fbpx
Сегодня
22:26 11 Янв 2019

Темная сторона муралов: стенопись на "Осокорках" проверят на коррупцию

Министр информационной политики Юрий Стець сообщил, что дал распоряжение о проведении внутреннего аудита по проекту росписи станции метро «Осокорки».

Об этом передает  hmarochos.kiev.ua.

Ранее журналистка телеканала СТБ сообщила, что художники проекта работали бесплатно, хотя по бюджету проекта должны были получить 1,7 миллиона гривен гонорара.

#Намуралили Третій місяць я намагаюсь з'ясувати чому мурали на Осокорках обійшлись державі у 3.6 млн.Спочатку держсекретар Артем Біденко (Artem Bidenko) сказав, що малюватимуть найвідоміші світові митці і в них високі гонорари. У документах на Prozzoro на це закладено 1 млн 765 тисяч гривень. Тобто, майже половина усієї вартості проекту #morethanus. Може бути, подумала я і спитала в кожного художника їхню ціну. І… яке ж було здивування, коли всі відповіли що малюють безкоштовно.Про це держсекретар Біденко дізнався від нас (чи сказав, що дізнався від нас), але пообіцяв розібратися і після закінчення показати усі чеки, квитанції. (Див.відео і сюжет у коментарях)Минув місяць. Мурали домалювали. Презентували. Пояснили, гроші не за роботу, а на райдери, мовляв, всі митці просили бізнес-клас у літаках, потім майже усім довелось купувати квитки двічі, адже не встигали за одну поїздку. "Ну, там ще готелі люксові, деякі хотіли прилетіти з дружинами, дехто просив постріляти з ПМ,АК,СВД…."🤔Так і вийшло 1,7 млн. Квитанції, чеки, квитки Біденко знов пообіцяв надати (знов див відео і другий сюжет у коментарях).Не може бути, подумала я і написала запит Біденку, як і домовлялись. Але отримала той самий кошторис тільки у вигляді акту прийому-передачі. Телефоном Біденко сказав, «це все, що є» і поклав слухавку. Написали кілька запитів до міністерства, до виконавця і замовника. Досі чекаю, якщо не на документи, то на пояснення від міністра. Тому…Юрій Стець, звертаюся до вас публічно, адже запити поки що без відповіді.Куратором проекту є ваш радник Geo Leros. За дивним збігом, переможець і виконавець цього тендеру (переговорної процедури Max Nefyodov виправив ) давній друг вашого радника – Денис Смачелюк.(років десять знайомі, сказав сам Смачелюк) Який, знов таки, за дивним збігом, 13 серпня 2018 сам написав петицію на сайті мінсоцполітики про необхідність створення муралу на станції метро. А вже 29 серпня ваше міністерство оголосило конкурс саме на створення такого муралу. І тут Смачелюку дуже пощастило. Адже саме він був єдиним учасником конкурсу і ,звісно, переможцем. Яке відношення Смачелюк має до живопису — мені не відомо. В інтернеті можна знайти, що він був режисером у кліпі співачки Тарабарової, а зараз знімає інтерв'ю для youtube каналу Табачника «Жирний бізнес» і «Я це дивлюсь» з Іллею Сагадаком. Тим самим скандальним звільненим заступником Кличка, що несподівано почав багатіти з приходом до влади столиці. До речі,(як стверджують мої джерела) Сагайдак, Смачелюк і Лерос теж давні друзі і партнери. І зараз виглядає так, що проект #morethanus чийсь «жирний бізнес», тому прошу оприлюднити усю фінансову звітність. Посилання на два сюжети «Вікон» з підтвердженням цієї інформації у коментарях.

Posted by Alyona Lun'kova on Thursday, January 10, 2019

Как отметил Стець, комплексный анализ процедуры закупки услуг для проекта поручено государственному секретарю Миниформполитикы Артему Биденко.

«Чтобы не тратить время, вот мой официальный публичный ответ. Во-первых, через 5 минут после получения запроса распорядился о проведении внутреннего аудита. Во-вторых, о последствиях этого аудита ответ будет тоже публичной и тоже официальной. В-третьих, если аудит выявит признаки коррупции, лично передам все документы в НАБУ», — сообщил Стець.

документ

Биденко объяснял во время презентации муралов, что средства пошли на авиабилеты и проживание художников, краску, грунтовку и тому подобное.

«Только на подъемники пошло 600 000 гривен вместо запланированных 150 000. Много денег ушло на авиабилеты, художники отказывались пользоваться эконом-классом — это их право, они считают себя мировой элитой, так это был премиум или бизнес-класс. Под каждую цифру есть чеки», — уверял он.

По словам журналистки СТБ, в министерстве также сказали, что некоторые художники выразили желание прилететь с женами, а некоторые «просил пострелять из ПМ, АК, СВД».

Победителем и исполнителем тендера значится ФЛП Денис Смачелюк. По словам Луньков, тот подтвердил, что является давним другом министра информполитики Юрия Стеця.

Мурал на «Осокорках» закончили 19 декабря 2018. Куратором проекта «MoreThanUs», заявленной темой которого было укрепление национального единства, стал Гео Лерос.

Читайте нас в Facebook и Тwitter, также подписывайтесь на канал в Telegram, чтобы всегда быть в курсе важных изменений в стране и мире.

Рубрика:
Київ

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: