fbpx
Сегодня
16:32 13 Янв 2021

Кабмин одобрил концепцию космической программы Украины на 5 лет: что она предусматривает

English version here

Кабінет міністрів схвалив концепцію Загальнодержавної цільової науково-технічної програми України на 2021 – 2025 роки.

Відповідне розпорядження уряд прийняв на засіданні 13 січня.

У концепції пропонується вирішити проблеми, які виникають у вітчизняній космічній галузі шляхом:

  1. запровадження сучасного механізму державного регулювання та саморегулювання,
  2. створення та забезпечення розвитку внутрішнього ринку космічних технологій, інформації та послуг,
  3. впровадження передових космічних технологій у цивільний сектор та цивільних технологій у космічну індустрію.

Разом з цим, концепція визначає низку способів реалізації державних інтересів в космічній сфері. Відтак пропонується здійснювати повномасштабну співпрацю з приватним сектором економіки та стимулювати і розширювати міжнародне співробітництво. Зокрема, здійснювати спільні проєкти та розробки в рамках програми Європейського Союзу «Горизонт-Європа», в рамках співпраці з Європейським космічним агентством, NASA та іншими провідними космічними агенціями.

Планується, що в рамках реалізації програми українці отримають доступ до найсучасніших інформаційних технологій. Також за рахунок використання космічної інформації буде підвищено національну безпеку у військовій, політичній, економічній, соціальній, екологічній, науково-технологічній та інформаційній сферах.

Завдяки реалізації програми працівники космічної промисловості будуть забезпечені стабільними замовленнями. Також програма сприятиме створенню 2000 нових високотехнологічних робочих місць. Разом з цим, працівники сільського і лісового господарства та інших галузей економіки отримають можливість використовувати космічні знімки, що сприятиме раціональному землекористуванню. Крім цього, в рамках програми українська молодь зможе приймати участь в реалізації міжнародних науково-освітніх космічних проєктах.

Програма не передбачає запуск ракет-носіїв космічного призначення з території України і таким чином проєкти програми не шкодитимуть екології.

Орієнтовний обсяг фінансування для виконання програми становить приблизно 30 млрд гривень, у тому числі з державного бюджету приблизно 15 млрд гривень.

Щоб реалізувати це розпорядження буде розроблений проєкт закону України «Про затвердження Загальнодержавної цільової наукової технічної програми України на 2021 – 2025 роки».

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: