fbpx
Сегодня
Актуально 17:16 29 Ноя 2018

Как вести себя во время военного положения: 5 советов и развенчание фейков

Гайд для всех гражданских украинцев (укр.)

В основе - иллюстрация японской художницы Нацумэ

Воєнний стан в Україні вже розміняв свої перші дні і, як показує практика, кінець світу від цього не наступив.

Долар не піднявся до 40+ (хоча на чорному ринку намагаються користуватися ситуацією), сірників в магазинах вистачає, люди продовжують гуляти вечорами, банкова система не зупинила роботу, з потягів нікого не знімають і майно не чіпають.

На жаль, подібні казочки-лякалочки з подачі російської пропаганди та деяких «зацікавлених» політичних сил у самій Україні всіляко намагаються зробити з воєнного стану ідеологічний важіль для впливу на українців. І в окремих випадках їм це вдається. Чого вартують фейкові SMS-повідомлення, запущені Росією від імені начебто нашого Міністерство оборони, які закликають мешканців прикордонних областей України прибути до військових частин.

Або ж масові повідомлення з лячними чутками про воєнний стан, які останніми днями блукають шкільними коридорами та оселями учнів шкіл, серед батьків.

При тому, що Міністерство освіти та науки Україні офіційно заявило про те, що запровадження воєнного стану в 10 областях України жодним чином не впливає на роботу шкіл.

На щастя за останні 5 років українці стали більш обізнані у питаннях фейків та ворожих інформаційних атак, тож багато хто намагається розвінчувати існуючі міфи про жахи воєнного стану. А дехто – навіть підходить к питанню з почуттям гумору. Такою є запущена в мережі акція «Love is…», яка показує позитивні моменти воєнного стану на противагу паніці

«Рубрика» підготувала свої поради, як сьогодні не піддаватися нав'язаному психозу і бути «готовими на всяк випадок».

1. Вивчити питання

Паніка – це наслідок страху, а страх часто викликає через те, що людина не має необхідних знань чи інформації.

Тож, перш за все необхідно розібратися в питанні. Варто розуміти, що воєнний стан вводиться через загрозу російського вторгнення та потрібен для того, аби військові мали можливість краще підготуватись до ефективної протидії супротивника у разі чого.

При цьому Президент України Петро Порошенко наголошує, що після запровадження воєнного стану не будуть застосовуватися жодні обмеження конституційних прав, бо запровадження воєнного стану має превентивний характер, щоб не допустити ескалації з боку РФ. І життя цивільних українців він максимально не зачіпає.

Більше про особливості введеного воєнного стану читайте за посиланням.

Важливо! Довіряйте лише тій інформації, яку надають офіційні джерела. Не поширюйте факти, не підтверджені офіційними спікерами уповноважених органів влади.

2. Тримати документи під рукою

Паспорт України

Хоча вплив воєнного стану на повсякденне життя українців мінімальний, але деякі правила мешканцям Вінницької, Луганської, Донецької, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Чернігівської, Херсонської, Запорізької областей все ж варто виконувати.

І, перш за все, — мати при собі документи, що засвідчують особу. Ви маєте бути готові до перевірок документів, речей і транспорту.

3. Не лякатися людей у формі

Воєнний стан передбачає збільшення кількості військових на території його розповсюдження. Тож вам варто звикати до великої кількості людей у формі на вулицях вашого міста / селища.

Пам'ятайте, що завдання цих людей – захищати нас у разі наземної агресії Росії, і вони підпорядковуються дуже суворим правилам. Ніякої загрози для цивільних українські військові не несуть.

4. Уникати масових скупчень людей

Мешканцям 10-ти українських областей наразі краще уникати масових акцій, пікетів чи мітингів із залученням значної кількості людей.

Варто розуміти, що у регіонах, де вводиться воєнний стан, вірогідність провокацій з боку агресора значно зростає.

5. Підготувати «екстрену валізу» / «екстрений рюкзак»

екстрена валіза

Екстрена валіза – це міцний і зручний рюкзак від 25 літрів і більше, що містить необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, інструментів, засобів індивідуального захисту та продуктів харчування.

Саме поняття з'явилося під час Корейської війни, коли американським військовим потрібно було швидко змінювати дислокацію. Однак сьогодні така екстрена валіза не завадить й цивільним українцям навіть і без воєнного стану у країні. Тому що екстрена валіза може знадобитися і під час природних катаклізмів, і стихійних лих, і пожеж, і в багатьох інших надзвичайних ситуаціях.

Київська міська державна адміністрація(КМДА) підготувала актуальну пам'ятку для киян. Там йдеться про те, як правильно зібрати екстрену валізу і що в неї покласти.

Загальні правила

  • Рюкзак має бути міцним та зручним. Добре мати рюкзак з «підвалом» (нижнім клапаном)
  • Всі речі повинні бути новими (періодично поновлюваними) і не використовуватись у повсякденному житті.
  • Вантаж у рюкзаку треба укладати рівномірно.
  • Загальна вага «екстреної валізи» не повинна перевищувати 50 кілограмів (потрібно розуміти, у разі чого рюкзак треба буде нести на собі невідомо яку відстань).

екстрена валіза

Що покласти?

  • копії важливих документів в поліетиленовій упаковці. Заздалегідь зробіть копії всіх важливих документів − паспорта, автомобільних прав, документів на нерухомість, автомобіль і т.д. Документи треба укладати так, щоб у разі необхідності їх можна було швидко дістати. Також візьміть кілька фотографій рідних і близьких;
  • кредитні картки та готівку;
  • дублікати ключів від будинку і машини;
  • карту місцевості, а також інформацію про спосіб зв'язку і зустрічі в умовленому місці зустрічі вашої родини;
  • невеликий радіоприймач з можливістю прийому в УКХ і БМ діапазоні та елементи живлення до нього;
  • ліхтарик і запасні елементи живлення до нього, сірники (бажано туристичні), запальничка, свічки;
  • водонепроникні компас і годинник;
  • багатофункціональний інструмент, що включає лезо ножа, шило, пилку, викрутку, ножиці тощо;
  • ніж, сокира, сигнальні засоби – свисток, фальшфеєр і т.д.;
  • декілька пакетів для сміття об'ємом 120 літрів. Може замінити намет або тент, якщо розрізати;
  • рулон широкого скотчу;
  • упаковка презервативів. Презерватив, за необхідності, може використовуватись для захисту від вологи сірників та запальничок, у якості джгута для зупинки кровотечі, надійного закупорювання ємкостей від комах та піску, перенесення води;
  • шнур синтетичний 4-5 мм, близько 20 м;
  • блокнот і олівець;
  • нитки та голки;
  • аптечка першої допомоги. До складу аптечки обов'язково повинні входити: бинти, лейкопластир, вата, йод, активоване вугілля (інтоксикація), парацетамол (жарознижувальний), пенталгін (знеболююче), супрастин (алергія), імодиум (діарея), фталазол (шлункова інфекція), альбуцид (краплі для очей), жгут, шприци тощо; ліки що ви приймаєте (мінімум на тиждень) з описом способу застосування та дози; рецепти; прізвища та мобільні телефони ваших лікарів;
  • одяг: комплект нижньої білизни (2 пари), шкарпетки бавовняні (2 пари) і вовняні, запасні штани, сорочка або кофта, плащ-дощовик, в'язана шапочка, рукавички, шарф, зручне, надійне взуття;
  • міні-палатка, поліуретановий килимок, спальник (якщо дозволяє місце);
  • засоби гігієни: зубна щітка і зубна паста, невеликий шматок мила, рушник, туалетний папір, кілька упаковок одноразових сухих та вологих серветок, кілька носових хусток, засоби інтимної гігієни, бритву, манікюрний набір;
  • приналежності для дітей;
  • посуд (краще металевий): казанок, фляга, ложка, кружка;
  • запас їжі на кілька днів – все, що можна їсти без попередньої обробки і не займає багато місця, довго зберігається, наприклад: висококалорійні солодощі (чорний шоколад (з горіхами), жменю льодяників), набір продуктів (тушонка, галети, суп-пакети, м'ясні та рибні консерви), якщо дозволяє місце – крупа перлова, гречана, рис довгозерний, макарони, вермішель, сухі овочеві напівфабрикати, горілка, спирт питний;
  • запас питної води на 1-2 дні, який треба періодично оновлювати (вода не повинна бути застояною).

Важливо! У літніх людей, інвалідів та дітей є особливі потреби, тож це варто враховувати. За необхідності, цей список доповнюється і коригується.

ТОП фейків про воєнний стан

фейк

Воєнний стан в Україні – це назавжди.

Стаття 7 закону про правовий режим воєнного стану дуже однозначно стверджує, що цей стан припиняється після закінчення строку, на який його введено. Автоматичного продовження режиму воєнного стану не буває. Щоразу президенту потрібно звертатися до парламенту.

Відповідно до указу президента, воєнний стан триватиме 30 днів, тобто до 27 грудня.

Вводиться комендантська година, і взагалі краще сидіти вдома

Комендантської години наразі не вводять. Школи, дитячі садочки лікарні, підприємства тощо працюватимуть в звичайному режимі, на роботу і навчання ходити все ще потрібно. Тож  байдикувати не вийде 🙂

Усі – на загальну мобілізацію

Мобілізацію поки що ніхто не проводить. У воєнкомах вас поки що не чекають, з потягів до лав ЗСУ нікого не знімають.

Припиняться соціальні виплати у регіонах з воєнним станом

Не припинять. Органи соціального захисту працюватимуть у штатному режимі, «Укрпошта» та Ощадбанк підтвердили, що на їхню роботу зміна стану не вплине.

З'являться проблеми з роботою банків

Голова Національного банку Яків Смолій заявив, що банківські відділення та офіси будуть працювати у звичайному режимі. Топ-менеджери українських банків уже підтвердили, що готові забезпечити для українців безперебійне проведення платежів, інкасації та поповнення банкоматів і терміналів готівкою.

Теоретично можуть блокуватися окремі рахунки, але на загальну роботу системи це вплинути не має.

Не працюватиме мобільний зв'язок

"Велика трійка" мобільних операторів – Київстар, Vodafone Україна і lifecell – готові до роботи в умовах воєнного стану. Про це заявили в прес-службах компаній.

3653

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: