fbpx
Сегодня
PR 16:45 05 Мар 2024

Створення КІФ: ключові особливості процесу

Думаєте про створення корпоративного інвестиційного фонду в Україні? 

Діяльність корпоративного інвестиційного фонду у порівнянні з іншими суб'єктами господарювання регулюється спеціальним законодавством. Процес створення КІФ повинен відбуватись послідовно, згідно етапів встановлених положеннями Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

З чого почати створення КІФ?

Перш ніж приймати рішення про створення КІФ слід переконатись, що засновник відповідає вимогам, які встановлені до засновників корпоративного інвестиційного фонду. Невідповідність засновника КІФ цим вимогам є підставою для відмови в реєстрації корпоративного фонду в Єдиному державному реєстрі інститутів спільного інвестування (ЄДРІСІ).

Ключові моменти, які засновник має визначити в рішенні про створення корпоративного фонду: найменування фонду; розмір початкового статутного капіталу, банк, в якому відбуватиметься формування початкового статутного капіталу; напрямки інвестиційної діяльності фонду з описом переліку активів, які будуть залучатись до інвестиційного портфелю фонду за кошти спільного інвестування тощо. Затвердити проєкт Статуту, в якому визначити правовий статус та основні засади діяльності КІФ, вимоги та компетенцію органів управління корпоративного інвестиційного фонду, склад та структуру активів КІФ, відповідальність учасників тощо.

Після погодження проєкту Статуту в НКЦПФР, засновник грошовими коштами формує початковий статутний капітал, розмір якого має відповідати вимогам чинного законодавства на дату державної реєстрації корпоративного фонду як юридичної особи.

Створення КІФ: ключові особливості процесу

Компанія з управління активами – запорука успішної роботи КІФ.

Слід пам'ятати, що КІФ не може самостійно вчиняти дії з активами. Від імені, в інтересах та за рахунок корпоративного фонду управління його активами здійснює компанія з управління активами, яка має відповідну ліцензію. 

Перш ніж подати документи на внесення фонду до ЄДРІСІ засновник обирає та затверджує договір з компанією з управління активами. До підбору компанії з управління активами слід підходити ретельно.

Компанія з управління активами — це команда професіоналів з фінансової сфери, яка допоможе приймати правильні інвестиційні рішення та досягати поставлених цілей, буде здійснювати повний супровід діяльності корпоративного інвестиційного фонду, подавати всю звітність до компетентних органів, представлятиме інтереси фонду в усіх органах, організовуватиме проведення зборів органів КІФ, проводитиме аналіз вартості активів та інвестиційних ризиків.

Залучення коштів від інвесторів

Для додаткового залучення коштів спільного інвестування корпоративний інвестиційний фонд протягом 1 року з дати внесення його до реєстру ІСІ повинен зареєструвати проспект додаткової емісії цінних паперів. Залучення коштів від інвесторів КІФ відбувається шляхом розміщення цінних паперів корпоративного інвестиційного фонду за грошові кошти. Процес розміщення акцій КІФ супроводжує компанія з управління активами такого фонду.

Створення корпоративного фонду — це складний процес, який жорстко регулюється чинним законодавством України. Ви можете самостійно розібратись в усіх тонкощах або звернутись до компетентних фахівців, які підготують всі документи та допоможуть пройти етапи створення КІФ з мінімальними витратами часу з боку засновника КІФ. 

Авторка: Юлія Задубинна 

Партнерська публікація

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: