fbpx
Сегодня
Экорубрика 16:23 27 Дек 2019

10 экологических инициатив в Верховной Раде 2019 года: что меняется

Зміни, які переживає клімат усього світу, України зокрема, викликає глибоке стурбовання. Світ переживає справжній еко-бум, пов'язаний із забрудненням навколишнього середовища, який вимагає реакції державних органів влади. 

Саме тому «РУБРИКА» вивчила, які закони Верховна Рада 9 скликання проголосувала у другому читанні, які прийняла за основу, а є навіть ті, які просто потрапили поки що на розгляд Комітету Ради. Також надамо вам пояснення щодо того, чому 2020 рік повинен стати Роком сталого розвитку. 

🗂️ Законопроєкти, прийняті у другому читанні та в цілому

Видобуток бурштину 

Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину» (№2240) прийнятий у другому читанні. Він сприятиме виходу з тіні даної галузі та передбачає кримінальну відповідальність за незаконний видобуток.

Закон передбачає, що:

  • регулюється процес виділення землі під видобуток бурштину
  • вводиться сувора відповідальність за недотримання вимог рекультивації землі та обов'язок компенсації понесених втрат
  • запроваджується єдиний дозвіл на розвідку з правом видобування строком на 5 років на ділянки до 10 га із визначенням початкової вартості продажу на аукціоні
  • прибирається низка дублюючих та архаїчних погоджень (зокрема, гірничий відвід, та дозвіл на зняття родючого шару)

Моніторинг парникових газів

Законопроєкт «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» (№0875) проголосували у другому читанні і в цілому. 

Закон передбачає, що:

  • визначаються правові та організаційні засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів; визначюється компетенції органів державної влади у цьому питанні
  • українське законодавство врегульовується до європейського
  • запроваджується адміністративна відповідальність у вигляді штрафів з метою посилення охорони громадських відносин у сфері моніторингу, звітності та верифікації, а також запобігання і припинення правопорушень у цій сфері

Ринок електричної енергії

Прийнято за основу проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» (№2233). 

Законом передбачено: 

  • законодавчо врегулювати механізм виконання спеціальних обов'язків із купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом
  • недопущення неконтрольованого зростання цін на електричну енергію внаслідок відсутності ефективної конкуренції
  • забезпечення теплопостачання споживачів в опалювальний період шляхом врегулювання питання роботи ТЕЦ в новому ринку електричної енергії

Посилення контролю за речовинами, що руйнують озоновий шар 

Законопроєкт №0874 про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази спрямований на виконання зобов'язань України за Монреальським протоколом про речовини, що руйнують озоновий шар. 

Закон передбачає, що: 

  • українське законодавство адаптується до законодавства ЄС
  • введуть штрафи на посадових осіб від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян
  • визначать повноваження центральних органів виконавчої влади та встановлять основні вимоги до суб'єктів господарювання
  • узгодять процедуру виведення з обігу контрольованих речовин та товарів, що їх містять
  • з'являться вимоги щодо сертифікації персоналу та відповідного маркування обладнання
  • визначать порядки імпорту, експорту контрольованих речовин та товарів, що їх місять, а також поводження з відходами, що містять ці речовини

Заборона на вирубку ялицево-букових лісів у Карпатах

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт №0873 про введення заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону. 

Законом передбачено:  

  • заборона на проведення суцільних рубок у гірських ялицево-букових деревостанах, суцільних рубок головного користування та будь-яких інших суцільних рубок у високогірних лісах, у лісах у лавинонебезпечних та селенебезпечних басейнах та в берегозахисних ділянках лісу в Карпатському регіоні України. 

Законом не передбачена розробка суцільних буреломів і вітровалів, а також пошкоджених хворобами та шкідниками насаджень.

Зазначимо, що екологи заявили, що під виглядом збереження лісів Рада спростила вирубку Карпат.

Поводження з радіоактивними відходами

Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами» № 0913.   

Закон забезпечить те, що Україна дотримуватиметься принципів безпеки та міжнародно визнаних норм.

🗂️ Законопроєкти, прийняті за основу 

Зменшення забруднення атмосферного повітря 

Законопроєкт 2296 «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання несприятливому впливу забруднення повітряного середовища на здоров'я населення» прийнято за основу. Закон передбачає те, що:

  • забороняється підвищувати рівень шуму під час руху автомобільного транспорту в населених пунктах
  • працюватимуть над зменшенням забруднення атмосферного повітря
  • запровадять часове обмеження руху великовагових транспортних засобів територією густонаселених міст (з чисельністю населення понад 250 тис. осіб), щоб зменщити кількість викидів від машин такого виду

Закон для України важливий, адже сприятиме зниженню рівня забруднення атмосферного повітря та шуму у містах із значною кількістю населення.

#ПакетНЕпотрібен: боротьба з мікропластиком

Законопроєкт № 2051-1 про обмеження обігу пластикових пакетів на території України прийняли за основу цього року. Заборона вводиться з 1 січня 2022 року.

Законом передбачена заборона:

  • пластикових пакетів, товщиною до 50 мкм
  • оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів

У Міністерстві енергетики та охорони довкілля кажуть, що це важливо для України та світу загалом, тому що поліетиленові пакети забруднюють ґрунти, ліси, річки та моря, 1 млн. птахів та 100 тис. тварин щороку помирають від пакетів, плутаючи їх з їжею,  всього близько 6% від загального числа пакетів переробляються – решта роками лежить на сміттєзвалищах або ще гірше – серед природи.

🗂️ Законопроєкти, які потрапили на розгляд Комітету Ради, тобто розглядатимуться наступного 2020 року

Відновлювальна енергетика

Законопроєктом 2543 вносяться зміни до декількох законів України. Передбачається:

  • запровадити добровільний механізм реструктуризації договору  купівлі-продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом, який передбачатиме застосування понижуючого коефіцієнту «зеленого» тарифу з одночасним подовженням терміну застосування «зеленого» тарифу до 15 років від дати введення об'єкта електроенергетик в експлуатацію. 

Такий механізм також застосовуються для тих об'єктів, які введені в експлуатацію з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року.  

Справа у тому, що цей законопроєкт не підтримує Міністерство енергетики та захисту довкілля України, адже, на думку міністерства, відновлювальна енергетика повинна стати доступною для кінцевого споживача. Натомість в результаті прийняття закону необґрунтовано підвищаться тарифи для кінцевих споживачів та відповідні негативні наслідки для економіки Україні або ж неможливість виконання зобов'язань перед інвесторами у відновлювану енергетику.

Тим часом Європейська Бізнес Асоціація позитивно сприйняла прийняття закону, адже він дозволить залучити близько 4 млрд євро у нові генеруючі потужності України.

2020 рік в Україні: Рік сталого розвитку

Таку тезу та занепокоєння зміною клімату обговорювали на парламентських слуханнях у Верховній Раді ще в листопаді. 

Серед пріоритетів на 2020 рік для розвитку системи охорони навколишнього середовища запропонували: 

  • створення екоінспекції. На думку міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля, така структура має відповідати за всі питання контролю, моніторингу, стежити за екологічними показниками та порушниками
  • врегулювання питань видобутку бурштину
  • проведення національної інвентаризації лісів
  • законопроект про державний екологічний контроль, який враховуватиме всі вимоги Угоди про асоціацію з ЄС
  • якісне доопрацювання рамкового закону про управління відходами
  • секторальні законопроекти, які також зареєстровані в парламенті, це закони про батарейки, акумулятори, відходи електронного, електричного обладнання тощо. 

З позитиву у темі охорони довкілля у наступному році в державному бюджеті закладено 435 млн грн на охорону навколишнього середовища. Це на 44 млн грн більше, ніж  виділялось торік. 

8022

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: