fbpx
Сегодня
11:32 06 Апр 2018

Медреформа: лікарів та лікарні не скорочуватимуть

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров'я України в інтерв'ю UATV.

За словами Ольги Стефанишиної, медреформа направлена на те, щоб лікарів вистачило для всіх пацієнтів. Тільки за два дні старту кампанії «Лікар для кожної сім'ї» в електронній системі з'явилося 40 тисяч декларацій. Нині в базі вже є 176 тисяч підписаних угод.

«З 1 липня лікарям будуть нараховувати зарплату за новою системою – зарплата залежатиме від кількості пацієнтів, які звернулися до лікарів. Тепер держава стане платити за медпослуги, а не за койко-місця, як це було раніше. Що це означає для пацієнта: вони зможуть самі вибрати сімейного лікаря, незалежно від прописки. Будь-хто зможе піти в поліклініку і вибрати лікаря, який подобається, підписавши з ним декларацію. Її потім занесуть в електронну систему здоров'я. Ці дані бере до уваги Національна служба здоров'я. Так формується база (річний бюджет) для виплат лікарням і лікарям», – повідомила чиновниця МОЗ.

Існує певний ліміт на кількість пацієнтів: не більш як 2000 пацієнтів на рік для терапевтів, 1800 – для сімейних лікарів і 900 – для педіатрів. Тепер сімейний лікар стане першим, до кого повинен звернутися пацієнт.

«Він оцінюватиме стан людини й вирішуватиме, яке лікування необхідно: чи потрібно направляти пацієнта за спеціальною допомогою на вторинну ланку, чи просто виписати ліки», – додала Стефанишина.

Також вона зазначила, що ніхто спеціально скорочувати лікарів не буде:

«Реформа націлена на те, щоб лікарів було достатньо для всіх пацієнтів. Це регулюватиметься популярністю. Тобто, якщо у лікаря буде досить пацієнтів, то він працюватиме. Це вже залежить від лікарні та його особистих міркувань, чи захоче він залишатися на роботі. Повторюю, Міністерство охорони здоров'я України не збирається звільняти лікарів і скорочувати лікарні. Це буде залежати від місцевої влади і лікарень», — наголосила представниця відомства.

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: