fbpx
Сегодня
19:34 28 Янв 2021

В 2020 году в Украине произошел 101 случай преследований и нападений на активистов, — правозащитники

Фото: ukrinform.ua

У 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападів на громадських активістів і їх переслідувань в Україні. Регіонами-лідерами за кількістю інцидентів стали Київ (44 випадки) та Одеська область (10 випадків).

Про це розповів Центр прав людини ZMINA в межах презентації річної доповіді про переслідування громадських активістів та правозахисників у 2020 році.

Як повідомила дослідниця ZMINA Анастасія Москвичова, серед задокументованих інцидентів найпоширенішими були спроби залякування активістів (22), фізичні напади на них (21) та знищення чи пошкодження їхнього майна (18). Лише в чотирьох випадках нападів з-поміж згаданого 21 правоохоронці оголосили про підозру ймовірним нападникам.

Найнебезпечнішими видами активізму виявилися протидія корупції, захист прав ЛГБТІК-людей і захист довкілля.

Вплив карантину на переслідування активістів

Автори доповіді зауважують, що попри карантин по всій країні, у 2020 році випадків переслідувань менше не стало. Крім того, у цей період дослідники фіксували зловживання спробами притягти активістів до адміністративної відповідальності за проведення мирних зібрань. Утім, більшість цих протоколів суди скасували.

У ZMINA також наголосили, що активістів часто юридично переслідують і розгортають проти них дискредитаційні кампанії — у 2020 році таких випадків сталося десять і дев'ять відповідно. Так, у лютому минулого року поліція за позовом народного депутата Андрія Деркача розпочала провадження про нібито розкрадання міжнародної технічної допомоги на суму 149 мільйонів доларів за участю «Центру протидії корупції» (ЦПК) та пацієнтської організації «100% життя».

Торік в Україні стався 101 випадок нападів на активістів чи їх переслідувань

Фото: zmina.info

Напади на захисників ЛГБТІК-людей

Один із випадків тиску на активістів, які захищають права ЛГБТІК-людей, стався у вересні минулого року в Одесі. Там прибічники праворадикальної організації «Традиція і порядок» декілька разів заклеювали агітаційними плакатами вхід до ком'юніті-центру Queer home Odesa, забивали сірниками та заливали клеєм замкову щілину дверей тощо. Ця серія інцидентів продовжилась і в жовтні 2020 року.

В організації вважають це спробою залякати активістів. Керівниця центру та виконавча директорка ГО «Гей-альянс Україна» Анна Леонова каже, що кілька разів зверталася до одеських правоохоронців з відповідними заявами, але ті не починали кримінальних проваджень і не складали протоколів про адміністративне правопорушення.

Торік в Україні стався 101 випадок нападів на активістів чи їх переслідувань

Напади на екоактивістів

Серед найбільш небезпечних видів громадської діяльності залишається захист довкілля. Так, у грудні минулого року невідомі двічі підпалили сінник на стайні «Щербаті Цуглі» в селі Прибірськ на Київщині, де група ентузіастів намагається відновити майже зниклу породу поліських коней.

Постраждалий екоактивіст Юрій Ягусевич, який є власником стайні й розводить цих коней, пов'язує підпали зі своїм публічним дописом, у якому звернув увагу на роботу важкої техніки на березі річки Тетерів у Прибірську. За словами активіста, пізніше після публікації йому стали передавати «через людей» усні погрози від ініціатора проведення робіт.

Юрій Ягусевич вважає, що через бездіяльність поліції й відмову починати провадження після першого підпалу зловмисники вирішили, що й нова атака зійде їм з рук.

Торік в Україні стався 101 випадок нападів на активістів чи їх переслідувань

Фото: zmina.info

Більше про проєкт

Проєкт «Підвищення ролі та захисту правозахисників в Україні» реалізується Центром прав людини ZMINA в партнерстві з Нідерландським Гельсінським комітетом за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Він зосереджується на правовому та оперативному захисті й підтримці правозахисників та антикорупційних активістів в Україні, підтримці позитивної ролі правозахисників у суспільстві та налагодженні зв'язків між ними, збільшенні кількості ефективних розслідувань нападів на правозахисників та активістів тощо. Триває з 2019 року до 2022 року.

Торік в Україні стався 101 випадок нападів на активістів чи їх переслідувань

Фото: zmina.info

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: