fbpx
Сегодня
20:07 13 Янв 2020

Иностранные фермеры, которые давно работают в Украине, назвали дискриминацией запрет покупать землю иностранцам и написали письмо Зеленскому

Иностранные фермеры, которые давно работают в Украине, назвали дискриминацией и ограничением конкуренции запрет покупать землю иностранцам.

Об этом заявил министр развития экономики, торговли и сельского хозяйства Тимофей Милованов.

«Законопроект о земле во втором чтении ограничивает возможность покупать землю иностранцам. Это включает иностранных фермеров, которые давно работают в Украине. По их мнению, это дискриминация и ограничение конкуренции. Это негативно повлияет на развитие агро-сектора и развитие экономики в Украине», — говорит он.

Также Милованов опубликовал их письмо к Президенту, Председателю Верховной Рады и Премьер Министру:

лист фермерів

лист фермерів

лист фермерів

 

Текст (в языке оригинала)

«Президенту України Володимиру Зеленському

Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову

Прем'єр-міністру України Олексію Гончаруку

Посольство Федеративної Республіки Німеччина

Звернення німецьких фермерів в Україні щодо недопущення дискримінації суб'єктів господарювання та обмеження конкуренції на ринку сільськогосподарських земель

Ми, німецькі та інші західно-європейські фермери, які заснували підприємства, зареєстровані в Україні, за законодавством України, займаємось обробітком землі в Україні в більшості уже багато років, усі ми є сімейними господарствами, або належимо до невеликої групи інвесторів, котрі самі управляють своїм господарством, розглянувши і обговоривши порівняльну таблицю, підготовлену до розгляду у другому читанні проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 2178-10 від 10.10.2019), наводимо наступні аргументи в обгрунтування недоцільності прийняття певних положень даного законопроекту.

Проект вищезазначеного закону в першій редакції передбачав, що юридичні особи України, кінцевими власниками яких є іноземці і які орендують землю в Україні більше трьох років, також зможуть її придбати з 1 жовтня 2020 року. В другому читанні внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами.

Вважаємо такі обмеження призведуть до нерівних умов діяльності суб'єктів господарювання на одному товарному ринку, 1 як наслідок обмеження конкуренції на цьому ринку; настання негативних наслідків для наших ринкових позицій.

За приписом ч. 2 статті 19 Конституції України органи державної влади зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Прийняття законопроекту в запропонованій редакції порушує принцип рівного захисту державою всіх суб'єктів господарювання закріплений в ч. 4 ст.13 Конституції України та ст. б Господарського кодексу України. Відповідно до принципу рівності, держава виступає гарантом рівного захисту усіх суб'єктів господарювання, незалежно від форми власності, шляхом ненадання переваг у захисті прав жодному із суб'єктів господарювання, оскільки кожен суб'єкт наділений тим самим обсягом прав і може відстоювати їх у визначеному законом порядку. Усі суб'єкти права власності рівні перед законом у здійснені ним своїх прав та обов'язків.

Внаслідок запропонованих змін вищезазначеного проекту Закону у стані конкуренції створюються менш або більш сприятливі умови конкуренції для окремих суб'єктів господарювання, в той час як для інших суб'єктів господарювання ці умови залишаються незмінними. Таким чином, окремі суб'єкти господарювання (в даному випадку юридичні особи України, засновані громадянами України) здобудуть переваги над іншими суб'єктами господарювання (юридичні особи України, засновані іноземцями) не завдяки власним досягненням, а внаслідок дії зовнішніх ринкових факторів, одним з яких є вплив державних органів.

Основою для наших господарств є орендовані землі. Якщо ринок землі відкриється, то поля будуть купувати інші, можливо конкуруючі господарства, і ми частково, або повністю втратимо засоби для існування. Усі ми роками розбудовували свої господарства та вклали сотні тисяч чи мільйонів євро. Створили багато робочих місць і у більшості випадків ми були єдиними роботодавцями в селі. Багато полів довелося рекультивувати І навіть викорчовувати кущі та дерева. Плоди цієї праці потім пожинатимуть інші.

Іноземні інвестори зробили вагомий внесок у перехід на ноу-хау та розвиток сільського господарства України. Успішні інвестори завжди є аргументом для залучення нових інвесторів, котрі вкладатимуть гроші в країну.

Таке обмеження інтересів буде поганим сигналом для потенційних інвесторів, не лише в сільському господарстві, та дискредитує Україну як обєкт інвестування.

Нових інвесторів навряд чи можна буде очікувати, оскільки вони будуть побоюватися, що не зможуть гарантувати собі землю в довгострокове користування, оскільки у них не буде шансів придбати її, якщо земля буде виставлена на продаж. Господарства, які вже є в країні, значно обмежать свої інвестиції, бо будуть змушені боятися, що втратять свою землю.

Для нас неприйнятними є плани щодо подальшого обмеження продажу землі поблизу державного кордону. Деякі компанії наших колег знаходяться недалеко від кордону. Якщо такі підприємства залишаються виключеними з ринку землі, то це призведе до дискримінації.

Ми розділяємо Ваші побоювання відносно негайного відкриття ринку землі для всіх і бачимо початковий компроміс щодо дозволу на придбання землі для компаній, які працюють не менше трьох років в Україні, як прийнятний варіант для усіх учасників ринку та держави. Це дало б компаніям можливість продовжувати працювати на тих самих умовах, що й українські колеги. Потенційним новим інвесторам це б слугувало сигналом, що їм не потрібно боятися того, що вони в майбутньому будуть у невигідному становищі.

Michael Dihlmann Dietrich Treis Mathias Michael
Міхаель Дільман Дітріх Трай Матіас Міхаель

Michael Dihlmann
(DE). TOV Dihlmann-Organic Tlumach
Ivano-Frankivsk Oblast
Dіetnch Treis
(DE) TOF UIFK-Agro. Korzhi
Kiev Oblast
Mathias Michael
(DE) TOV Ketmentsi Agro
Chermvtsi Oblast
Rudi Neumeier
(DE) PP Onon-A Grygonv
Temopil Oblast
Albert Inhestem
(DE) TOVStemagro Hrushka
Ivano-Frankivsk Oblast
Johann Wenzl
(DE) TOV Dukra Agro Rogi
Cherkassy Oblast
Holger Theis
(DE) TOV Terranova Agro Temopiflja
Lviv Oblast
Thomas Huber
(DE) TOV Terranova Agro Temopinja.
Lviv Oblast
Alexander Wolters
(DE) TOV Agro Consult AW Ozerko
Rivne Oblast
Alexander Albus
(DE) TOV Land Pride Matvilivci

Temopil Oblast
Roland Wagner
(DE) TOV Biovena Usolutzi
Zhytomir Oblast
Constantin Wagner
(DE) TOV Gordische Bio Energie
Chervona Volya Zhytomir Oblast
Heinnch Bokeloh
(DE) TOV Karol Skaralivka.
Zhytomr Oblast

TOV Stupnik Agro Stupntk.
Vinnitsa Oblast
Alf Reichert
(DE) PP Reichert Consult Shyhretz
Lviv Oblast
Stephan Maindok
(DE) TOV innovatsiiynyiy Agramiy Centr Ukraina
Lutsk, Volyn Oblast
Johannes Kluth
(DE) TOV SP Sonyaschni Dwir
Vinnitsa Oblast

Thomas Meyer
(DE) PP Meyer Delfs Agro Antonivka

Odessa Oblast
Klaus Heeschen
(DE) TOV Agro Swoboda. Swoboda
Zakarpattya Oblast
Manfred Luff
(DE) TOV KLN Agro Tlumach

Ivano-Frankivsk Oblast

Nils Petersen
(DE). PP Petersen AGRO Gubnyk
Vinnitsa Oblast

Elisabeth Seeba
(DE). TOV Korysivske Ukrainka
Rivne Oblast

Kees Huizinga
(NL) TOV Kischenzi, Kischenzi

Cherkassy Oblast
Dirk Smits van Oyen
(NL). TOV Farmgate Ukrame, Vaskivtsi
Khmelnytsky Oblast
Tom Jager

(NL). TOV Novi Agrarni Technology Oleshyn
Khmelnytsky Oblast

TOV Agrarne Firma Proskixiv, Rozhosha
Khmelnytsky Oblast
Montz Stamm
(CH). TOV Bagwa Agro. Bagwa.
Cherkassy Oblast

Apeca для листування: TOB «Дільман Органік», — йдеться у листі.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: