fbpx
Сегодня
16:57 05 Фев 2021

Онлайн-средства в образовательном процессе: как работают электронные дневники и журналы в дистанционном обучении

Для багатьох сімей перший місяць нового року став випробуванням не тільки через оголошений локдаун та пов'язані із ним карантинні обмеження, а й через негоду минулого тижня. Яка несподівано накрила 7 областей України та знов повернула школярів до дистанційного навчання.

Щоправда, частина шкіл все ж зробили висновки після впровадження карантину у 2020 році і грунтовно підготувались до цього процесу, реагуючи на зміни у епідеміологічній карті України — яка постійно змінюється та занурює окремі області у «червоний рівень» небезпеки. Деякі з навчальних закладів продовжують впроваджувати онлайн-засоби в освітньому процесі, такі, як електронні щоденники та журнали. Для частини ж – дистанційне навчання знову стало такою ж несподіванкою, як снігопад у січні для комунальників.

Постає питання, як батькам та вчителям організувати процес навчання так, аби перехід в «онлайн» був для дітей менш стресовим? Та чи допомагають впроваджені новітні інструменти налагодити цей процес якісно та ефективно?

Онлайн-засоби в освіті

Нагадаємо, що вперше електронні щоденники та журнали були запроваджені на Волині — у Вишнівській та Зимніській громадах. Новітні інструменти із початку навчального року успішно запрацювали у 13 школах, а це: 69 класів, 811 учнів, 1760 вчителів. Координувала цей процес минулим літом швейцарсько-українська Програма EGAP, адже одним з важливих пріоритетів її діяльності є підвищення рівня використання цифрових інструментів у роботі муніципалітетів та цифровізація всіх сфер життєдіяльності громади.

 «Сьогодні учителі із задоволенням заповнюють шкільну документацію, а учням не обов'язково записувати домашнє завдання у паперовий щоденник, бо вони отримали доступ до електронних щоденників. Батьки мають можливість переглядати досягнення своєї дитини у зручний для себе час. Із впровадженням електронних журналів учителів звільнено від зайвої паперової роботи, вони економлять свій час на заповненні документації та формуванні багатьох звітів, адже ці звіти створюються автоматично» – зазначає директор опорної школи Зимнівської ОТГ Юлія Степанюк.

Онлайн-засоби в освіті

На думку регіональної координаторки Програми EGAP у Волинській області Оксани Киричук, впровадження у класах та школах електронних щоденників та журналів поступово адаптує вчителів, батьків та учнів системно моніторити ситуацію із домашніми завданнями та успішністю у навчанні. «Сьогодні низка платформ з таким функціоналом — https://e-schools.info, http://shodennik.ua, https://nz.ua — є акредитованими Міністерством освіти та науки України. Крім ведення електронних щоденників та журналів, на платформах можна здійснювати комунікацію та вести онлайн-розклад уроків» — зазначає вона.

Звичайно ж, допомогти та сприяти у налагодженні гармонійного дистанційного навчання має місцева влада. Перш за все, забезпечивши у населених пунктах якісний інтернет. Адже попри те, що рівень покриття інтернетом країни сягає понад 70%, в Україні досі є території, що не мають інтернет-мережі. В основному мова йде про сільські віддалені території із малою кількістю населення. А також придбавши для освітніх закладів комп'ютерну техніку. Використавши на це кошти з залишку освітньої субвенції.

Авторка: Оксана Киричук. Регіональна координаторка Програми «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP) у Волинській області, Фонд Східна Європа

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: