fbpx
Сегодня
How-To 13:52 28 Ноя 2018

Как нестандартно приготовить кофе: 5 альтернативных способов

Сварить в турке, растворимый или пакетике. Еще кофеварка в помощь, если есть. Знаете только такие нехитрые приемы сделать себе кофе? И теряетесь от незнакомых терминов в кафе? Мы поможем в них разобраться, и, оказывается, большинство из них можно приготовить дома (укр.).

Кемекс

Що це: кемекс вигадав хімік Пітер Шлюбом у 1941 році, який поєднав хімічну колбу і лабораторну склянку-воронку. У 1944 році кемекс визнали предметом мистецтва і розмістили у Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку.

Для того, щоб кава мала правильний м'який смак, потрібно дотримуватися пропорцій та часу, виділеного на приготування. Також дуже важливо, щоб кава була правильного помолу.

У кемексі найкраще розкривають свої смакові якості кислі сорти кави. Окрім того, краще використовувати моносорти кавових зерен, а не суміші.

кофе

Як приготувати вдома: Перш за все, знадобляться спеціальні паперові фільтри. Фільтр потрібно скласти таким чином, щоб утворилася воронка і вставити його у верхню частину колби.

Потім фільтр полити невеликою кількістю гарячої води, щоб він намок. Вода не повинна перевищувати температуру 94°C. Таким чином, фільтр отримає потрібну форму і усуне запаху паперу у приготованій каві. Після того, як вода опуститься на дно колби, її потрібно вилити через носик кемекса, і більше вона не знадобиться.

Потім 30 грамів кави середнього помолу насипати у фільтр і залити її 60 мл води. Вода повинна стекти у колбу за 60 секунд. Після цього потрібно повільно протягом 2 хвилин 20 секунд заливати ще 460 мл води у центр фільтра. Уся вода повинна стекти на дно колби за 4 хвилини. Час є надзвичайно важливим у такому способі приготування кави, адже від цього залежить її смак. Якщо 4 хвилини замало, то це свідчить про те, що кава була надто грубого помолу.

Далі необхідно вийняти фільтр, а каву у кемексі повільно перемішати. Одразу після цього напій готовий до вживання.

Сифон або Габет

Що це: Сифон створили у середині 19 століття і спосіб приготування кави у ньому — один з найдавніших. Принцип його роботи не такий складний, як може здатися на перший погляд. У нижній колбі воду нагрівають газовим чи спиртовим пальником. Таким чином виділяється пара у верхню колбу, де розташований фільтр з кавою. Після затухання вогню, кава повільно стікає донизу.

кофе
Як приготувати вдома: У нижню колбу потрібно налити 500 мл холодної або теплої води. У верхню колбу спочатку треба встановити фільтр: спеціальною пружиною зачепити за скляну трубку для того, щоб він більш щільно прилягав. Далі необхідно насипати у фільтр 50 г дрібно меленої кави. Запалити пальник для того, щоб вода нагрілася і випарувалася. Погасивши пальник, зачекати поки напій стече і буде готовим до вживання.

Харіо / пуровер / V60

Що це: Спосіб приготування кави дуже схожий на кемекс, однак, тут використовується не скляна колба, а спеціальна воронка. Пуровер, харіо, V60 — це назва одно й того ж способу приготування кави."Харіо" походить від назви японської компанії, яка виготовляє обладнання для цього способу приготування кави. "Пуровер" (англ. pour over) означає "лити зверху". "V60" називається так, через вигляд посудини, у якій готують каву: вона схожа на латинську букву V і кут між стінками дорівнює 60°.

Для цього способу приготування кави також знадобляться ваги та кавомолка.

кофе
Як приготувати вдома: Спочатку потрібно закип'ятити в 2 рази більше води, ніж порція кави, яку плануєте приготувати. Тобто для 200 мл готового напою знадобиться 400 мл води. Вона повинна бути температурою 92-95°С.

Каву краще використовувати свіжозмелену й грубого помолу.  Для кожних 100 мл готового напою потрібно використовувати 7-9 г кави. Тобто для 200 мл готового напою потрібно 18 г меленої кави.

Потім необхідно взяти посудину для кави, зверху встановити воронку і поставити на вагу. Для однієї порції кави можна використовувати одразу кружку.  У воронку потрібно поставити фільтр і полити його невеликою кількістю гарячої води, після цього її вилити.

Каву насипати у фільтр і повільно налити вдвічі більше води. У нашому випадку для 18 г кави потрібно 36 мл води. Через 40 секунд потрібно вилити протягом 2 хвилин воду, що залишилася. Після цього каву можна пити.

Френчпрес

Що це: Френчпрес вигадали у Франції у 19 столітті. Пізніше його вдосконалили і він набув широкого використання для приготування не лише кави, а й чаю.

Якість френчпресу відіграє значну роль. Важливо, щоб усі елементи конструкції щільно прилягали один до одного. Також бажано, щоб скло було термостійким, а залізні деталі — з нержавіючого металу.

Приготована у френчпресі кава має більш природній та м'який смак. Каву потрібно використовувати грубого помолу. Якщо вона буде дрібною, то залишатиметься осад, що надасть каві гіркого смаку.

кава

Як приготувати вдома: Спочатку потрібно закип'ятити фільтровану воду. Для однієї чашки кави знадобиться 200 мл води та 20 г свіжозмеленої кави.

Каву необхідно засипати у френчпрес та залити невеликою кількістю гарячої води у 2 рази більше, ніж кави та перемішати. Через 30 секунд потрібно долити усю воду та залишити усе на 4 хвилини. Потім повільно опустити поршень та одразу налити каву у чашки, щоб вона не стала гіркою.

Аеропрес

Що це: Аеропрес вигадав президент компанії Aerobie Inc. Алан Адлер у 2005 році. Принцип роботи нагадує шприц: за допомогою вужчого циліндра напій витискається крізь ширший. Приготована у ньому кава дуже схожа на еспресо, у ній немає гіркоти та кислого присмаку.

кофе

Як приготувати вдома: Для приготування 1 чашки кави знадобиться 400 мл гарячої води та 15 г кави грубого помолу. Спочатку потрібно встановити фільтр у спеціальну кришку та приєднати її до колби. Потім аеропрес потрібно поставити кришкою донизу на пусту кружку чи іншу посудину.  Далі половину воду пропустити через аеропрес, щоб нагріти колби та промити фільтр.

Потім потрібно насипати каву у колбу та рівномірно її розподілити. Далі протягом 20 секунд залити близько 50 мл гарячої води, а після цього перемішати і долити всю воду. Після цього треба вставити поршень та протягом 15 секунд рівномірно натискати на нього. Через декілька хвилин кава готова до вживання.

14121

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: