fbpx
Сегодня
11:51 30 Июн 2022

В Харькове развалы от разрушенных построек разбирают с помощью инновационного комплекса HAMMEL

Німецький комплекс одночасно зменшує об'єм відходів від руйнації та відсортовує відходи так, щоб їх можна було використати повторно 

Найбільшу частку відходів на сміттєзвалищах завжди становили будівельні відходи. Тепер, коли під час бойових дій в Україні було пошкоджено велику кількість будівель (за оцінками міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, російські війська знищили в Україні близько 6800 житлових будинків), ця частка може значно збільшитись, а отже і ситуація на сміттєвих полігонах погіршиться ще більше. 

Проте цьому можна запобігти, якщо по-перше, зменшити об'єм будівельних залишків, тобто подробити їх, а по-друге — відсортувати сміття

Такий спеціальний подрібнювач вже використовують у Харкові. Він зменшує об'єм відходів у п'ять-вісім разів — це залежить від матеріалів, з яких було збудовано будівлю. Йдеться про комплекс HАMMEL, який виготовляє в Україні німецький концерн. Його вартість — близько одного мільйона ста п'ятдесяти тисяч євро. 

"Міста не можуть дозволити собі такі витрати, і щоб закупити такі [машини — ред.], я звертався навіть в ООН, але вони кажуть — задорого, ми не витягнемо. Ще два донора поки що не погодились", — коментує Кирило Косоуров, голова правління Асоціації підприємств у сфері поводження з небезпечними відходами, член громадських рад при Міністерстві екології та природних ресурсів, Мінекономрозвитку та Державної регуляторної служби України. 

Для управління таким комплексом потрібен лише один працівник, тож часо- та трудовитрати значно скорочуються. Комплекс оснащено подрібнювачем та магнітним сепаратором, що дає можливість подрібнювати бетонні плити на щебінь, а потім магнітом відсортовувати металеву арматуру. І перше, і друге згодом знов використовується повторно у будівництві. 

Наразі в Україні є лише декілька бригад, які мають подібне обладнання та можуть залучатись до сортування відходів руйнації, але цього поки що замало. 

Рубрика:
Події

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: