Полезности

Кукурузная лихорадка: день кукурузы в початках

11 червня, американці святкують день кукурудзи в качанах. Звичайно, нам в Україні не притаманно відзначати подібні свята, проте, це гарна нагода поговорити про кукурудзу. 

На відміну від інших злакових, в кукурудзі міститься достатня кількість білка, що робить її чудовим замінником м'яса. При цьому її калорійність (338,4 ккал на 100 г), а також збалансований хімічний склад, дозволяє підтримувати всі хімічні процеси у відмінній формі. Харчова цінність кукурудзи: вуглеводи – 67,5 г; клітковина – 2,1 г; білки – 10,8 г; жири – 4,9 г.

У кукурудзі міститься 26 хімічних елементів, які позитивно впливають на організм людини. Ця злакова культура насичена вітамінами групи B, Е, А, РР, які, позитивно впливають на стан волосся і шкіри. Вітамін В4 сприяє нормалізації рівня холестерину, захисту мембран клітин, стимулювання обмінних процесів в організмі та підтримці нормальної ваги. До того ж кукурудза має властивість омолоджувати, її рекомендують вживати літнім людям.

Велике значення вареної кукурудзи у тому, що під час термічної обробки оболонка зерен не руйнується, а значить – не втрачає своїх корисних властивостей. Крім того, до її складу входять цінні амінокислоти лізин і триптофан, що не виробляються самостійно в організмі людини, але нормалізують роботу кишківника і приводять у тонус м'язи.

Історія Дня кукурудзи в качанах

Історія Дня кукурудзи в качанах сягає того часу, коли європейські поселенці ще не прибули в Америку. Кукурудза – рослина Нового світу, її вирощували корінні американці, задовго до того, як мешканці заходу "відкрили" їхню землю.

З того часу кукурудза з'являється у різних стравах по всьому світу, а її залишки використовуються буквально у мільйонах різних продуктів. Наприклад, у Сполучених штатах кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози міститься майже у кожній цукерці й, звичайно, майже у кожному газованому напої. Також до продуктів кукурудзяного походження, які масово використовують по всьому світу, належать олія, крупи, хліб і навіть пальне.

Кукурудза в качані має більше варіацій, ніж ви можете собі уявити! Звичайно, це традиційна жовта кукурудза, але крім неї є ще біла та кольорова кукурудза, яку можна готувати так само.

День кукурудзи в качані – це можливість спробувати нові смаки й насолодитися смачною кукурудзою без особливих зусиль!

Як святкувати День кукурудзи в качані?

  • Спробуйте різні способи приготування кукурудзи

Спочатку приготуйте кукурудзу в качані традиційно – зваріть її. Достатньо протримати кукурудзу у воді декілька хвилин (не соліть воду!). Тоді щедро поливайте її маслом, соліть і їжте з насолодою!

Інший спосіб приготування – загорнути кукурудзу в фольгу і посмажити на вугіллі з багаття (або так само на газовому чи вугільному грилі-барбекю), доки вона не полопається. 

Кукурудзу можна також запекти в духовці чи обсмажити на домашньому грилі. Приготована будь-яким способом, вона буде смачна.

  • З чим краще їсти кукурудзу? 

Усі знають, що кукурудзу в качані зазвичай їдять з сіллю. Але не варто на цьому зупинятися, адже варто спробувати й інші варіанти! Додайте не лише сіль, яка чудово поєднується з кукурудзою, але й, наприклад, перець або будь-яку іншу приправу, яка вам підходить. 

Спробуйте такі варіанти:

    • Кукурудза в качані з сумішшю спецій. Змішайте мелений часник, червоний перець, паприку та орегано і легенько посипте кукурудзу.
    • Кукурудза в качані із цитрусовою сіллю. Додайте морську сіль, копчену паприку, чорний перець, копчену сіль та дрібно натерту цедру апельсину, а потім натріть цією сумішшю кукурудзу (поки вона готується на грилі, якщо вам так більше подобається).
    • Кукурудза в качані по-італійськи. Додайте італійських ноток до кукурудзи, посипавши її меленим сушеним часником та італійськими спеціями (базиліком, орегано, розмарином, чебрецем та майораном).

  • Дізнайтеся більше про кукурудзу

Хоча кукурудза – часта гостя на кухні у більшості людей, багато хто не знає деяких цікавих фактів про неї. Наприклад, всі знають, що найпоширеніший колір кукурудзи – жовтий, але її також можна культивувати так, аби вона була фіолетова, зелена, синьо-сіра, червона, біла і навіть чорна.

Ось ще кілька цікавих фактів про кукурудзу:

    • У більшості країн кукурудзу називають «маїс» — від ісп. слова "maíz", яке має індіанське походження.
    • Кукурудза — найдавніша хлібна рослина Землі, найбільша із зернових. У 1954 році у Мехіко під час археологічних розкопок на глибині 70 метрів знайшли незвичайну знахідку — шар скам'янілого пилку дикої кукурудзи. За допомогою радіоактивного аналізу визначили вік знахідки — 60000 років.
    • Більшість качанів кукурудзи мають в середньому 800 зерняток, розташованих у 16 рядів навколо качана.
    • Кукурудзу вирощують на всіх населених континентах (окрім Антарктиди – там вона рости не може).
    • США є найбільшим виробником кукурудзи на планеті. Вони забезпечують щонайменше 40% світового врожаю кукурудзи.

Хоча День кукурудзи в качані святкують на початку червня, будь-хто знає, що найкращий час для збирання кукурудзи – кінець літа. Гарна новина: не обов'язково обирати між двома варіантами – ви можете просто святкувати протягом усього літа!

Адаптація: Анастасія Решетняк, представниця кампанії "UA Plant-Based"

Фото Unsplash

Свіжі дописи

  • Новини

В британской разведке проанализировали попытки рф провести первую мобилизацию на оккупированной части Запорожской области

Разведывательное сообщество Великобритании проанализировало намерения российской федерации провести военный призыв на оккупированной ею части Запорожской… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

В Воздушных силах рассказали, смогут ли работать в тандеме со старой украинской авиацией истребители F-16

Вместе со более старыми моделями украинской авиации, такими как Су-27 и МиГ-29, американские многофункциональные истребители… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Решение для победы: украинские инженеры создали зажигательные боеприпасы для сброса с дронов

Группа волонтеров-разработчиков Wild Hornets изготовила зажигательные боеприпасы, предназначенные для сброса с БПЛА. Об этом пишет… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

ВСУВ «Хортица»: в районе Часового Яра в Донецкой области враг сосредоточил до 25 тысяч военных

В районе Часового Яра Донецкой области враг сосредоточил до 25 тысяч личного состава. Об этом… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

К обмену пленными «всех на всех» призвал Украину и россию Вселенский Патриарх

По принципу "всех на всех" призвал Вселенский Патриарх Варфоломей к обмену пленными между российской федерацией… Читати більше

Sunday May 5th, 2024
  • Новини

Воины ВСУ показали, как под Бахмутом расписывали писанки на Пасху

Украинские военные показали, как расписывают писанки Пасха 2024 года под Бахмутом. Ведь такие душевные традиции,… Читати більше

Sunday May 5th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.