П’ять російських кораблів були знищені за допомогою мін, встановлених дронами біля Севастополя, – Неїжпапа

Українські військові знищили п'ять російських військових кораблів за допомогою безпілотників, які встановили морські міни біля Севастопольської бухти. Загалом Україна знищила або пошкодила 27 кораблів російського флоту. Наразі головний військово-морський центр рф в Криму через атаки України стає неефективним.

Про це розповів командувач Військово-морських сил України Олексій Неїжпапа в інтерв'ю агентству Reuters, передає Рубрика.

За його словами, удари українських ракет і морських безпілотників завдали серйозної шкоди базі в Севастополі, яка є логістичним центром для ремонту, технічного обслуговування, навчання та зберігання боєприпасів, а також виконує інші важливі функції для Росії.

"Він створювався протягом багатьох десятиліть, можливо, сторіч. І тепер вони, очевидно, втрачають цей центр", – сказав Неїжпапа.

Командувач ВМС зазначив:

"Практично всі основні боєздатні кораблі виведені противником із головної бази Чорноморського флоту і перебувають у Новоросійську, частина з них – в Азовському морі".

Він додав, що російська військово-морська база в Новоросійську на східному узбережжі Чорного моря не має таких об'єктів, як кримський Севастополь, який служив місцем зберігання та завантаження крилатих ракет, які використовуються військовими кораблями для авіаударів по Україні.

"Я розумію, що зараз у Новоросійську намагаються вирішити цю проблему", – сказав він, назвавши це «головною проблемою» для російського флоту.

Неїжпапа зауважив, що Україна знищила або пошкодила 27 військових кораблів РФ, зокрема п'ять були знищені морськими мінами, встановленими українськими військовими безпілотниками біля Севастопольської бухти. Це, за його словами, свідчить про те, що деякі російські військові кораблі, які рідко заходили в Азовське море на схід від Криму, наразі перебувають там регулярно.

Командувач ВМС повідомив, що Чорноморський флот РФ наразі переважно використовується для логістики, контролю над невеликою частиною прибережної території та для запуску крилатих ракет "Калібр" по Україні.

З урахуванням українських атак та ударів морських безпілотників, російські військові кораблі не заходять у північно-західну частину Чорного моря на площу майже 25 тис. кв. км, сказав Неїжпапа.

Він також наголосив, що постачання американських винищувачів F-16, яке, як очікується, відбудеться найближчим часом, стане поштовхом до того, щоб кинути виклик тому, що він назвав "повним пануванням" Росії у небі над Чорним морем.

"F-16, оснащені відповідним озброєнням, матимуть змогу потіснити російські військові літаки. Північно-західна частина Чорного моря, особливо коридор для цивільних судів, буде майже на 100% безпечною", – сказав він.

Неїжпапа також вважає, що американські винищувачі F-16, які постачатимуть Україні, дадуть змогу «кинути виклик повному домінуванню» росії в небі над Чорним морем. А це допоможе на 100% захистити зерновий коридор для проходження цивільних кораблів.

Судноплавний коридор, який Україна організувала з трьох портів Одеси, хотіли б розширити, додавши до нього порти Миколаєва та Херсона, каже командувач ВМС. Однак це неможливо через контроль росії над Кінбурнською косою.

Як повідомляла Рубрика, за даними Генштабу України, загальні бойові втрати російських військ в Україні з 24 лютого 2022 року по 5 липня 2024 року становлять близько 548 тисяч 580 осіб, зокрема 1110 осіб – за останню добу.

Пошейрити
Опубліковано автором
Onischenko Elena
Теги: Ships Crimea Russia

Свіжі дописи

  • Новини

Зеленський: У Польщі сформують новий добровольчий підрозділ з українців, які перебувають на території країн ЄС

Польща та Україна продовжать співпрацю з питань підготовки особового складу Сил безпеки й оборони. Буде… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Унаслідок ракетної атаки росіян по Україні загинула 31 людина, ще 140 — поранені, пошкоджено понад 50 цивільних об’єктів

В Україні внаслідок масованої російської атаки 8 липня загинула 31 людина, з них у Києві… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

На Житомирщині провели гастрономічний ярмарок, де зібрали гроші на автівки для групи ППО та на авто для фронту

У Олевську Житомирської області 5 липня організували гастрономічний ярмарок, на якому збирали гроші для військових.… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Зеленський заявив, що Україна ініціює надзвичайне засідання Радбезу ООН через ракетну атаку рф: загинули 28 людей, ще понад 100 – поранені

Україна ініціює надзвичайне засідання Ради Безпеки ООН через сьогоднішню ракетну атаку росії по Україні, зокрема… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Україна і Польща у Варшаві підписали угоду про гарантії безпеки

Україна і Польща у понеділок, 8 липня, підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки. Підписання відбулося… Читати більше

Monday July 8th, 2024
  • Новини

Сили оборони під час ранкового комбінованого удару росіян збили 30 з 38 ракет

Під час ранкового комбінованого удару російських загарбників по Україні 8 липня Сили оборони збили 30… Читати більше

Monday July 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.