fbpx
Сегодня
Куда пойти 09:01 03 Янв 2019

«Не Пинчуком» единым. 5 уютных галерей Киева

Почему бы не начать год с приятного культурного шока? Выбирайте арт-пространство на свой вкус и развивайтесь (укр.).

Виставка «А4, Кулькова ручка» у столичній KARAS Gallery триває до 24 січня. Деталі — у тексті. Фото з відкритих джерел

Січень цілком справедливо вважають найбільш ледачим місяцем року. Воно й недивно, адже нескінченні застілля, перегляди улюблених фільмів і теревені в родинному колі абсолютно не спонукають до активного відпочинку чи жадібного засвоєння знань. Та й у самому місті в період від Різдва до Різдва культурне життя радше не вирує, а розмірено булькає, мов глінтвейн у казанку з якоїсь крамнички на Подолі. Однак якщо ви не є поціновувачем мистецтва художнього лежання чи просто втомилися від перформансів колядників, пропоную разом здійснити неординарну прогулянку. Ми неквапливо (як справжні естети) зазирнемо в декілька галерей сучасного (і не дуже) мистецтва, пошукаємо нові інстаграмні місця та просто погріємось (урешті-решт, зима на дворі, навіщо вештатися?). Отож, куди піти, якщо «Пінчук» набрид?

Центр сучасного мистецтва М17 (вул. Антоновича, 102-104)

Центр сучасного мистецтва М17 відкрився ще в 2010 році, однак назвати його одним з найтуристичніших місць столиці поки що не можна. Це додає галереї певного шарму та елітарності. До того ж, не доведеться довго стояти в черзі, або потрапити всередину. Вхід до М17 коштує 100 гривень, для пільгових категорій – 70.

З 15 грудня 2018 і до 6 квітня 2019 року у центрі розміщується експозиція «Авангард: у пошуках четвертого виміру». Вона присвячена філософії та історії становлення цього, без перебільшень, революційного напрямку в мистецтві. У двох залах розміщуються картини Богомазова, Бурлюка, Петрицького, Екстера та Родченка, а у внутрішньому дворі відвідувачів приголомшує мурал, що являє собою мапу світового авангардизму.

Крім того, зараз у М17 функціонує масштабна аудіовізуальна інсталяція, присвячена всесвітньо відомим представникам даного напряму. Тільки уявіть: навколо вас оживають герої полотен Мунка, Модельяні, Кандінського, Малевича та Шиле. Вона буквально снують перед носом у здивованого глядача, спілкуються між собою, розлітаються на малесенькі деталі, щоб потім знову зібратися в єдину композицію. Відеоряд супроводжується коротким і простим описом творчого шляху художників, тож після перегляду цього майже 40-хвилинного гайду ви точно зможете відрізнити експресіоністів від імпресіоністів. Важливо, що попри всю примхливість і складність самої ідеї авангардного мистецтва, спосіб її репрезентації максимально інтерактивний, ненав'язивий і навіть розважальний. Тут хочеться блукати й розглядати, пити смачну каву (між іншим, у центрі є кав'ярня з досить демократичними цінами) і без кінця фотографувати все нові сюжети, що калейдоскопічно змінюють одне одного.

А що, власне й треба у вільний січневий день, як не дива, краси і трохи яскравих кольорів?

Художня галерея «Митець» (вул. Велика Васильківська, 12)

Художня галерея «Митець»

Набридло домовлятися про зустріч із друзями біля «Маку на ЛТ»? До вашої уваги художня галерея «Митець», що притаїлася неподалік від входу до станції метро «Площа Льва Толстого». Одна з найстаріших у столиці, вона слугувала майданчиком для мистецьких експериментів видатних вітчизняних художників різних епох. З 24 грудня  тут розміщується скульптурна експозиція до 100-річчя з дня народження Анастасії Ковриги-Косаревської – знаного українського педагога та митця епохи соціалістичного реалізму. Переважна більшість представлених робіт – це екскурс у радянське минуле, трудові будні пролетаріату та сподівання повоєнних поколінь, пов'язані з ними. Однак мова йде не тільки про усталені мотиви «працівник та колгоспниця». Тут і глибоко філософські та концептуальні скульптури, над змістом яких приємно та цікаво розмірковувати.

Любителі кераміки можуть придбати все необхідне для створення власних шедеврів у магазині при галереї. Вхід до «Митця» безкоштовний.

А ми з вами опиняємось на Андріївському узвозі. Славу українського Монпарнасу він зажив не лише стихійними виставками місцевих художників під відкритим небом. На квадратний метр наймальовничішої вулиці столиці припадає по декілька галерей. І всі вони по-своєму цікаві, затишні та подекуди, таємничі.

Галерея «Триптих» (вул. Андріївський узвіз, 34)

Галерея Триптих

У «Триптиха», що причаївся біля Андріївської церкви, довга та славетна історія. Відкритий ще в 1988 році він став першою приватною галереєю столиці. За період свого існування вона змінювала адресу та логотипи, однак ніколи – концепцію. Тут завжди присутній вітчизняний колорит, однак рішуче немає місця для шароварщини та провінційного несмаку. Яскравим доказом цьому є нинішня експозиція «Килим» молодої української художниці Наталії Корф-Іванюк (виставка триває з 14 грудня до 21 січня).

Хоча в сучасному мистецтві таке трапляється дуже рідко, назва повністю відповідає змісту. Тут дійсно на стінах висять килими. Точніше, їх стилізовані та переосмислені проекції, що відображають прадавні уявлення нашого народу про суть і природу речей. Як зазначає сама авторка, зімітовані на полотнах килими – це історія, зафіксована в символах та знаках. Тому якщо на містичному Подолі вам захочеться трошки міфологічних мотивів і фото на тлі «ковра» — завітайте до «Триптиха» та насолоджуйтесь. Вхід вільний.

Галерея FLURANET (вул. Андріївський узвіз, 22б)

Галерея FLURANET

Безтурботно гуляти містом і раптом провалитися в невідомий вимір? Легко. Узвіз 22б, і перед вами у декількох темних кімнатах постане цілий фантасмагоричний світ незвіданих тварин, рослин і духів. Галерея «FLURANET» позиціонує себе як психоделічний арт-простір. На картини можна дивитися в 3D-окулярах. У постійно змінному освітленні полотна ніби оживають. Відповідна музика миттєво вводить у приємний трансовий стан. Крім того, при галереї відкритий сувенірний магазин, де можна придбати тематичні одяг, аксесуари та листівки.

Так  що інтрига фільму «Фантастичні звірі та де їх шукати» зникає. Вони причаїлися в самому серці столиці і гостинно запрошують вас у свій таємничий світ (цілком безкоштовно, між іншим).

KARAS Gallery (вул. Андріївський узвіз, 22а)

Як ви уже зрозуміли, жарт про концентрацію галерей на квадратний метр – це не такий уже й жарт. Дійсно, тільки ми перевели дух після астральних пригод, а на нас у сусідньому вході уже чекає нова порція прекрасного. З 22 грудня (і до 24 січня!) у галереї «Карась» стартував проект «А4, Кулькова ручка». Від підлоги і до стелі все тут завішано найрізноманітнішими сюжетами, починаючи від портретів Булгакова, Мерк'юрі й Сєнцова та закінчуючи гостросоціальною сатирою і всілякими абстракціями, які кожний студент може намалювати на невимовно «цікавій» парі. Тут і крихітні мінімалістичні ескізи, і повномасштабні репродукції всесвітньо відомих полотен. Хоча сама галерея – це всього дві затишні кімнатки, розмаїття форм, ідей, технік та історій змусить навіть найвибагливішого естета «зависнути» там надовго.

Узагалі, «Карась» — досить велика риба в українському арт-бізнесі. Галерея була створена в 1995 і з тих пір тут завжди можна спостерігати точний та акуратний зріз розвитку сучасного українського мистецтва. Табличка при вході, що закликає до толерантності й уміння сприймати відмінну точку зору, свідчить про прагнення контакту з відвідувачем і готовність захищати інтереси митця. Вхід також безкоштовний.

Надзвичайно приємно наголосити, що галереї, про які йшла мова, — то лише крапля в бурхливому морі київського культурного життя. Однак і цей скромний список демонструє, який широкий спектр дозвілля до послуг усіх тих, для кого новорічні свята не привід впадати у сплячку. Мистецтво в усіх сенсах поряд, вона доступніше та зрозуміліше, ніж будь-коли. Головним елементом успішного знайомства залишається тільки готовність пізнавати та сприймати щось нове та незвідане.

21762

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: