fbpx
Сегодня
Здоров'я 09:00 15 Ноя 2018

Говорите, безвреден? 5 мифов о курении кальяна

К Международному дню отказа от курения - «ликбез» о кальянах (укр.)

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щороку від вживання тютюну у світі гинуть понад 5 мільйонів людей. І до 2030 року ця цифра може зрости до 8 мільйонів. В Україні ж тютюн щороку забирає життя 85 тисяч людей.

«Рубрика» вже спілкувалася з виконавчою директоркою ГО "Життя" – організації №1 в Україні у боротьбі з тютюнової пандемією – про вплив паління на здоров'я людини і загальну ситуацію з палінням сигарет в Україні і, особливо, серед молоді.

Однак, окрім сигарет, негативний вплив на здоров'я людини має ще й паління кальяну. За даними МОЗ, в Україні понад 2% дорослих є активними курцями кальяну. Крім того, серед людей віком від 14 до 34 років, які взагалі не є курцями, близько половини хоча б раз пробували курити кальян.

До Міжнародного дня відмови від паління, який традиційно відзначають в третій четвер листопада, ми підготували матеріал, який руйнує міф про «безпечність» паління кальяну.

Міф №1. Куріння кальяну не шкідливе

Сьогодні кальян є неодмінним атрибутом багатьох розважальних закладів, і в українському суспільстві розповсюджена думка, що періодичне куріння кальяну або абсолютно не шкідливе, або має незначну шкоду для здоров'я, тому що відбувається фільтрація диму через воду у чаші пристрою.

Це – перший і найбільш розповсюджений міф. У Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) підкреслюють, що кальянний дим, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсичні речовини, що можуть викликати онкологічні, серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання.

Професор медицини коледжу клініки Mayo Clinic Річард Д. Гарт у своєму дослідженні довів, що тютюн не є менш токсичним у трубці кальяну, а вода у кальяні не фільтрує шкідливі складники тютюнового диму. Фактично, курці кальяну можуть вдихати більше тютюнового диму за курців цигарок, зважаючи на ту кількість диму, що вони вдихають за один сеанс куріння, який може тривати годину.

кальян

Міф № 2. Куріння кальяну є менш шкідливим, аніж куріння цигарок

Дослідження останніх 5 років вщент зруйнували цей міф. Зокрема одне з останніх, яке було представлене на зустрічі Американської кардіологічної асоціації, вкотре підтвердило, що паління кальяну становить небезпеку для серцево-судинної системи.

Дослідниця Мері Резк-Ханна зі своєю командою провели експеримент. Вони оглянули 30 людей з середнім віком 26 років до і після того, як вони покурили кальян, і порівняли ефекти від куріння кальяну з ефектами від куріння сигарет. Результат виявився наступним. Рівні монооксиду вуглецю були в 9-10 разів вище при курінні кальяну з нагрітим вугіллям, ніж в кальяні з електронним підігрівом або звичайному палінні сигарет. Рівні нікотину були однаково високими у всіх випадках куріння. Отже, куріння кальяну може погіршити функціонування кровоносних судин так само, як куріння сигарет.

Крім того, факт збільшення ризику захворіти на рак через куріння кальянів підтверджує і ВООЗ. В організації  підкреслюють: заяви щодо нешкідливості кальянів у порівнянні із сигаретами є маркетологічними вигадками. Куріння кальянів та електронних сигарет у збільшує ризик виникнення онкологічних та серцево-судинних захворювань, чоловічого безпліддя, проблем із психікою тощо.

Міф №3. Паління кальяну і цигарок однаково шкідливі

Це твердження також є своєрідним міфом. Шкоду організму приносить і те, й те, однак разове паління кальяну значно шкідливіше, ніж разове паління цигарок. МОЗ України підкреслює: люди, які вживають кальян, отримують в десятки разів більше токсичних і канцерогенних речовин, ніж під час куріння сигарет. Вони вдихають велику дозу чадного газу, який спричиняє нестачу кисню в організмі – гіпоксію.

Так, за даними ВООЗ, 1 година куріння кальяну дорівнює 100 викуреним сигаретам. А для людей, які зазвичай взагалі не вживають тютюн, така доза тютюнового диму ще більше руйнуючим чином впливає на організм.

Міф №4. Електронний кальян – не сигарети, тож його можна палити де завгодно

Аж ні, друзі. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.  Згідно українського законодавства кальяни та електронні сигарети прирівнюються до звичайних цигарок, і їхнє вживання є обмеженим у ліфтах, лікарнях, ресторанах, зупинках громадського транспорту, на території навчальних закладів та дитячих майданчиків, у під'їздах житлових будинків, у підземних переходах тощо.

Куріння кальянів у громадських місцях, включно із ресторанами, заборонено ще з 2012 року. Проте за результатами громадського моніторингу, кальян продовжують курити фактично у кожному п'ятому кафе, барі та ресторані.

Порушників закону чекає штраф. Для юридичних осіб – від 1000 до 10 000 грн, а для фізичних осіб – від 51 до 170 грн.

Наразі МОЗ просуває законопроект №4030а, прийняття якого дозволить Держпродспоживслужбі здійснювати перевірки у громадських місцях за фактом звернення громадян.

кальян

Міф №5. В Україні неможливо притягнути курців до відповідальності за куріння в заборонених місцях

У держави немає механізмів, поліція погано працює, порушників ніхто не карає… У більшості ці твердження є виправдуванням власної бездіяльності.

Механізм притягнення  до відповідальності курців-порушників є. Зрозуміло, що поліція не може бути у всіх куточках міста одночасно, і зафіксувати усіх курців-порушників. І саме тому необхідна активність українських громадян, яких цінують своє право на чисте повітря і здоров'я.

Як притягнути курців або адміністрацію громадського місця до відповідальності – дивіться в інфографіці 

кальян

До речі, Департамент захисту споживачів Держпроспоживслужби має окремий відділ контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства. Тож ви маєте право захистити себе від тютюнового диму в будь-якому закладі громадського харчування, написавши скаргу.

Під час написання скарги необхідно вказати назву закладу, його адресу та юридичну особу суб'єкта господарювання. Цю інформацію можна знайти у фіскальному чеку.

Скаргу можна надіслати на електронну адресу: [email protected], або відправити або поштою на адресу Держпродспоживслужби: вул. Б. Грінченка, 1, м. Київ, 01001.

Зразок скарги можна завантажити ТУТ. 

9048

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: