Международный день защиты животных: чем ты можешь помочь?

4 жовтня 2020 року  – 89 річниця святкування Всесвітнього дня тварин з офіційної дати затвердження у 1931 році. Цей день було створено задля того, щоб людство пам'ятало та піклувалось за всіх жителів нашої планети. 

Чому цей день є важливий? За інформацією Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), щогодини у світі зникають три види тварин. Вчені вважають, що за останні 25 років біологічне різноманіття Землі зменшилося на третину. У багатьох країнах світу почали активно обговорювати можливі розв'язання цих проблем. Серед них збереження вимирущих видів, припинення жорстокості щодо домашніх тварин, поліпшення умов утримання тварин у зоопарках та притулках, гуманне розв'язання проблеми безпритульних тварин. 

День захисту тварин покликаний нагадати про відповідальність, яку ми несемо. Замисліться, як багато сфер нашого життя засновані на експлуатації тварин – це їжа й одяг, розважальний бізнес, тестування косметики та навіть використання тварин як елементів інтер'єру.

Статистику промислового тваринництва важко збагнути – у світі понад 140 тисяч тварин щохвилини вбивають задля їжі, і це тільки сухопутних. Виробництво хутра забирає життя 100 мільйонів тварин у світі, а для тестування косметики, мийних засобів, продуктів  та ліків щорічно тільки у США вбивають понад 100 мільйонів тварин. Ці цифри можуть бути набагато більшими, адже в багатьох сферах про добробут живих істот не задумуються, вони не захищені законодавством і тому їх навіть не рахують. 

Промислове тваринництво впливає на стан навколишнього середовища: руйнує екосистеми, викликає хронічні захворювання і збільшує кількість смертей у світі. Наразі людство споживає рекордну кількість м'яса і темпи зростання не знижуються. Розповсюдженішим стає ожиріння, яке спричиняє ряд інших проблем зі здоров'ям: гіпертонію, ішемічну хворобу серця, діабет 2 типу, остеоартроз, рак та інсульт. За даними ВООЗ понад 300 мільйонів  дорослих мають проблеми із зайвою вагою, наприклад в США 65% страждає від ожиріння і лікарі роблять прогнози, що незабаром ця проблема наздожене куріння, як основну причину смертності. 

Експлуатація тварин, інтенсивне виробництво та втручання людей у дику природу вже не вперше спричиняють масштабні епідемії. Пташиний грип, свинячий та зрештою COVID-19, наче регулярно нагадують людству, що потрібно зупинитись і переглянути своє ставлення до інших живих істот нашої планети. За даними Американського центру контролю та профілактики захворювань (CDC) три з чотирьох інфекційних хвороб можна вважати зоонозними, тобто такими, що походять від тварин і здатні передаватись людині. 

Окрім ризику зоонозних інфекцій, промислове тваринництво має ряд інших негативних впливів на людське здоров'я. Через забруднення повітря, збільшується показник захворюваності дихальних шляхів. В людей, які живуть у районах з розвиненим сектором промислового тваринництва зростає рівень смертності — як серед дорослих, так і серед дітей. Пацієнти з хронічною обструктивною хворобою легень частіше скаржаться на загострення та в них спостерігається більша кількість симптомів. Збільшується частота захворюваності на пневмонію серед населення поряд з промисловими фермами, особливо, птахофабриками. Під час діагностики у пацієнтів виявляють не зоонозні збудник хвороби, що свідчить про роль неінфекційних факторів наприклад, викидів у повітря. 

Також, можна сміливо сказати, що виробництво м'яса є однією причиною кліматичних змін:

  • 18% — 51% викидів парникового газу у світі спричинено тваринницькою галуззю, це 7516 млн тонн на рік. У повітря потрапляють вуглекислий газ (CO 2), окис азоту (N 2 O), метан (CH 4) та аміак (NH 3). Наразі тваринництво на другому місці по забрудненню навколишнього середовища  після енергетичної галузі. Навіть викиди вихлопних газів від автомобілів не здатні завдати стільки шкоди. 
  • Через вирубку лісів для промислового тваринництва щодня знищують 137 видів рослин, тварин та унікальних комах. Міжнародний центр лісових досліджень (CIFOR) зазначає, що за період 1990-2000 років була знищена площа вдвічі більша за Португалію через потреби тваринництва.
  • Забруднення, витоптування та ерозія спричинили деградацію 20 відсотків ґрунту пасовищ. 
  • Майже половина всього вирощеного врожаю на планеті (40 %) використовується як корм тваринам на промислових фермах. Якби взяти цю частину врожаю та розподілити на населення, що голодує, вона б повністю задовольнила їхні потреби в їжі. 
  • М'ясо-молочна індустрія використовує чверть прісної води нашої планети. Передусім для споживання самими тваринами, а також для очищення, при забої та для вирощування кормів. Більшість цієї води не проходить потім очищення та повертається знову у водойми разом з екскрементами тварин, антибіотиками та гормонами, добривами та пестицидами. 
  • Тваринницька галузь утворює велику кількість сміття. Наприклад ферму з 2500 доїльних корів можна порівняти з містом населеністю в 411 000 жителів за кількістю викидів. 

Вже 2008 року Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO) віднесла промислове тваринництво до найвагоміших причин головних екологічних проблем: зміни клімату, зникнення біологічних видів, погіршення ґрунту та дефіциту водних ресурсів.

Виникає питання: що може зробити кожен з нас, щоб змінити ситуацію на краще?

  • Передусім, потрібно з повагою відноситися до всіх живих істот, бо вони – наші рівноправні сусіди по планеті.
  • Коли, як не зараз, замислитись над тим, що саме знаходиться на наших тарілках, та спробувати зробити нашу трапезу більш усвідомленою та гуманною? Дуже мотивує така статистика: кожен веган щороку рятує 365 життів тварин в порівнянні з прихильниками традиційної американської дієти – неймовірно, правда?
  • Спробуйте дізнатися більше про продукцію, виробництво якої вимагає експлуатації тварин, і намагайтеся її уникати. Наприклад, побутову хімію та косметику, протестовану на тваринах можна замінити на етичну, а взуття з натуральної шкіри на екошкіру. 
  • Контактні зоопарки, океанаріуми, цирки та інші місця, де тварин використовують для розваг – це неприродне для них середовище. Наразі існує багато чудових розваг для всієї родини, котрі не потребують експлуатації тварин. Може краще відвідати притулок або сходити в планетарій?
  • Громадський рух за права тварин ефективний Це доводить нещодавній приклад, коли розслідування українського активіста на польській хутровій фермі сприяло тому, що Польща вирішила закрити всі хутрові ферми в країні. Тому, по можливості, підтримуйте петиції за права тварин та голосуйте за політичні сили, яким не байдужа тема гуманності й екології.   

Насправді кожен з нас може зробити свій внесок у розв'язання глобальної проблеми, головне – це бажання робити себе й світ навколо трошки кращими.

Авторки статті: Валерія Шалапута та Марія Сидоришина, представниці кампанії «Веган Челендж»

Свіжі дописи

  • Новини

Президент рассказал о Глобальном саммите мира: приглашенные страны всех континентов

15-16 июня в швейцарском Бюргенштоке, рядом с городом Люцерн, пройдет предстоящий Глобальный саммит мира. Об… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Показали депо «Новой почты» в Одессе после российского удара: сгорели сотни посылок

Враг ракетным ударом по Одессе уничтожил депо и грузовое отделение "Новой почты". А также более… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Враг смог закрепиться в Очеретино, украинские воины пытаются выбить их, — Волошин

В Донецкой области российским войскам удалось прорваться и закрепиться в поселке Очеретино в Покровском районе.… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Міграція в хмару AWS – способи, переваги, ефективна реалізація

Останнім часом все більше компаній долучаються до роботи з хмарними технологіями. І досить велика кількість… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

В Донецкой области в Горняке потушили пожары после вражеских обстрелов: погибли 2 человека

Спасатели потушили пожары в городе Горняк Донецкой области, которые произошли в результате российского удара накануне,… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

В США подтвердили использование войсками рф химического оружия против ВСУ

Соединенные Штаты Америки объявили о новых санкциях против российской федерации за нарушение глобального запрета на… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.