fbpx
Сегодня
Небайдужа 18:55 13 Ноя 2019

5 феминистских фильмов

Что посмотреть неравнодушным к правам женщин (укр.)

Фото: unsplash.com

Що таке феміністичне кіно? Це, в першу чергу, ті фільми, у центрі яких — жінки та їхні історії. Якщо говорити ширше, то це фільми, в основі яких як мінімум не лежить сексизм та гендерна нерівність; у яких жінки — самодостатні персонажі, а не фігури-планети, що обертаються навколо героя-сонця. Усе вигадали до нас, і у 1985 році американська карикатуристка Елісон Бекдел створила тест на гендерну упередженість у художніх творах. Вона би сказала, що феміністичний фільм — це той, у якому є принаймні дві жіночі персонажки, які розмовлють між собою про щось, крім чоловіків. Фільми, які я хочу запропонувати вам у цій невеличкій добірці, блискуче проходять цей тест. А ще з ними можна гарно провести вечір і не здригатися щоразу, коли чергова дівчина Блискучого Головного Героя з'являється на екрані, щоби зіграти суто декоративну роль.

1. "Коханці Кафе де Флор", режисер Ілан Дюран Коен, Франція

Біографічний фільм, у центрі якого — Сімона де Бовуар та її життя. Становлення відомої на весь світ феміністки, її шлях до освіти та викладання, які вона мала виборювати для себе, перемагаючи упередження як чоловіків, так і жінок у її житті, стосунки з Жан-Полем Сартром, її робота. Із біографічними творами є така особливість: ти завжди знаєш, до чого все веде, і чим усе закінчиться. Глядача важко здивувати сюжетними поворотами — історія вже все розказала. Та з іншого боку, вони можуть розкрити цю історію так, що одразу відчуваєш: усе це було, усе це було насправді, із живими людьми. Якщо ви хочете відчути Сімону де Бовуар, то цей фільм точно для вас.

Коханці Кафе де Флор

 2. "Фріда", режисерка Джулі Таймор, США

Ще одна біографічна картина, яка розповідає про життя відомої мексиканської художниці, Фріди Кало. Свого часу фільм було номіновано на 28 кіно-премій (в тому числі і за найкращу жіночу роль — номінація для Сальми Хаєк), а здобув він чотири (2 Оскари, одна нагорода BAFTA, один Золотий Глобус і одна нагорода на Венеційському кінофестивалі). Усе це гучно говорить про якість і потужність фільму. Починаючи від аварії, у якій Фріда отримала величезну кількість травм і яка змінила її життя назавжди, фільм зображає те, як жінка боролася з хворобою та болем, як почала писати картини і в них віднаходити себе знов і знов, як раптом ці картини принесли їй успіх. В історії Фріди багато трагізму, але і дуже багато сили духу та життєствердності — не випадково вона надихає жінок по всьому світу і до сьогодні. Сама ж Фріда Кало з відомої художниці за останні десятиліття перетворилася ще і на символ феміністичного руху. Добірка феміністичних фільмів без цього блискучого фільму не була би повною.

Фріда фільм

3. "Посмішка Мони Лізи", режисер Майк Ньюел, США

Цей фільм, знятий на основі роману "Найкращі роки міс Джін Броуді" авторства Мюріел Спарк, — це просто маніфест фемінізму у кіно-формі. Головна героїня (роль якої виконує Джулія Робертс) — викладачка історії мистецтва на ім'я Кетрін Вотсон у престижній жіночій школі, яка на своїх уроках говорить зі своїми ученицями також і про те, що вони всі мають повірити у свої сили, і що кожна з них зможе побудувати свою кар'єру та власне незалежне майбутнє. Кетрін палко розділяє ідеї фемінізму і відкриває їх перед своїми ученицями. Сестринство, солідарність, дружба, довіра серед жінок — цей фільм про них.

Посмішка Мони Лізи

4. "Відважна", режисери Марк Ендрюс, Бренда Чемпмен, Стів Пурсел, США

Серед анімаційних фільмів останнім часом усе більше з'являється справді феміністичних картин. "Відважна" — одна з найбільш яскравих. Принцеса з хоробрим серцем та відчайдушною вдачею Меріда втікає з дому, коли королівські батьки влаштовують змагання за її руку між синами лордів, адже майбутня королева, на погляд матері Меріди, не зможе правити без короля. Дівчина хоче, щоб її матір змінила свої погляди і для цього звертається до відьми. Але магія має свої наслідки — і Меріда повинна буде дати їм раду сама. Те, що для дівчат з'являється все більше сильних рольових моделей у мультфільмах, — чудово. А надто чудово те, що ніхто ніколи не є надто дорослим для них.

Відважна

5. "Велика маленька брехня", режисер Жан-Марк Валлі, США

Гучний телесеріал, який продюсує Різ Візерспун, знятий за мотивами роману Ліян Моріарті, має фантастичний акторський склад, саундтрек, візуальну складову, сюжет і вісім нагород Еммі. Чотири жінки, чотири подруги, чотири сім'ї, діти, стосунки, чоловіки, кар'єри, гроші — нудьгувати не доведеться. Серіал гостро ставить питання насильства і того, як його часто замовчують, залишають за закритими дверима, і як далеко і глибоко його наслідки пробираються до життів жертв та близьких їм людей. Різ Візерспун — одна з продюсерів телесеріалу — неодноразово наголошувала, що картини, які вона береться продюсувати, повинні мати в собі глибоких персонажок, розказувати історії жінок, зосереджуватися на них. "Велика маленька брехня" — чудовий приклад такого твору.

Велика маленька брехня

14658

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: