fbpx
Сегодня
09:04 18 Сен 2021

Разумков розповів, чи буде Рада голосувати за законопроєкт про олігархів уже наступного тижня

Законопроєкт про олігархів № 5599, який до другого читання підтримав 17 вересня комітет Верховної Ради з нацбезпеки, наступного тижня проголосований бути не може.

Про це в програмі «Свобода слова з Савіком Шустером» на телеканалі «Україна 24» повідомив спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

Голова парламенту повідомив, що він не був на зборах комітету, а так само не отримував документ з правками до проєкту закону.

«Я член парламенту. Я співавтор правок (в закон про олігархів — ред.), і сьогодні провели комітет. Мені не надіслали ні таблицю правок і пропозицій, ні запросили на комітет. Я дізнався постфактум, що ви (звертається до голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії – ред.) провели цей комітет. Я буду з цим розбиратися в понеділок. Нічого не було розіслано. Це окреме питання, будемо з цим розбиратися. Щодо вашого листа, в ньому ви звернулися, ви зараз говорите про наступний тиждень (голосування закону про олігархів в Раді – ред.). Ви чітко зазначили, нагадали мені, я, нарешті, із задоволенням побачив, що всі народні депутати дотримуються регламенту, навіть мені нагадують норми регламенту. Ви написали наступне: «…Крім цього, згідно з ч. 1 ст. 117 закону про регламент Верховної Ради, законопроєкт підготовлений до другого або повторного другого читання, висновок головного комітету та інші супровідні документи до нього надаються народним депутатам не пізніше, ніж за 10 днів до дня розгляду цього законопроєкту на пленарному засіданні Ради». Давид, Як він може розглядатися, згідно з вашим проханням, на наступному тижні? Ви ж попросили, відзначили, щоб я дотримувався регламент», — заявив у прямому ефірі Дмитро Разумков.

Довідка

1 липня Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила в першому читанні президентський законопроєкт №5599 «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Документ передбачає внесення змін до низки законів з метою створення Реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), визначає порядок і наслідки включення осіб до Реєстру, запроваджує декларування службовцями контактів з особами, включеними до зазначеного Реєстру.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у листі закликала Голову ВР Дмитра Разумкова направити законопроєкт №5599 до Венеційської комісії через те, що, на її думку, він може суперечити нормам Конституції. Окрім цього, до спікера звернулися чотири опозиційні депутатські фракції з аналогічною пропозицією.

Разумков 10 вересня направив законопроєкт на експертизу до Європейської комісії «За демократію через право» (Венеційська комісія). Водночас спікер зауважив, що регламент Верховної Ради не забороняє народним депутатам розглядати законопроєкт, направлений до Венеційської комісії, без її висновків.

17 вересня члени Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд поправок до другого читання законопроєкту. Вони мають намір розглянути усі впродовж одного засідання.

Рубрика:
Політика

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: