Звичайно, що остаточне рішення за молодими батьками, адже саме вони відповідають за безпеку маляти.

До речі, популярний сервіс, який часто радять блогери, — Coffe Nanny. Якщо раптом ви запланували романтичне побачення з чоловіком або влаштували вечірку, то у сервісі вам підберуть няню на годину та більше. Також можуть допомогти з нянею на постійну основу. 

Муніципальна няня: підводні камені державної послуги

Для молодих батьків наша країна приготувала нову соціальну функцію – муніципальна няня. Користуватись нею можна з січня 2019 року. При цьому молодій сім'ї компенсується щомісяця біля 1626 грн. Скористатися послугою можуть новоспечені батьки, чия дитина не досягла трирічного віку. За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, в державному бюджеті на ці цілі закладено 500 млн грн.

Що треба зробити, аби скористатися послугою: знайти няню самостійно і заключили з нею контракт. При цьому договір не обов'язково нотаріально завіряти.

Потім в управління соціального захисту потрібно подати такі документи:

  • заяву, 
  • свідоцтво про народження дитини, 
  • копію договору з нянею, 
  • копію сторінок паспортів тата і мами, 
  • а також документи про оплату послуг няні. 

Уже на цьому етапі у мам малюків виникає питання: а чи варто заради цієї суми оббивати пороги чиновницьких кабінетів, думаючи, на кого в цей час залишити малюка.

За такої системи няня повинна завести собі ФОП і при цьому сплачувати податки. Як зізнається нам у приватній розмові няня Олена, особисто їй не вигідно заключати договір та заводити ФОП. Вона вже три роки працює в одній сім'ї, де склались дружні стосунки та не вимагають формальностей. Олена припускає, що самостійно справитись із заповненням необхідної документації їй не вийде, тому доведеться звертатись до навченого спеціаліста. Натомість молода мама Ксенія заключила договір з нянею, де прописано все до деталей, на кшталт компенсації за вкрадений посуд. Проте, зізнається Ксенія, проконтролювати це вкрай важко.

Щоб отримати компенсацію за користування послугами муніципальної няні батьки кожного місяця до 5 числа повинні подати звітність про сплату рахунків в управління соціального захисту. Важливо! Документи варто подавати вчасно, адже бюрократична система нещадна і в разу подання чеків несвоєчасно, виплат просто не буде. Се ля ві.

Чи можна розірвати договір з соціальною нянею? Звісно. Зазвичай у договорі вказується термін його дії, якщо його припинили достроково, то про це так само необхідно в обов'язковому порядку повідомити відповідні органи.

Думка молодих матусь: чи варто заводити няню?

Молода та активна мама, член правління в Центрі перспективних ініціатив та досліджень Олександра Азархіна каже, що вийшла на роботу коли дитині було 4 місяці. Вона поділилась з нами своїм досвідом пошуку ідеальної няні.

"Це звичайна практика для ЄС чи США, але повний шок для України. Шукала через інтернет — сайт Ваша няня та … ОЛХ. 95% нянь відсіювалися на етапі телефонної розмови. Ти просто розумієш, що ви ціннісно знаходитесь в різних світах. Три няні спитали: "Чи хрещена дитина?", а одна з них навіть натякнула, що нехрещену дитину не зможуть відспівати. Звісно, що з такими нянями я навіть не зустрічалася. Ті няні, які пройшли телефонну співбесіду були запрошені на тестовий день — я платила за нього гроші, але попереджала, що це лише тест. Я в цей день була вдома і могла дивитися, як няня себе поводить із дитиною. Відсіяла няню, яка занадто сюсюкалася і няню, яка більший інтерес проявила до нашої кицьки, аніж до дитини. Перший місяць з нами працювала 45-річна няня з досвідом роботи в яслях та з дітками різного віку. Скоро ми зрозуміли, що дратуємо одна одну. Вона сильно нервувала, постійно ходила із сумними та переляканими очима. Це точно не те, що я хотіла для свого сина. На ОЛХ розмістила оголошення про пошук няні і поставила його на рекламу. Дзвінків було дуже багато, і що мене приємно здивувало — на відміну від спеціалізованих сайтів з пошуку нянь тут було багато молоді.

За телефонною розмовою мені сподобалася 20-річна дівчина. Коли прийшла на співбесіду я не намагалася завантажити питаннями, чи перевірити наскільки досвідчена, важливо було зрозуміти мотивацію та чи готова навчатися. Роль «злого поліцейського» грала моя мама, яка ставила більш практичні питання про розпорядок дня, про те що має вміти дитина на цей вік та які вправи слід робити. З цією нянею ми вже більше року, і здається, нам обом комфортно співпрацювати. Я це дійсно бачу як партнерство, адже їй ми довіряємо найцінніше. Зі смішного, у нашої няні є татуювання на руках та ногах, спочатку це викликало подив у сусідських мам та бабусів, але тепер коли вони бачить, як вона весело грає з Марко, на рівних з ним гуляє на майданчику та вчить його — не можуть нахвалити її. Мені це приємно, що нам із Анею вдалося зруйнувати парочку стереотипів: а) про молоду та недосвідчену няню, б) про зовнішній вигляд, який насправді в сто разів менш важливий, аніж її стосунки із дитиною.

Я також розглядала опцію няні-чоловіка, але, як це часто буває на нашому ринку, — такі няні значно дорожчі", — підсумувала Олександра. 

Вартість няні для дитини: чи дорого бути сучасною мамою?

На сайтах з підбору нянь вказують однакові ціни. Зазвичай, вартість вказується за добу. На різних сайтах варіюється від 70 грн/годину до 100 грн/годину. Няня зі стажем Олена каже нам, що загальноприйнятою ціною у Києві є саме 70 грн/г, проте в процесі діалогу можна досягти домовленостей, наприклад, якщо няня готуватиме їжу, то зарплата збільшується. На вихідні оплата за годину, до речі, збільшується.

На сайті Азбука семьи є градація: няня для новонародженого (від 80 грн/г), няня-вихователь (від 60 грн/г), няня для двійні (від 100 грн/г).

Якщо вважати, що в середньому у місяці 21 робочий день, а також за умов 7-годинного робочого дня, то то мінімальна зарплата няні на місяць становить 10290 грн, максимальна, припустимо, 14700 грн. Нагадаємо, що держава за програмою "муніципальна няня" відшкодовує 1626 грн

Бути сучасною мамою цікаво й весело, проте дуже складно, в принципі, як і все у цьому багатовимірному світі. Безпека та розвиток коштує дорого для дорослого, а для малюка — ще більш відповідально та дорожче.

17600

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: