fbpx
Сегодня
Событие 10:10 01 Июн 2018

Антисубботник хотели? Или всем мусора!

«Эй, активисты! Сколько можно убирать на толоках? Кто хочет разбрасывать мусор вместе с нами?», - под таким лозунгом в Мариинском парке 2 июня встречаются киевляне. Спросили организаторов, как дело дошло до такого не-формата (укр.)

Чуючи слово «Київ», про що людина думає в першу чергу? Столиця України, історичний центр, місце розміщення промисловості та торгівлі, місто архітектурних пам'яток і неймовірних ландшафтів – думок може бути безліч, і лише деякі з них будуть сповнені співчуття та бажання щось змінити.

ЧЕРЕЗ ЩО ЗБИРАЄМОСЯ?

Наразі Київ потерпає від багатьох екологічних проблем, включаючи забруднення повітря, водних та земельних ресурсів, однак те, що кожен може побачити неозброїним оком – сміття, переповнююче всі райони столиці. Згідно статистичних даних, кожен мешканець міста щорічно продукує приблизно 300 кілограм сміття. Тобто, майже 900 тисяч тон з усього населення Києва, і лише 10% відсотків потрапляє на переробку. «Сотні тисяч людей щоденно смітять в несанкціонованих місцях, — стверджує голова громадської екологічної організації «Друге життя» Сергій Волков. — Інфраструктура для утилізації та переробки всього цього поки що знаходиться на початковому етапі. Були якісь локальні проекти, але вони не вирішували проблему на системному рівні. Для налагодження системи потрібні кошти, а вони можуть з'явитися тільки за допомогою нового підходу».

ЧОМУ ЧАС СМІТИТИ?

Зазвичай активісти та організації намагаються впливати на громадськість та органи міського самоврядування шляхом прибирання міста, підписання петицій, висунення законопроектів з питань екології, проте який в цьому сенс, якщо уявлення переважної частини населення про роботу комунальних організацій та усвідомлення городянами власних дій не змінюється.

«Ми втомились прибирати. Прибираємо кожного року по декілька разів, але ми не можемо робити це постійно», — говорить голова ГО «Друге життя», пропонуючи «Антисуботник» як можливий засіб впливу на мешканців та контролюючі органи Києва. «Головна ідея акції – шанобливе ставлення до комунальних служб. Робота складна, вони не завжди встигають прибирати. Більшість людей смітить з розрахунку, мовляв, я плачу податки – за мною приберуть. Для вирішення цих труднощів ми власне й запропонували Антисуботник. Ми демонстративно вийдемо і будемо смітити, поводитися так, як це роблять багато людей. Подивимося, як будуть реагувати контролюючі органи. Звісно, ми попередимо комунальні служби і потім все приберемо!», — розповів організатор.

На яку реакцію розраховувати, як з боку перехожих, так і з боку міського самоврядування, та чи посприяє акція якимсь нововведенням, з впевненістю сказати ніхто не може, проте починати з чогось необхідно. Якщо тобі давно хотілося приєднатись до еко-руху – приходь 2 червня об 11:00 в Маріїнський парк і візьми участь у оригінальному флешмобі.

28
704

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: