fbpx
Сегодня
Здоровье 12:58 02 Окт 2018

Благими намерениями... 5 угрожающих трендов в отношении к еде

Проверьте, не описали ли ваш неоднозначный восторг специалисты (укр.).

У світі постійно зростає увага до їжі. Немало людей обирають усвідомлений підхід до харчування. Книги з порадами про вживання їжі стають бестселерами. Та чи не перетворюється гонитва за здоровим харчуванням на нав'язливу ідею?

Поки у світі зростає популярність нових харчових трендів, хтось об'єднується з однодумцями та влаштовує незвичайні гастротури, а дехто впадає у крайнощі і страждає від психологічних та харчових розладів.

Фудді

Термін "фудді" викликає дуже багато суперечок. Ті, хто називають себе фудді, цим пишаються. Їх об'єднує те, що вони вважають себе поціновувачами їжі, багато про неї говорять та вважають їжу своїм хоббі. На відміну від них, люди, які працюють у сфері кулінарії, вважають, що фудді – це люди, які хибно думають, що дуже добре розуміються на їжі.

Для фудді існують окремі сайти знайомств, компанії розробляють бізнес-стратегії для того, щоб створювати орієнтовану на фудді рекламу. Для прихильників цього напрямку важливо часто їсти у кафе та ресторанах, знаходити нові незвичайні заклади харчування, культивувати їжу та постійно викладати фото їжі у соцмережі.

Фудді – це люди, які сприймають процес харчування як певний ритуал і пригоду. Термін з'явився у 1980-х. У межах спільноти людей, які вживають цей термін, «foodie» є синонімом знань та особливих смаків. Таких людей обвинувачують у тому, що вони можуть багато розповідати про те, що вони щойно з'їли, проте вони не надають значення тому, смачно їм було чи ні. Першочерговим для фудді є процес культивування їжі.

Цікавість до фудді почала зростати наприкінці 2006, тоді у гугл трендах цей запит займав одне з перших місць.

Орторексия

Орторексія

Однією з проблем стала нервова орторексія. Люди, які нею страждають, потрапляють у полон надзвичайно критичного ставлення до їжі. Вони не просто поділяють продукти на корисні та шкідливі. Гонитва за здоровою їжею, приготованою відповідно до низки правил, стає важливішою за інші інтереси та справи. Нав'язливе бажання вживати виключно здорову їжу примушує людей відмовлятися від походів до закладів громадського харчування. Проблема в тому, що вони обов'язково повинні знати, звідки взяли продукти, як їх зберігали, на яких дощечках різали, як саме готували і тому подібне.

Орторексія викликає невроз та психологічну залежність від суворих обмежень у харчуванні. Це призводить до того, що люди суворо обмежують себе у їжі. Навіть відчуваючи голод, вони не вживатимуть їжі, яка має хоча б одну негативну характеристику з їх списку. Задоволення від їжі більше не відіграє ролі.

Люди не усвідомлюють, що вони хворі. Навіть навпаки. Вони схильні звинувачувати тих, хто має у своєму раціоні солодощі, каву, алкоголь, продукти з глютеном, крохмалем, дріжджами чи консервантами, також вони не припускають вживання солоного та жирного. Якщо раптом хворі на орторексію з'їдять хоча б щось із забороненого списку, то починають відчувати провину і можуть впасти у депресію.

Наразі орторексія не входить до переліку офіційних діагнозів, проте медики використовують це поняття під час встановлення причин психологічних проблем та розладів харчування.

Компульсивне переїдання

Здавалося б, ну хто не грішить переїданням час від часу? Однак, йдеться про нав'язливий стан, коли людина з'їдає гігантські порції, незважаючи на відсутність голоду. Це призводить до страждань, як фізичних, так і моральних. Хвороба характеризується тим, що людина не може зупинити бажання їсти допоки їй не стане зле. Їдять такі люди зазвичай дуже швидко і часто наодинці, адже їм соромно за себе. Попри це, вони не відчувають задоволення від процесу споживання їжі. Психологічний стан постійно погіршується: зростає відчуття провини та відрази до себе.

Рідко у таких розладів харчової поведінки є біологічні причини. Наприклад, коли мозок людини не отримує сигналів про голод та ситість через хворобу гіпоталамуса. Як правило, компульсивне переїдання — це психологічна проблема. Дехто вживає багато їжі для боротьби зі стресом і , як наслідок, лише поглиблює його. Імпульсивна поведінка та депресії теж призводять до виникнення хвороби. Проблема полягає не у відсутності сили волі та самодисципліни, тому що причини розладу — психогенні. Вилікуватися від такої залежності можна, якщо лікування відбувається комплексно і під наглядом психологів та інших спеціалістів.

Cupcake

Дранкорексія

Хворі на дранкорексію свідомо привчають свій організм до алкоголю. Такі розлади пов'язані зі страхом зайвої ваги. Дуже часто до категорію ризику потрапляють підлітки, які незадоволені свою зовнішністю. Вони хибно вважають, що алкоголь менш калорійний за їжу і тому обирають його замість повноцінного харчування. Проте на зміну приходить інша проблема: виникає залежність від алкоголю.

Аллотріофагія

Хвороба характеризується вживанням нехарчових речовин. Наприклад, це притаманно вагітним жінкам, які відчувають гостру потребу з'їсти вапно чи крейду. Інколи такі бажання свідчать про нестачу в організмі певного вітаміну чи мікроелементу. Однак, часто аллотріофагія притаманна людям, які хворі на шизофринію, аутизм, розумову відсталість тощо. Такі люди відчувають непереборне бажання їсти землю, клей, глину та багато інших речовин. Тож, це радше психологічний розлад, що стосується харчової поведінки.

Висновок

Гастрономічні вподобання можуть дивувати своєю незвичністю. Тренди на нові харчові звички постійно змінюються, у світі з'являються особливі підходи до вживання їжі. Все більше людей змінюють свої погляди на харчування, створюють власні так звані ритуали та церемонії.

Проте, у гонитві за здоровим харчуванням теж потрібно знати міру. Медичні експерти постійно наголошують, що, перш за все, потрібно звернути увагу на раціон: він повинен бути збалансованим, а харчування — регулярним. Увага до їжі не повинна призводити до нав'язливих станів та доводити людину до крайнощів.

27
5814

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: