fbpx
Сегодня
Полезности 09:20 01 Сен 2020

Что такое тофу и как его съесть?

Першого вересня британці святкують день тофу. В Україні це все ще недуже популярний продукт, який включають у свій раціон здебільшого лише вегани та вегетаріанці. Проте, його вже можна знайти навіть в невеликих супермаркетах країни. Що ж це за продукт такий, тофу, і з чим його їдять, спробуємо розібратись нижче.

Тофу продукт, часто також відомий під назвою "соєвий сир", із соєвих бобів, багатий на білок, винайдений китайцями в епоху династії Хань. У VIII столітті запозичений японцями як «китайський сир».

Тофу має нейтральний смак, що є однією з його переваг і дозволяє його універсальне використання в кулінарії. Він нагадує позбавлений смаку сир, але ця якість робить його ідеальним наповнювачем будь-якої страви, до якої він приносить не лише об'єм та велику кількість білків, але і незамінні амінокислоти та мікроелементи. Тофу містить всі дев'ять незамінних амінокислот, а ще, завдяки високому вмісту заліза, він може підвищувати гемоглобін, він показаний при залізодефіциті.

Щодо технології виробництва, то тофу отримується за допомогою звурджування соєвого молока коагулянтом, наприклад, сульфатом кальцію, хлоридом магнію чи лимонною кислотою. Сама технологія виготовлення тофу нагадує процес отримання сиру з коров'ячого молока, звідти й з'явилась назва соєвий сир. Єдина відмінність — це кінцева процедура пресування в щільні брикети й пакування в герметичну тару з водою (задля уникнення вбирання продуктом сторонніх запахів).

Основною помилкою тих, хто куштує тофу вперше, є вживання його у чистому вигляді. До тофу найкраще додавати різноманітні спеції, лимон, соєвий соус, часник та екстракт ванілі  — для солодких страв. 

Оскільки смак у тофу практично відсутній, з нього можна приготувати все що завгодно.

Топ 5 найпопулярніших рецептів з тофу

  • Тофу скрамбл або омлет з тофу

Обсмажте на розігрітій сковороді порізані овочі (цибуля, помідор, перець) та гриби, додайте розім'ятий виделкою тофу, змішаний зі спеціями. Найкраще підходять такі спеції як: асафетида, гімалайська сіль, куркума, карі, копчена паприка, та будь-які інші на ваш смак. Додайте соєвий соус та зелень, обсмажте кілька хвилин. Омлет готовий!

рецепт тофу

  • Сирники з тофу чи тофурники

250 г тофу розім'яти виделкою, додати один банан, розпушувач тіста, ванільний цукор чи інший підсолоджувач за смаком (сироп агави чи цукор), лимонний сік, борошно (2-3 ст. ложки), для однорідності маси. За бажанням можна додавати кокосову стружку, родзинки чи інші сухофрукти. Формуємо сирники та обсмажуємо на сковороді  з невеликою кількістю олії. Такі сирники добре смакують у поєднанні зі свіжими ягодами та кокосовим йогуртом чи з джемом. 

рецепт тофу

  • Тофу — риба

Для початку тофу поріжте пластинками завтовшки 1 см, занурте в соєвий соус та залиште на кілька хвилин. Далі вам потрібно приготувати кляр: змішати нутове борошно, сіль, спеції для риби та воду. Листи норі розріжте на кілька смужок, змочіть в соєвому соусі, обгорніть ними пластинки тофу. Занурте тофу в кляр та обсмажуйте з двох сторін.

рецепт тофу

  • Крем-сир чи намазка на хліб

Змішайте в блендері тофу, лимонний сік, часник, олію, сіль, улюблені спеції та зелень. Приготуйте бутерброди з улюбленими овочами.

рецепт тофу

  • Смажений пікантний тофу

Поріжте тофу великими кубиками. Замаринуйте в соєвому соусі та улюблених спеціях. Посмажте з додаванням срірачі чи будь-якого іншого, пікантного соусу чи просто з томатною пастою. Їжте з гарнірами. Смачного!

рецепт тофу

Окрім цих п'яти варіантів базових страв, з тофу можна приготувати ще багато чого. Наприклад, крем для чізкейку чи інших десертів, начинки для ролів, вареників, пирогів, та будь-що, для чого вам вистачить фантазії та натхнення.

рецепти тофу

Авторка статті: Андріана Федевич, представниця кампанії "Здорово Їмо"

Фото Unsplash

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: