fbpx
Сегодня
10:15 20 Фев 2019

Парк имени Зерова, сквер Шеремета, улицы Соловьяненко, Сикевича и Дашкевича – главные решения комиссии по наименованиям в Киеве

Фото apostrophe.ua

Вчора комісія з питань найменувань при Київському міському голові на черговому засіданні розглянула пропозиції від громадян та підтримала винесення на громадське обговорення низки пропозицій щодо найменувань та перейменувань.

Про це виданню «Рубрика» розповів член комісії, києвознавець Тиміш Мартиненко-Кушлянський.

Отже, пропонується надати проектним вулицям та безіменним об'єктам такі назви:

Безіменну площу в районі метро «Лівобережна пропонується назвати на честь Сергія Набоки — видатного киянина, правозахисника, дисидента, журналіста, засновника перших незалежних мас-медіа в Україні.

Проектну вулицю у Святошинському районі в місцевості Ґалаґани назвуть на честь українського письменника-фантаста, дисидента Олеся Бердника.

Проектну вулицю у Шевченківському районі, неподалік від Інституту журналістики і телевежі назвуть на честь ідомого британського журналіста Гарета Джонса, що у 1930-ті рр. розповів світові правду про Голодомор.

Сквер на розі вулиць Рейтарської та Стрілецької назвуть на честь журналіста та телеведучого Павла Шеремета, якого було вбито у Києві в липні 2016-го.

Скверу на розі вулиць Зоологічної та Дегтярівської у Шевченківському районі пропонується дати назву "Мюнхенський", оскільки Київ і Мюнхен є містами-побратимами, а КМДА плідно співпрацює з муніципалітетом Мюнхена.

Сквер на розі вул. Січових Стрільців і проспекту Чорновола пропонується назвати на честь Мусліма Магомаєва. У сквері вже встановлено пам'ятник відомому азербайджанському співаку.

Щодо перейменувань існуючих вулиць — члени комісії підтримали пропозицію мешканців вулиці Курнатовського (російський революціонер-марксист) перейменувати її на честь Остафія Дашкевича — засновника хутора Воскресенка на сучасному київському Лівобережжі, організатора перших козацьких загонів, першого козацького гетьмана (1508 рік).

Крім того, також комісія підтримала ініціативу мешканців вулиці Олександра Бойченка (генеральний секретар Комсомолу) перейменувати її на честь видатного українського оперного співака Анатолія Солов'яненка.

Також комісія підтримала пропозиції перейменувань, значна частина яких здійснюється на виконання вимог закону про декомунізацію:

Парк ім. Миколи Островського у Солом'янському районі перейменують на честь Миколи Зерова, поета-неокласика, одного з найвидатніших українських поетів 20 ст.

Вулицю Молодогвардійську у Солом'янському районі пропонується перейменувати на честь генерал-хорунжого УНР Володимира Сікевича, війська якого 101 рік тому здійснили блискавичну операцію і встановили на Донеччині українську владу.

Вулицю Московську у Солом'янському районі (місцевість Жуляни) перейменують на честь Григорія Гуляницькоговидатного козацького полковника, соратника гетьмана Івана Виговського, легендарного командувача обороною Конотопа у Конотопській битві 1659 року.

Дві вулиці у Дарницькому районі пропонується назвати на честь відомих кримськотатарських діячів:

— вулицю чекіста Костянтина Заслонова на вулицю Амет-Хана Султана – героя Другої світової війни, льотчика-аса, борця за права кримськотатарського народу.

— вулицю Сормовську, названу на честь робітничого району у Нижньому Новгороді, пропонується перейменувати на честь Ісмаїла Гаспринського – видатного кримськотатарського письменника, просвітника, модернізатора кримськотатарської культури.

Вулицю грузинського революціонера-марксиста Цулукідзе у Шевченківському районі пропонується назвати на честь дитячої письменниці Наталі Забіли. До слова, в цьому районі знаходиться Національна бібліотека для дітей.

Ім'я радянського партійного діяча Павленка може зникнути з назв одразу двох топонімів у Святошинському районі. Вулицю Павленка пропонується перейменувати на честь Христини Сушко, видатного військового медика Армії УНР, а провулок Павленка — на Мовчунівський, оскільки ця місцевість має народну назву Мовчуни.

Вулицю російського революціонера Петра Заломова перейменують на честь Академіка Яновського, одного з найбільш шанованих київських медиків.

Вулицю радянського партійного функціонера Костюка пропонується перейменувати на честь видатного громадського діяча, правознавця, автора Конституції УНР Отто Ейхельмана.

Паралельні вулиці героїв російського пантеону Мініна та Пожарського у Дарницькому районі назвуть на честь видатних українських істориків Олександра Лазаревського

та Дмитра Багалія відповідно.

Усі вищезазначені пропозиції пройдуть громадське обговорення, яке буде відбуватись на сайті КМДА впродовж двох місяців.

Також комісія з найменувань затвердила результати громадських обговорень найменувань та перейменувань, які відбувались у 2018 році по таких пропозиціях:

—  проспект Любомира Гузара

—  вулиця Олекси Тихого

—  вулиця Святослава Хороброго

—  вулиця Івана Виговського

—  вулиця Тодося Осьмачки

—  вулиця Олеся Бабія

—  вулиця Аміни Окуєвої

—  вулиця Джохара Дудаєва

—  вулиця Василя Макуха

—  вулиця Никифора Дровняка

—  вулиця Юрія Глушка

—  вулиця Андрія Кизила

—  вулиця Андрія Аболмасова

—  вулиця Юрія Литвинського

—  вулиця Петра Радзіня

—  вулиця Мілени Рудницької

—  вулиця Алімпія Галика

—  парк Захисників України

—  бібліотека ім. І. Григоровича-Барського

—  бібліотека на Пріорці

—  бібліотека ім. Є. Гуцала

—  бібліотека ім. В. Нестайка

—  Академія мистецтв ім. М. Чембержі

— Київська клінічна лікарня ім. О. Авілової

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: