fbpx
Сегодня
Обзор 08:50 27 Июн 2021

9 решений для малого бизнеса: от займа до подписки

Кросс-промоушн, помощь библиотек и надгробия в витринах — интересные способы поддержать микро-, малый и средний бизнес по всему миру (укр.)

English version here

Фото Unsplash

Пандемія коронавірусу змусила здригнутися бізнес будь-якого рівня, але найбільш чутливими до її викликів стали невеликі підприємства, особливо ті, які працюють у сфері туризму, ресторанного, готельного бізнесу, у галузі розваг, організації подій, секторах побутових послуг. Не тільки в Україні, а й у всьому світі малі підприємства опинилися в умовах сповільнення економічної активності та тотальної невизначеності. Результатом вимушеного простою стали величезні втрати доходів підприємців, причому деякі так і не змогли втриматися на плаву і просто припинили свою діяльність.

Мікро-, малі та середні підприємства (ММСП) — основа світової економіки, на них припадає дві третини зайнятості в усьому світі і від 80% до 90% зайнятості у країнах з низьким рівнем доходу. Щоб допомогти представникам малого бізнесу подолати коронавірусну кризу з мінімальними втратами, уряди розвинених країн почали оперативно впроваджувати програми підтримки. 

Державні "антишокові терапії" варіюються, однак в їх основу закладені схожі методи щодо надання додаткової фінансової допомоги, запобігання безробіттю, зменшення податкового тиску тощо. Серед заходів, включених в антикризові пакети, можна виділити пряму підтримку населення і бізнесу, податкові пільги, податкові канікули та інші податкові стимули, а також значне збільшення лімітів державних гарантій.

Українська держава ніби-то теж не залишила своїх малих підприємців напризволяще. За рік пандемії Урядом профінансовано 22,7 мільярди гривень за програмою "5—7—9" та 4,7 мільярди — за карантинними програмами. Було реалізовано три нові програми підтримки бізнесу під час посиленого карантину (допомога ФОПам і працівникам у розмірі 8 тисяч гривень, допомога роботодавцям, компенсація ЄСВ), звітує Мінекономіки. Впроваджені заходи допомогли лише частково, адже для України 2020 рік виявився надто складним і суперечливим, і застосовувані напрями і заходи соціально-економічної політики далеко не завжди були адекватні ризикам і викликам. 

Наприкінці минулого року Європейська Бізнес Асоціація провела дослідження настроїв малого бізнесу, щоб дізнатися, з якими думками та відчуттями він починатиме 2021 рік. За всю історію опитування з 2017 року, результати видалися найбільш песимістичними — погіршилися не тільки настрої підприємців, а й очікування на найближчі півроку. На думку переважної більшості власників малих підприємств, 8000 грн не змогли компенсувати збитки через карантин. 80% респондентів вважають поточну економічну ситуацію несприятливою для ведення бізнесу. Головні причини цьому — низька купівельна спроможність населення, вплив карантинних обмежень, податкове навантаження та фіскальний тиск. Тільки 14% підприємців написали, що не помітили впливу коронавірусу на їхню діяльність.

Однак фахівці вважають, менший розмір мікро- і малих підприємств дозволяє їм бути більш гнучкими і швидше адаптуватися до нових умов, які створив COVID-19. Вони можуть не тільки допомогти подолати економічну кризу, а й сприяти сильному і стійкому відновленню. Умови для швидкої адаптації малого бізнесу — додаткові та пролонговані державні програми, спільні проєкти з більш стабільним великим бізнесом, і, звісно ж, всебічна  підтримка з боку населення як основного споживача товарів та послуг, які пропонують ММСП. "Рубрика" зібрала 9 цікавих рішень, покликаних допомогти малому бізнесу, з усього світу, і склала інструкцію, як ми можемо допомогти українським підприємцям прямо зараз.

📌 Франція створить новий фонд на 3 мільярди євро для для виходу ММСП з кризи, спричиненої коронавірусом. Про це заявив на початку червня міністр фінансів Франції Бруно Ле Мер. Для кожного конкретного випадку фонд передбачає надання кредитів або вливань в акціонерний капітал, щоб підприємства, які були життєздатними до пандемії, але тепер мають проблеми, могли знову стати на ноги. Фонд є частиною серії нових заходів, які вміщують в себе прискорену реструктуризацію боргів малих фірм і надання фірмам більшого часу для виплати заборгованості по податках і внесків на заробітну плату.

євро гроші

📌 Північноамериканський Comerica Bank оголосив, що виділить 5 мільярдів доларів на кредитування малого бізнесу протягом наступних трьох років (2021-2023). Крім того, Comerica розширить програму RISE!, призначену для підтримки малого бізнесу, з безліччю ресурсів, а також фінансовою допомогою через громадські некомерційні організації та надасть особливі можливості для малих підприємств, що належать національним меншинам і жінкам.

пенсіонери

📌 Уряд Британської Колумбії (Канада) нещодавно оголосив про нову програму грантів, щоб допомогти малим підприємствам, які постраждали від пандемії, вести бізнес в Інтернеті. Програма Launch Online Grant Program надасть відповідним компаніям до 7500 доларів США на відкриття магазину електронної комерції або поліпшення існуючої платформи онлайн-продажів.

канада

📌 Рада Графства Кент (Велика Британія) для підтримки малого бізнесу об'єднує зусилля з місцевими бібліотеками. В рамках проєкту було виділено 627 245 фунтів стерлінгів на оснащення Кентського історико-бібліотечного центру як бізнес-центру і центру інтелектуальної власності. Його планується запустити під час Тижня бібліотек в жовтні. Мережа бізнес-центрів (BIPC) успішно працює в Британії вже три роки і має великий досвід підтримки людей з усіх верств суспільства у створенні, захисті і розвитку успішного бізнесу. За цей час завдяки мережі створено більше 12 000 нових підприємств та понад 7800 нових робочих місць. Ця доступна підтримка виявилася неоціненною для малого бізнесу під час пандемії Covid-19. У недавньому опитуванні 23% всіх користувачів BIPC заявили, що ця послуга допомогла їм набути впевненості і стійкості, щоб керувати своїм бізнесом в умовах пандемії. Тепер до мережі приєднаються і бібліотеки як надійні заклади з професійним персоналом, місія яких — з'єднувати людей з інформацією. 

9 рішень для малого бізнесу: від позики до підписки

📌 У 14-річного всесвітньовідомого сервісу онлайн покупок Shopify у 2020 році виручка зросла на 86%  до 2,9 мільярди доларів. На сьогоднішній день це найбільша інтернет-компанія, що займається розробкою програмного забезпечення для онлайн і роздрібних магазинів. Платформою Shopify користуються близько 1,7 мільйонів продавців, і вона пропонує різні послуги, від фінансування до платіжних послуг. Під час локдаунів платформа Shopify не тільки збагатилася сама, а і допомогла багатьом підприємцям зберегти або розпочати власний бізнес в сфері eCommerce. Закупівля товару, зберігання запасів і управління ними вимагають додаткових ресурсів, саме тому створення дропшиппінг-магазину на Shopify стало відмінним способом вести бізнес, не маючи товару в наявності. Цьогоріч компанія розширила свої пропозиції ще більше, додавши до них складські послуги, фулфілмент і кредити для малого бізнесу.

9 рішень для малого бізнесу: від позики до підписки

📌 У штаті Оклахома (США) на початку 2021 року запустили кампанію Sample Oklahomaпідписку з посилкою-сюрпризом, яка наповнена продуктами, які виробляють малі підприємці штата. Щомісяця передплатники отримуватимуть різний асортимент продуктів, які можуть статися у пригоді в побуті, на святах чи різноманітних подіях у будь-яку пору року. У кожній коробці є кілька зразків якісних товарів, завдяки яким покупці відкривають для себе місцеві продукти. У коробках є футболки, сумки, смаколики, засоби по догляду за шкірою, свічки і багато чого іншого. Якщо підписнику сподобався якийсь товар, він може замовити його вже безпосередньо у виробника. Підписка коштує 29 доларів на місяць і може бути скасована у будь-який час. Частина прибутку йде на користь місцевим некомерційним організаціям Оклахоми, наприклад, до мережі підтримки одиноких батьків. 

9 рішень для малого бізнесу: від позики до підписки

📌 У Вісконсині (США) представники малого бізнесу проявили творчий підхід, організувавши в соцмережах спільну рекламну кампанію, засновану на принципах перехресного просування. Крос-промоушн, у якому у рекламі одного продукту згадується продукт іншої компанії, допоміг вижити у скрутні часи більш ніж двум десяткам місцевих підприємств. Крім того, серед пропозицій для споживачів були безкоштовні пробні сервіси, такі як урок пілатесу чи сеанс у косметолога, різноманітні акції і льготи. Колаборація також дозволила підприємцям розширити коло знайомих і друзів і підняти свій бойовий дух у важкі часи COVID-19.

9 рішень для малого бізнесу: від позики до підписки

📌 Нестандартне рекламне рішення знайшли у Торонто (Канада) — тут власники фірм почали виставляти надгробки у своїх вітринах, щоб спонукати людей робити покупки. В рамках акції понад 400 підприємств розвісили у своїх вітринах плакати, схожі на надгробки, зі слоганом "Купіть час в Торонто". Кожен плакат включає назву магазину і дату його відкриття, в той час як дата його "смерті" залишається відкритою. Крім того, по всьому місту розміщено понад 100 рекламних бордів, а в Instagram створений спеціальний аккаунт, у якому розповідаються історії місцевих компаній. Кампанія також включає телевізійний ролик, у якому розповідаються історії деяких підприємств Торонто, які найбільше постраждали від кризи COVID-19.

9 рішень для малого бізнесу: від позики до підписки

📌 В Україні завдяки підтримці ЄС відкрито мережу бізнес-клінік, щоб допомогти українським малим та середнім підприємствам відреагувати на економічні виклики, спричинені пандемією коронавірусу. Бізнес-клініки функціонуватимуть протягом шести місяців, пропонуючи широкий спектр переважно безкоштовних онлайн-послуг, серед яких — короткі індивідуальні та групові консультації, вебінари, тренінги та форуми, ваучери на поглиблені бізнес-консультації. Крім того, окремі заявники, які пройшли відбір, отримають ваучер на 30 000 грн для поглибленого консультування. Це означає, що експерти працюватимуть з тією чи іншою компанією індивідуально для вирішення її конкретних завдань та підвищення продуктивності. Перші COVID-19 бізнес-клініки в Івано-Франківську, Харкові, Вінниці, Дніпрі, Чернігові та Миколаєві вже активно працюють.

Як може допомогти українським малим підприємствам кожен з нас

9 рішень для малого бізнесу: від позики до підписки

Фото Unsplash

  1. Змінюйте мислення. Поставьте малий місцевий бізнес на чільне місце у своєму списку покупок. Часто малі підприємства можуть пропонувати унікальні продукти (на відміну від серійного виробництва), більш особисте ставлення і уважне відношення до клієнтів у порівнянні з великими корпораціями.
  2. Поділіться з друзями. Не варто недооцінювати силу сарафанного радіо. Розкажіть своїм друзям, членам сім'ї і колегам про свої улюблені малі підприємства і запропонуйте скористатися їхніми послугами. Це стане не тільки ключем до успіху у відновленні малого бізнесу, а й запорукою його майбутнього зростання. А ті, хто поряд з вами, в свою чергу, отримають можливість придбати відмінні продукти з відмінним обслуговуванням. 
  3. Пишіть відгуки в інтернеті. Замість того, щоб просто стежити за вашими улюбленими майстрами, магазинчиками, кафе і перукарнями, поділіться ними зі своїми френдами та фоловерами в соціальних мережах. Якщо у вас стався особливо приємний візит або покупка, опишіть їх і обов'язково позначте компанію тегами. Багато людей спромагаються залишити відгук тільки в тому випадку, якщо послуга чи товар їх не задовольнили, але навіть коротенький позитивний відгук компанії, яка зробила все можливе, щоб вас не розчарувати, допомагає більше, ніж ви можете собі уявити — зрештою саме так невеликі бренди знаходять для себе основну кількість нових клієнтів.

Залишити у минулому звичну тактику доведеться і самим ММСП.

Експерти називають п'ять бізнес-тенденцій і змін, на які слід звернути увагу:

  1. Дистанційна робота стане нормою.

Під час наступу COVID-19 з'ясувалося, що в цій новій парадигмі можна працювати, через що ця модель залишиться з нами і надалі. Звісно, коли мова йде про спільну роботу чи безпосередній контакт з клієнтом, віддалена робота може бути складним завданням, але більшість дистанційних співробітників цінують гнучкість, яку забезпечує їм робота з дому. Крім того, віддалена робота означає менші накладні витрати. Відсутність офісного приміщення, за яке потрібно платити, дозволяє накопичити заощадження або реінвестувати гроші назад у бізнес, оновивши своє програмне забезпечення або розширивши свій цифровий маркетинг.

  1. Цифровізація прискориться.

Багато компаній минулого року були змушені оцифрувати свої операції і послуги для обслуговування клієнтів, але планка буде ще вищою в 2021 році. Перехід в онлайн це вже не просто хороша ідея, буквально необхідність, стверджують маркетологи. Наразі 85% споживачів роблять покупки в інтернеті і, згідно з опитуваннями, вони очікують, що у 2021 році компанії не тільки збільшать присутність у всесвітній мережі, а й зроблять цифрову взаємодію безперешкодною. Це особливо актуально для мілленіалів і представників покоління Z, більшість з яких віддають перевагу зручності, а не бренду. При цьому вкрай важливо діяти відповідно до менталітету, орієнтованого на цифрові технології, і пропонувати варіанти: різні види доставки, віртуальні послуги, зручний сайт та мобільний додаток, розширення можливості особистих платежів, включивши в них цифрові гаманці, такі як ApplePay тощо.

  1. Співчуття — золотий стандарт.

Після стресу і невизначеності 2020 року споживачі шукають більше, ніж просто якісні продукти і послуги від бізнесу — вони шукають співчуття і розуміння. Потрібно перестати бачити в клієнті гаманець і нарешті розгледіти в ньому людину. Емпатія, емоційний зв'язок з клієнтом — єдиний спосіб виживання і процвітання бізнесу майбутнього. Налагодження зв'язку означає прояв співчуття, а прояв співчуття зводиться до задоволення потреб і страхів клієнтів. Для цього, можливо, доведеться адаптувати свої продукти або послуги, переглянути політику обслуговування клієнтів або використовувати більш співчутливий тон в маркетингових матеріалах.

  1. Фінансовий фокус зміститься зі зростання на прибутковість.

Раніше у власників навіть невеликого бізнесу був апетит, щоб братися за проєкти, які не одразу приносили позитивну рентабельність інвестицій. Тепер через значне схуднення "фінансової подушки" або ж, взагалі, її відсутність, на перший план виходить оптимізація наявних процесів. Така фінансова трансформація може допомогти знизити витрати і зберегти стабільний грошовий потік. Щоб залишатися гнучким і прибутковим, можливо, доведеться скоротити кількість проєктів і зосередитися тільки на тих послугах та продуктах, що приносять найбільший прибуток.

  1. Гарна новина — все більше споживачів будуть віддавати перевагу бізнесу, який поряд.

Однією з основних тенденцій з моменту початку пандемії стало прагнення людей підтримувати малий бізнес і економічний ріст у своєму регіоні. Наразі більше половини споживачів вважають за краще купувати у малого бізнесу, ніж у великих корпораціях, усвідомивши свою здатність змінювати місцеву економіку. Власникам бізнесу для одержання вигоди з цієї тенденції необхідно інвестувати в місцевий маркетинг і розвиток суспільства. Крім збільшення присутності в соціальних мережах за допомогою місцевих хештегів та груп, варто подумати і про те, щоб зробити пожертвування у місцеві справи, брати участь у волонтерських проєктах та громадських заходах.

12285

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: