fbpx
Сегодня
PR 20:21 27 Май 2024

8 правил догляду за зубами

Кожна людина знає, як це важливо слідкувати за власним здоров'ям. Регулярне обстеження організму дозволяє виявити проблеми на початку їх розвитку, що сприяє своєчасному вирішенню. Це стосується також і стану ротової порожнини. Стоматологія в Києві Udent має в своєму розпорядженні все необхідне сучасне обладнання для лікування, тому ви можете довірити своє здоров'я досвідченим лікарям.

Хибною думкою є те, що можна скористатися будь-якими засобами по догляду за зубами. Деякі люди не бачать сенсу витрачати час та гроші на придбання підходящих зубної щітки, пасти, спеціальних засобів для догляду за ротовою порожниною. 

Зазвичай, вранці людина поспішає на роботу або по своїм справам, тому на гігієнічні процедури виділяє недостатньо часу: водить щіткою в роті не більше 30-60 секунд. При цьому може використовувати щітку річної давності.

Таке недбале ставлення можна пояснити відсутністю розуміння негативних наслідків у разі проведення некоректних процедур в процесі догляду за ротовою порожниною. Саме це може призвести до появи м'якого зубного нальоту. З часом стійка плівка з мікроорганізмів перетворюється на зубний камінь.

Ще одним негативним фактором несумлінного догляду за ротовою порожниною є погіршення дихання. Під час сну у роті розмножуються смердючі бактерії, тому не ретельне ранкове чищення зубів здатне посилити проблему. Щоб не прийшлося вигадувати різноманітні способи позбутися неприємного запаху з рота, краще завчасно дотримуватися простих правил.

Щоденна гігієна ротової порожнини

Чистити зуби потрібно двічі на день: вранці після приймання їжі та перед сном. Тривалість процесу займає 3-5 хвилин. Обов'язковим ритуалом є чищення поверхні язика. Крім того, треба прочищати міжзубні простори зубною ниткою. Після кожного споживання їжі рекомендовано очищувати ротову порожнину, використовуючи ополіскувач з вмістом фтору або жувальну гумку без цукру.

Запам'ятайте! У разі чищення зубів безпосередньо перед їжею, а під час приймання їжі вживати чай, каву з речовинами у складі, що впливають на колір зубної емалі, значно посилюється їхній негативний вплив на свіжоочищену емаль.

Догляд за яснами

Зазвичай захворювання ясен протікає безболісно. Може проявитися у вигляді червоних опухлих ясен, що кровоточать під час чищення зубів. При цьому деякі люди панікують, коли помічають кровотечу, чистять зуби слабкіше та витрачають на процес менше часу. Можуть взагалі перестати чистити. Але це не є правильним рішенням. Важливо продовжувати регулярно і ретельно чистити зуби, а якщо кровотеча не проходить протягом декількох днів, варто звернутися до стоматолога за консультацією.

Правильний вибір зубної щітки

Сьогодні на ринку України представлені щітки з щетиною різної жорсткості. Та краще надавати перевагу виробу з м'якою щетиною: вона добре впорається з м'яким зубним нальотом. Жорсткі ворсинки можуть пошкодити ясна. 

Варто зазначити, що перехрещені та різнорівневі силіконові вставки на щітці є звичайним маркетингом. Якість чищення у них значно гірша.

Вибрати модель щітки можна самостійно. Але кращий варіант – звернутися за допомогою до стоматолога. Спеціаліст підбере оптимальний варіант для особистої клінічної ситуації.

Якщо на зубах вже утворився зубний камінь, слід записатися до стоматолога-гігієніста на професійну гігієну порожнини рота.

Регулярний догляд за зубною щіткою

Зубна щітка повинна бути завжди чистою. Для цього необхідно:

  • ретельно промивати щітку після кожного чищення зубів;

  • зберігати в склянці щетиною вгору або у спеціальній ємності;

  • міняти не рідше одного разу на три місяці або відразу після будь-яких перенесених інфекційних захворювань.

Варто пам'ятати, що інструмент відіграє ключову роль у здоров'ї ротової порожнини.

Як вибрати зубну пасту

Звичайно, краще отримати консультацію від лікаря-стоматолога. Але якщо немає особливих показань, можна вибрати продукт самостійно. Обов'язково звертайте увагу на склад. Варто уникати наявності таких інгредієнтів:

  • триклозан (знищує всі бактерії, у тому числі корисні);

  • лаурилсульфат натрію (sodium lauryl sulfate, SLS) – має канцерогенну дію ;

  • парабени (є алергеном).

Вибирайте зубну пасту з правильною концентрацією фтору: норма для дорослих складає 1350 ppm фториду. Якщо придбана зубна паста провокує відчуття дискомфорту, краще змінити її на іншу.

Регулярні відвідування стоматолога

Приходити на консультацію, огляд спеціаліста необхідно не рідше одного разу на 6 місяців. Лікар зможе надати фахову інформацію по догляду за зубами згідно з вашими індивідуальними особливостями, за необхідністю зробити професійну чистку ротової порожнини. Вчасно виявлені проблеми є гарантією запобігання розвитку карієсу.

Не варто проводити відбілювання зубів народними методами. Пам'ятайте, що самолікування шкідливе для вашого здоров'я. 

Відмова від шкідливих звичок

Алкоголь, куріння негативно впливають на стан зубів. Поступово у роті накопичується зубний наліт, що з часом призводить до утворення карієсу. Крім того, не варто надмірно захоплюватися кавою. Підвищення кислотності витончує емаль, роблячи її проникливою до різних барвників. Ще більш шкідливе вживання кави з вершками, цукром.

Раціональне харчування

Так-так, вам не почулося! Збалансоване харчування є основою здорового організму, в тому числі зубів. Слідуйте таким правилам:

  • дотримуйтесь балансу споживання білків, жирів та вуглеводів;

  • надмірна кількість вуглеводів може спричинити появу карієсу; 

  • тверда їжа (сирі овочі, фрукти) очищує від нальоту, зміцнює ясна; 

  • споживайте продукти, багаті кальцієм (горіхи, молочні вироби, зелені овочі); 

Температура їжі повинна бути комфортною для споживання. Різкі перепади можуть спровокувати появу мікротріщин на зубній емалі.

Щоденне чищення зубів і між ними, дотримання професійної гігієни важливе для кожного. Все це сприяє видаленню зубного нальоту. Інакше він накопичується, призводячи до руйнування зубів, а також захворювання ясен. Сучасні дослідження показали, що при використанні електричних зубних щіток зубний наліт видаляється ефективніше. Найбільш ефективними є ті, у яких головки обертаються в обох напрямках. 

Електричні щітки надзвичайно цікаві та корисні для дітей. Через новизну використання вони можуть частіше чистити зуби.

Отримати детальну консультацію можна в стоматології Udent (Київ), що розташована по вулиці Львівська, 49. Звертайтесь за телефоном +38 067 416 25 63.

На правах реклами

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: