eРубрика

7 советов, как распознать мошенников в Интернете

Покупки в Інтернеті − це можливість в один клік замовити річ і швидко її отримати. Однак, попри переваги, онлайн-шопінг має декілька мінусів. Один з них − шахрайство.

Війна, зачинені через повітряні тривоги ТРЦ лише посилюють бажання людей купувати товари в Інтернеті. Проте популярністю онлайн-покупок можуть скористатися і шахраї. За даними OLX, після початку вторгнення кількість звернень до служби з повідомленнями про обман впала у 3 рази у порівнянні з даними за 2021 рік. Однак сьогодні їхня кількість зростає.

Як злодії обманюють українців в Інтернеті, та чи можна від цього убезпечитися? Зібрали 7 найпоширеніших видів шахрайства та методів їм протистояти. 

1. Фішинг 

Чи надсилав вам коли-небудь продавець посилання на маркетплейс через сторонній месенджер? Вітаємо, є висока ймовірність, що він перевів вас на сайт-підробку. Він схожий на оригінальну сторінку, проте може мати незначні відмінності: зайву літеру в посиланні, інший елемент дизайну тощо. 

Завдання шахраїв − змусити покупця ввести банківські дані у спеціальну форму на «сайті», після чого ті переказують кошти з його рахунку на свій. Шахраї користуються шансом, що покупець погано розуміється на сервісі, та надсилають фейкове посилання на оплату. У результаті покупець залишається без свого замовлення й усіх коштів на карті. 

Як убезпечитися?

📌 Перша і головна порада − не можна переходити за сторонніми посиланнями та покидати інтернет-магазин. Інформація про угоду зберігається на самих платформах з продажів; туди приходять і всі повідомлення та оформлення угоди.

📌 Завжди перевіряйте сайт, на якому здійснюється угода. 

📌 Якщо продавець вимагає ввести у сторонню форму тризначний CVV-код − це шахраї. Єдине, чим можна ділитися під час угоди, — 16-значним номером картки та вашими ПІБ. 

2. Переказ коштів 

Шахраї змушують користувачів платформ переказати їм кошти через емоційний тиск. Одна зі схем − видати себе за покупців товару і, заговорюючи зуби, змусити продавця переказати кошти з власного рахунку. 

Інший спосіб − маніпуляція сервісами, що унеможливлюють крадіжку коштів. Наприклад, під час користування сервісом «OLX Доставка». Шахраї наполягають на тому, що угода скасувалася, а тому необхідно повторно ввести дані картки, щоб повернути власні кошти.

Як убезпечитися?

📌 Якщо «покупець» товару вимагає все робити швидко, тисне, що угода термінова, − сміливо відмовляйтеся від неї. 

📌 Не надсилайте кошти незнайомцям.

📌 Зазвичай у додаткових сервісах не стаються збої, після яких треба повторно вводити дані. Якщо товар не надсилають, кошти покупцю зараховуються автоматично.

3. Нереальна квартира 

Одним з поширених методів шахрайства є оренда квартир. Шахраї публікують фото квартир з інших сайтів, видаючи себе за їхніх власників. Орендар надсилає передплату за винаймання житла, після чого шахрай зникає і не відповідає на повідомлення. 

Така ж махінації з передплатою існують у разі довгострокової оренди: шахраї вимагають надіслати завдаток ще до перегляду помешкання.

Як убезпечитися?

📌 Перевіряйте фотографії квартир через пошук зображень у Google. Якщо фото крадене, ви побачите його на інших сайтах.

📌 Ставте під сумнів оголошення, в яких на фото занадто красивий ремонт (особливо якщо ціна йому не відповідає).

📌 Оцінюйте розмір фото. Якщо у галереї одна світлина менша за іншу − вірогідно, ви переглядаєте шахрайське оголошення.

📌 Уникайте бронювань з передплатою.

📌 Попросіть документи або додаткову інформацію про квартиру, яка б могла підтвердити, що оголошення публікує її власник. 

4. Низькі ціни 

Шахраї публікують оголошення з продажем товарів за заниженою вартістю. Це може бути техніка, гаджет чи та ж таки квартира. 

Як убезпечитися?

📌 Перевіряйте вартість товару на профільних сайтах. Якщо ціна значно нижча за середню на ринку − перед вами шахраї.

📌 Уважно читайте опис товару. Якщо товар новий, а ціна низька − це теж обман.

5. Товар підроблений або не працює

Ще одна схема − надіслати покупцеві бракований товар, або товар нижчої якості. Шахраї сподіваються, що на пошті покупець не перевірить товар належним чином або ж не помітить підробку. 

Як убезпечитися?

📌 Детально перевіряйте товар у поштовому відділені. Якщо помітили несправність, відмовтесь від покупки.

📌 Користуйтеся додатковими сервісами від платформ з онлайн-продажів, які гарантують безпечну оплату за надісланий поштою товар.

6. Призи та виграші 

Одна із популярних афер в Інтернеті − фіктивні розіграші призів. Людина через пошту або у месенджерах отримує повідомлення про виграш крутих призів або великих сум грошей. У деяких випадках їх буцімто розсилають від імені платформ з онлайн-продажів. 

Як убезпечитися?

📌 Не відкривайте подібні повідомлення, тим більше сумнівні посилання всередині них.

📌 Перевіряйте адресанта. Будь-які розіграші відбуваються тільки на офіційних сторінках маркетплейсів.

7. Граматичні помилки

Шахрайські повідомлення часто написані з помилками, оскільки реальні продавці піклуються про контент та грамотність тексту.

Як убезпечитися?

📌 Звертайте увагу на текст − опис та заголовки. Замало інформації та неграмотність у написах свідчать про шахрайство.

Що робити у випадку, коли ви натрапили на шахрая?

Перший крок − заблокувати шахрая, натиснувши на кнопку «Поскаржитися» під оголошенням. Далі необхідно написати у службу підтримки зі скриншотами листування, контактними даними шахрая, чеком або іншим підтвердженням оплати. Команди платформ з продажів борються із шахраями, тому небезпечний акаунт заблокують.

Якщо ви оплатили товар, зробили передоплату або не отримали його зовсім, тоді необхідно написати заяву в поліцію

У будь-якому разі варто бути пильними й намагатись не допускати ошуканства. Щось викликало сумнів? Краще не погоджуйтесь на угоду. Інформаційна грамотність та правила користування онлайн-платформами з продажу допоможуть здійснювати покупки в Інтернеті безпечно й комфортно. 

Пошейрити
Опубліковано автором
Богдан Петришин
Теги: Интернет Кибератака Кибербезопасность Технологии кібер кібербулінг

Свіжі дописи

  • Экорубрика

Зеленое восстановление Украины: перспективы и препятствия во время войны. Слушай англоязычный подкаст «Рубрики»

В новом выпуске подкаста «Рубрика» пригласила трех известных спикеров рассказать о «зеленом» восстановлении Украины как… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Кейсы

Секреты успешного партнерства: как привлекать международных благотворителей к восстановлению инфраструктуры

“Рубрика” рассказывает об опыте Черниговщины и Иванковской громады в Киевской области Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Полезности

Как приготовить спаржу: рецепты, лайфхаки и все о продукте

Сезон спаржи начался! Но поскольку этот продукт еще относительно новый для нас, не у всех… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Экорубрика

Экостанция «Супий»: место, где каждый может стать исследователем

Свой загородный дом Евгений Довгалюк превратил в научный хаб для общественных ученых. Здесь занимаются бердвотчингом,… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • Что происходит

Ukraine at Eurovision: top 5 best performances

Relive the magic of Eurovision with Rubryka's countdown of Ukraine's top 5 performances, showcasing a… Читати більше

Tuesday May 7th, 2024
  • eРубрика

Виртуальная представительница МИД Виктория Ши: необходимость военного времени или способ отвлечь внимание?

Первого мая Министерство иностранных дел опубликовало приветственное слово новой консульской представительницы. Ею оказалось цифровое лицо… Читати більше

Monday May 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.