fbpx
Сегодня
09:40 15 Фев 2020

Как строить разговор на равных в учебном заведении, или еще о гендерных вопросах

Гендерна нерівність розбалансовує людей, державу, суспільство. Вона виступає одним із головних порушень прав людини, що виявляється в нерівних можливостях жінок і чоловіків у різних сферах суспільного життя.

Читайте: Уряд планує зменшити розрив між зарплатами чоловіків та жінок до 15% у 2030 році 

Згідно опитуванню КМІС, дискримінацію за статевою орієнтацією переважно виділяє молодь  17% респондентів віком до 29 років вважають, що цей тип дискримінації є розповсюдженим на території України.

Саме тому, розвиваючи і продовжуючи серію проектів про гендерні питання у Слов'янському коледжі Національного авіаційного університету провели незвичне інтерактивне заняття з питань протидії гендерному насильству.

гендерне навчання

Організаційні підходи

Модераторами заходу були Олена Матушенко, Ольга Шевченко, Фьодор Руденко. Вони представили методи і засоби, що допомагають знайти відповіді у складних ситуаціях. Організовуючи роботу в групах, через «мозковий штурм» студенти відшукували різні ознаки, що притаманні таким видам насильства як фізичне, економічне, сексуальне, психологічне. Модератори нагадали про можливі шляхи поєднання вивченої під час різних дисциплін теорії з практичними життєвими ситуаціями, з якими вони можуть зустрічатися у житті незалежно від того, ким би вони в майбутньому не працювали.

гендерне навчання

Студенти і студентки Віка Сергєєва, Любов Тріфонова, Наталя Шевченко, Нікіта Гайдар вдумливо і активно співставляли теоретичні знання з практичним підходом. У відео-сюжетах з художніх фільмів, що містять елементи ускладнених відносин між чоловіками і жінками, працівниками і підприємцями, студенти шукали прояви видів насильств і можливі шляхи їх випередження.

Також, завдяки онлайн-тестам, студенти зорієнтувались на інтелектуально-інтерактивні вправи щодо визначення проявів порушення прав людини в суспільстві.

гендерне навчання

Дискусійні моменти

Серед студентів виникла більш яскрава дискусійна ситуація щодо одного з тестових завдань. Треба було визначити чи є проявом сексізму, чи це незначна деталь, якщо на сорочці відомої особи зображена напівоголена жінка. Студент Янгазов Едуард, наполягаючи на особливій думці, не погодився зі своєю командою, і з іншими командами, які визначали свою відповідь, що зображення напівоголеної жінки на сорочці, це незначна деталь. Він відстоював, що таке зображення прояв сексізму і такого не повинно бути. Не згодні з ним не дуже захищали свою позицію, але замислились про те, які норми та звички у міжстатевих відносинах сьогодні є нормою, а які вже давно пора було б відкинути.

гендерне навчання

Хиткість світоглядних норм

Взагалі, студенти дійшли висновку, що в нашому суспільстві нібито багато хто розуміє, що Конституція проголошує рівність і заперечує дискримінацію. Добре, що існують спеціальні закони скеровані на протидію дискримінації та гарантування рівних прав та можливостей жінок та чоловіків. Але наявність таких світоглядних й ціннісних норм в законодавстві, на жаль, не означає, що цього достатньо. Кожен і кожна повинні прагнути діяти для подолання гендерної дискримінації. Щоб норми виконувалися, до них треба серйозно ставитись і долати хиткість світоглядних норм і у разі необхідності звертатись, як до громадських радників, так і до певних представників державних органів.

гендерне навчання

Метою таких занять є можливість створити умови для запобігання можливим проявам упередженого ставлення до прав людини, жінки чи чоловіка, а також виховувати твердий намір практикувати набуті знання і навички для впровадження діалогових підходів задля врегулювання, попередження непорозумінь, проблем та конфліктів.

Читайте також: Як подолати гендерні стереотипи в навчальних закладах

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: