fbpx
Сегодня
PR 11:16 05 Июн 2024

Що таке варикоз: симптоми та лікування

Варикоз — це одне з найпоширеніших захворювань судин. Деякі помилково сприймають варикоз на ногах в якості незначного косметичного дефекту. Проте його наслідки можуть бути руйнівними для здоровʼя: починаючи від виразок та закінчуючи підвищеним ризиком інфаркту. Тож саме час дізнатись, що являє собою ця хвороба. А також про те, які існують ліки від варикозу та якими симптомами вона супроводжується. Це і багато інших корисних деталей — далі.

Що таке варикоз

Кров рухається до серця по венах. Щоб запобігти зворотному потоку крові, в організмі передбачені клапани. Однак внаслідок різних факторів (наприклад, віку, вагітності, травми, ожиріння) відбувається порушення в їх роботі. Через це утворюється застій крові, зростає тиск на стінки судин і вени розширюються. Це і є варикозне розширення вен. В зоні ризику цього захворювання — люди віком від 30-40 років і вище. Характерно, що захворювання значно частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків.

Швидкість та зручність — головні ознаки доставки ліків у інтернет-аптеці eTabletka. Тоді як очевидний симптом варикозної хвороби — помітні розширені вени на ногах. Але він не завжди проявляється як початковий. Неочевидними хвороби ознаками є:

  • больові відчуття в ногах після тривалого сидіння або стояння,
  • наявність набряків і виразок,
  • спазми литкових мʼязів (як правило, вночі),
  • набуття шкірою синього чи темно-фіолетового відтінку,
  • печіння та свербіння шкіри,
  • судинні зірочки на шкірі,
  • відчуття тиску всередині ніг тощо.

При появі хоча б одного із цих симптомів — зверніться до флеболога. Своєчасність допоможе запобігти ускладненням і зробить лікування ефективним.

Стадії варикозу

Лікування варикозу будується навколо стадії захворювання. Всього виділяють 6 стадій:

0. Візуальні ознаки захворювання відсутні. Проте наявні такі симптоми варикозу, як біль в ногах, втомлюваність та спазми.

1. Проявляються помітно розширені вени. На шкірі можуть сформуватись т.зв. судинні зірочки та проявитись дрібні вени.

2. Зʼявляються набряки, особливо в ділянці щиколоток. Вени істотно збільшуються, оскільки навантаження на них зростає.

3. Такі ознаки, як набряки, біль, спазми та венозні виразки, із періодичних стають постійними.

4. Шкіра починає товщати та ущільнюватись. До цього додається зміна кольору, лущення та сухість шкіри.

5. У звʼязку з неналежним кровопостачанням зʼявляються трофічні виразки. Вони швидко загоюються, залишаючи помітні рубці. Водночас інші симптоми (наприклад, больові відчуття, свербіння, втома) істотно загострюються й стають безперервними.

6. Повторна поява трофічних виразок, які не загоюються і викликають інфекцію та загрозу життю пацієнта. Лікування на цій стадії варикозу практично неможливе.

Лікування варикозу

Без належного лікування варикозне розширення може призводити до негативних наслідків для здоровʼя. Ба більше — інвалідності та навіть смерті. Тому важливо вчасно звернутись до лікаря.

Лікування на початкових стадіях включає носіння компресійної білизни. Завдяки їй можна покращити кровообіг та зменшити набряк. Також застосовуються і медикаментозне лікування, спрямоване на полегшення симптомів. Наприклад, мазь від варикозу зі зволожуючим ефектом можуть зменшити лущення та сухість шкіри. Препарати з антикоагулянтів здатні покращувати кровообіг. А протизапальні засоби допоможуть зменшити біль та набряклість. Разом тим, зазначимо, що найефективніша мазь від варикозу — це та, яка призначена лікарем-флебологом. Самолікування цієї хвороби може лише нашкодити здоровʼю.

На пізніх стадіях, крім медикаментів, можуть бути застосовані спеціальні процедури із хірургічним втручанням. Наприклад, флебектомія — видалення вен, уражених варикозом, через невеликі розрізи на шкірі. Чи склеротерапія — введення спеціального розчину у розширену вену з метою її закриття та зменшення розширення. Існують й інші методики, покликані полегшити симптоми захворювання та поліпшити кровообіг.

Лікування варикозної хвороби ґрунтується не лише на вживанні лікарських засобів і хірургічному втручанні. Воно має супроводжуватись зміною способу життя, регулярними медоглядами, відмовою від шкідливих звичок, дотриманням здорового харчування, фізичною активністю тощо. Варикоз неможливо вилікувати остаточно, але йому можна запобігти та протистояти!

Що таке варикоз: симптоми та лікування

На правах реклами

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: