fbpx
Сегодня
10:37 10 Апр 2022

российские оккупанты вывезли из лабораторий ЧАЭС источники ионизирующего излучения и образцы ядерного топлива

російські загарбники, які перебували у Зоні відчуження, розграбували дві дослідницькі лабораторії та вивезли джерела іонізуючого випромінення та зразки паливних матеріалів

Про це повідомляє Державне агентство України з управління зоною відчуження.

Як зазначили в агенстві, у Чорнобилі були дві лабораторії для досліджень актуальних проблем радіаційного впливу, характеристик речовин.

Окупанти знищили лабораторію в «Екоцентрі», а також проникли у сховище джерел іонізуючого випромінення, в якому зберігалися зразкові радіоактивні розчини та калібрувальні джерела, повідомили працівники.

«російські війська викрали та пошкодили 133 джерела іонізуючого випромінювання активністю приблизно 7 мільйонів Бекерелів, що можна порівняти зі 700 кг радіоактивних відходів із наявністю бета та гамма-випромінювань.

Навіть невелика частина цієї активності є смертельно небезпечною при непрофесійному та неконтрольованому поводженню з ним», йдеться у повідомленні.

Наразі невідомо, де перебувають викрадені джерела. Стан пошкоджених джерел встановлять після інвентаризації та вимірів.

Як наголошують у дописі, також знищили та розграбували офіси та лабораторію Інституту проблем безпеки АЕС. Окупанти вивезли комп'ютери, оргтехніку та розбили лабораторне обладнання та вимірювальні пристрої.

«Війська розграбували гаражі з автівками, якими перевозили науковців. Крім того, з лабораторії зникли джерела іонізуючого випромінювання та зразки паливовмісних матеріалів з об'єкта «Укриття». Їх використовували для досліджень», наголосили у відомстві.

У Держагентстві вважають, що окупанти могли забрати зразки палива та джерела іонізуючого випромінювання як сувеніри».

Довідка.

Чорнобильська АЕС була захоплена російськими військовими 24 лютого і перебувала під контролем російських окупантів понад місяць, до 31 березня, коли війська покинули майданчик ЧАЕС.

Увесь цей час усі об'єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об'єкти, розташовані в Зоні відчуження, перебували під контролем військових рф.

Перед відходом окупанти склали «акт» про те, що станцію «охороняли» і з боку адміністрації претензій до військ рф немає.

Мер Славутича Юрій Фомічев повідомив, що окупанти забрали з собою нацгвардійців, які охороняли ЧАЕС і з першого дня перебували в полоні.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: